In Memoriam
15.05.2023

Mirusi Jaunā Rīgas teātra aktrise Regīna Razuma

Komentē
1

Svētdien, 14. maijā, mūžībā devusies Jaunā Rīgas teātra aktrise Regīna Razuma (22.09.1951–14.05.2023), vēsta teātris.

Kā atvadu vārdos aktrisei saka teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, Regīna Razuma bijusi viena no galvenajām JRT sejām jau kopš 1993. gada. "Faktiski JRT vēsture no paša sākuma nav iedomājama bez šīs aktrises. Jau pirmajos JRT iestudējumos ("Marķīze de Sada", “Doriana Greja portrets”, “Liesmojošā tumsa”, “Kaija” u. c.). Regīna Razuma bija aktrise, kura lielā mērā ietekmēja to jaunās teātra valodas rašanos, ar kuru JRT kļuva unikāls un īpašs. Visus šos gadus viņa ir kalpojusi teātrim šī vārda visburtiskākajā nozīmē, un viņas savdabīgā aktrises daba ir iedvesmojusi daudzus režisorus. Regīna Razuma jau ir iegājusi latviešu teātra vēsturē, jo tāda viņa ir tikai viena. Pirms viņas tādu nav bijis un nebūs arī,” stāsta Hermanis.

Regīna Razuma dzimusi 1951. gadā Rīgā daudzbērnu ģimenē kā ceturtā no septiņām māsām. Razumas māte Dzidra Vesere bija profesionāla pianiste, pazīstamā diriģenta Teodora Kalniņa meita.

Razuma mācījusies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā horeogrāfijas nodaļā, skatuves gaitas uzsāka kā dejotāja tautisko deju kolektīvā "Daile". Filmēties sāka 1971. gadā, kad atveidoja epizodisko Soņas lomu Oļģerta Dunkera filmā "Tauriņdeja", bet pazīstama kļuva pāris gadus vēlāk ar Austras Zīles lomu filmā "Ceplis". No 1975. līdz 1978. gadam Razuma mācījusies Rīgas Kinostudijas Tautas kinoaktieru studijā. Kopumā aktrise nospēlējusi vairāk nekā 35 kinolomas.

Razuma vispirms strādājusi Dailes teātri, bet kopš 1993. gada ir Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktrise.

Par radoši spožāko karjeras laiku uzskatāms aktrises darbs JRT, kura štatā viņa ir kopš tā pirmsākumiem. Pirmo reizi uz JRT skatuves Razuma spēlēja Alvja Hermaņa leģendārajā 1993. gada iestudējumā "Marķīze de Sada".

Šo gadu laikā Razuma ir piedalījusies vairāk nekā 50 JRT izrādēs, spēlējot dažādu stilu un žanru iestudējumos. No tiem jaunākie – Alvja Hermaņa iestudējums "Dzimšanas dienas kūka" un Kristīnes Krūzes-Hermanes "Sliktie ceļi". Abas izrādes uz skatuves nonāca 2022. gadā.

Razuma 2009. gadā saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" par lomām Māras Ķimeles iestudējumā "Sala" un Regnāra Vaivara "Bračkas". Tāpat viņai piešķirta Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" par darbu Rolanda Kalniņa filmā "Rūgtais vīns" (2007).

2020. gadā Latvijas Teātra darbinieku savienība Razumai piešķīra Lilitas Bērziņas balvu.

"Regīnas Razumas mākslinieciskā intonācija bija klusinātāka, iekšup vērstāka, 21. gadsimta modernajam izteiksmes veidam pietuvinātāka. Un ļoti individuāla, nesajaucama ne ar vienu citu mūsdienu latviešu aktiera sniegumu. Regīnas Razumas radītajiem tēliem piemita neikdienišķa inteliģence, tajos aizvien bija sajūtama cilvēciskās aristokrātijas klātbūtne, neatkarīgi no tā, vai skatītājs satiekas ar 18. gadsimta baronesi de Simiānu “Marķīzē de Sadā” vai 21. gadsimta Parīzes Sorbonnas universitātes intelektuālās elites pārstāvi Marī Fransuāzu izrādē “Pakļaušanās”, vai arī vienkārši sievieti dažādos un visos laikos, kā Ernestīne iestudējumā “Dzimšanas dienas kūka”, kas kļuva par Regīnas Razumas pēdējo nospēlēto lomu Jaunajā Rīgas teātrī," atvadu vārdos raksta teātris.

Atvadīšanās no aktrises notiks pirmdien, 22. maijā, no plkst. 13.00 līdz plkst. 14.00 JRT Mazajā zālē Miera ielā 58a.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!