Aktualitātes
16.06.2019

Miris itāļu kinorežisors Franko Dzefirelli

Komentē
0

96 gadu vecumā mūžībā aizgājis viens no pasaulē pazīstamākajiem itāļu kino, operas un teātra režisoriem Franko Dzefirelli, ziņo ārvalstu mediji.

Dzefirelli piedzima 1923. gadā Florencē kā tērpu mākslinieces un vilnas tirgotāja ārlaulības bērns. Viņš mācījās Romas Katoļu skolā Florencē, kur, kā vēlāk atzina, piedzīvoja seksuālu vardarbību. Pēc Otrā pasaules kara Dzefirelli sāka karjeru kā radioteātra aktieris, taču pagrieziena punktu viņa karjerā iezīmēja tikšanās ar kino un teātra režisoru Lukīno Viskonti, kura vadībā Dzefirelli nospēlēja pirmās lomas uz skatuves, vēlāk kļūstot par Viskonti asistentu un partneri dzīvē.

Savā vairāk nekā 60 gadus ilgajā karjerā Dzefirelli uzņēmis virkni atzītu filmu, kā arī iestudējis teātra un operas izrādes. Starp viņa pazīstamākajiem kinodarbiem ir "Romeo un Džuljeta" (1968), par kuru Dzefirelli tika nominēts Amerikas Kinoakadēmijas balvai un Zelta Globusa balvai kā labākais režisors, "Spītnieces savaldīšana" (1967) ar Elizabeti Teilori un Ričardu Bērtonu galvenajās lomās un "Hamlets" (1990) ar Melu Gibsonu un Glenu Klouzu galvenajās lomās. Ievērību guvis arī Dzefirelli veidotais TV miniseriāls "Jēzus no Nācaretes" (1977). Savas radošās darbības laikā Dzefirelli sadarbojies ar Salvadoru Dalī, Mariju Kallasu, Džūdiju Denču, Feju Danaveju, Brūku Šīldsu, Šarloti Geinsbūru un citām mākslas pasaules personībām.

1994. gadā Dzefirelli iekļuva Itālijas senātā, kur septiņus gadus pārstāvēja Silvio Berluskoni partiju "Forza Italia". 1977. gadā Dzefirelli saņēma ordeni "Par nopelniem Itālijas Republikas labā" ar Lielvirsnieka pakāpi, bet 2004. gadā — Britu impērijas ordeni un Britu impērijas Goda bruņinieka titulu.

 

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!