Ābrams Kleckins Lielā Kristapa 2018 apbalvošanas ceremonijā. Foto: Agnese Zeltiņa
 
In Memoriam
23.08.2021

Miris žurnālists, kinozinātnieks Ābrams Kleckins

Komentē
0

Šā gada 23. augustā mūžība devies pieredzējušais žurnālists, kinozinātnieks un Latvijas Universitātes (LU) profesors Ābrams Kleckins (1933-2021), liecina LU Sociālo zinātņu fakultātes sociālo tīklu kontos publicētā informācija.

Kā vēsta kolēģi no LU SZF, Ābrama Klecika zinātniskais darbs bijis veltīts kino, mediju un sabiedrības attīstības un pārmaiņu procesiem. Viņš ir grāmatu "Mana pasaule. Tikšanās dzīvē un iztēlē" (1983) un "Kino un mūsdienu kultūras likteņi" (2012), kā arī daudzu zinātnisko rakstu un kolektīvo monogrāfiju nodaļu autors, un "Lielā Kristapa" balvas par mūža ieguldījumu ieguvējs.

"Viņš docējis komunikācijas un mediju teorijām, kino un kultūrai, Rīgas dokumentālā kino skolai veltītus studiju kursus LU komunikācijas zinātnes bakalaura un maģistra studiju programmās. Viņu par savu skolotāju uzskata daudzas Latvijas žurnālistu paaudzes," teikts SZF paziņojumā.

Ābrams Kleckins ir arī vairāku dokumentālo filmu, tostarp "Vai viegli būt jaunam?", scenārija autors.

Kino balva "Lielais Kristaps" viņam piešķirta tieši par ieguldījumu kino zinātnē un kino izglītībā.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ieva Romanova savulaik norādījusi, ka tieši Savisko un Kleckina dēļ pagājušā gadsimta 70. gados savu apzīmējumu ieguvusi Rīgas poētiskā dokumentālā kino skola. Tieši viņi uzsāka tās pētniecību, teorētiskā ietvara veidošanu un filmu vēstījuma analīzi.

No 1959. līdz 1973. gadam Kleckins bija avīzes "Padomju Jaunatne" nodaļas vadītājs un atbildīgais sekretārs. Kopš 1973. gada strādāja LU.

2007. gadā tika ievēlēts Nacionālajā Radio un Televīzijas padomē, no 2007. līdz 2012. gadam bija Nacionālās Radio un Televīzijas padomes priekšsēdētājs.

Satori izsaka visdziļāko līdzjūtību Ābrama Kleckina tuvajiem.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!