Foto: Ģirts Raģelis
 
In Memoriam
09.11.2019

Mirusi gleznotāja Džemma Skulme

Komentē
1

Šorīt, 9. novembrī, mirusi māksliniece Džemma Skulme, apliecināja mākslinieces ģimene.

Māksliniece mūžībā aizgājusi 94 gadu vecumā pēc tam, kad ilgu laiku pavadīja slimnīcā, atkopjoties no smagas gūžas traumas.

Gleznotāja Džemma Skulme (1925-2019) bijusi viena no nozīmīgākajām un aktīvākajām padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotājām, kā arī veicinājusi Trešās atmodas kustību. Džemmai Skulmei bijusi liela loma 20. gadsimta otrās puses Latvijas mākslas attīstībā un sabiedriskajā dzīvē. Viņa nākusi no latviešu klasiskā modernisma veidotāju Skulmju dzimtas, būdama gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes meita.

Džemma Skulme beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu un Repina Mākslas institūtu Pēterburgā. Regulāri piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Zviedrijā, Itālijā, ASV un Vācijā. Autore sarīkojusi personālizstādes galerijās Austrijā, Vācijā, Kanādā un ASV. Darbi atrodas Latvijas Valsts Mākslas muzeja, Tretjakova galerijas (Maskava), Zimmerly Mākslas muzeja (ASV) kolekcijās. Džemmas Skulmes gleznas ir Dānijas karalienes, Krievijas prezidenta un citās privātkolekcijās. 2019. gadā gleznotāja saņēma Purvīša balvu par mūža ieguldījumu.

Atceroties Džemmu Skulmi, piedāvājam noskatīties "Satori" sarunu ar mākslinieci un izsakām visdziļāko līdzjūtību Džemmas Skulmes ģimenei, draugiem un citiem tuvajiem.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!