Ekrānšāviņš.
 
In Memoriam
13.03.2022

Miris fotogrāfs Gunārs Janaitis

Komentē
0

Piektdien, 11. martā 87 gadu vecumā miris izcilais fotogrāfs Gunārs Janaitis (1934-2022), svētdien vēstīja Latvijas Radio.

GUnārs Janaitis studējis Latvijas Universitātē filoloģijas fakultātē, taču fotografēt sācis 14 gadu vecumā un bijis ilggadējs fotokluba "Rīga" biedrs.

Mākslinieka profesionālā darbība noritēja kultūras fotožurnālistiskā strādājot laikrakstā "Literatūra un Māksla", kurā viņš darbojās teju 30 gadu. Laikraksts ieņēma īpašu vietu Latvijas domāšanas telpā, tā bija intelektuāļu un domātāju tribīne, kas iesaistīja tā laika spilgtākos Latvijas domātājus – rakstniekus, māksliniekus, filozofus, zinātniekus, kas bija pamats tālākajam intelektuāļu ieguldījumam atmodā.

Janaitis fotografējis ievērojamus Latvijas cilvēkus, radot apjomīgu kolekciju ar izciliem portretiem, kā arī bijis klāt nozīmīgos notikumos. Kopš neatkarības atjaunošanas bijis saistīts arī ar Latvijas teātriem un Nacionālo operu. 

2018. gadā apgādā "Neputns" iznāca Janaiša fotogrāfiju grāmata "Personības un laikmets" ar dažādu kultūras personību portrertiem, kas tapuši laika posmā no 60. gadiem līdz mūsdienām. Attēlus papildināja Janaiša rakstītas atmiņas, pārdomas par portretētajiem – Kurtu Fridrihsonu, Birutu Baumani, Lūciju Garūtu, Vizmu Belševicu, Jāni Stradiņu, Imantu Ziedoni u.c.

No šī gada Gunāra Janaiša fotogrāfijas skatāmas jaunajā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijē "12 fotogrāfi / 125 fotogrāfijas / 10 sērijas", kas apkopo pagājušā gadsimta 60.-90. gados tapušas fotosērijas no izciliem Latvijas fotogrāfiem.

"Satori" izsaka līdzjūtību visiem fotogrāfa tuvajiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!