In Memoriam
01.12.2022

Miris dziesminieks Haralds Sīmanis

Komentē
0

1. decembrī 71 gada vecumā miris dziesminieks, ērģelnieks un ģitārists Haralds Sīmanis (1951–2022), sociālajā medijā "Facebook" pavēstījis mūziķis, Sīmaņa dziesmu izpildītājs Andris Grunte.

Haralds Sīmanis piedzima 1951. gadā Cēsīs. Ģitāras un ērģeļu spēli apguva pašmācības ceļā, bet pēc profesijas bija jumiķis. 

Jau 70. gados Sīmanis bija sarakstījis vairākus skaņdarbus un dziesmu ciklus (poēmu ērģelēm "Mīlestība nekad nebeidzas", ciklus "Likteņa lietavas" un "Par zāli, sāli un Tevi"), bet plašāku atpazīstamību ieguva 1980. gadā, kad "Mikrofona dziesmu aptaujas" noslēguma koncertā izpildīja savu balādi "Ezers", kas ar savu skanējumu krasi atšķīrās no visa, kas līdz tam ticis pārraidīts Latvijas televīzijā. Astoņdesmito gadu sākumā viņš darbojās profesionālajos Filharmonijas kolektīvos "Tip Top" un "Lāčplēsis", tomēr pēc dažiem gadiem izvēlējās muzicēt individuāli.

1984. gadā Sīmanis iesaistījās "Vides Aizsardzības kluba" priekštecī "Pieminekļu aizsardzības centrs", kura darbība Latvijā, iespējams, ievadīja Trešās atmodas sākumu. "Pieminekļu aizsardzības centrs" organizēja jumtu nomaiņu vairākām Latvijas baznīcām, un mūziķis tam palīdzēja ar savām jumiķa iemaņām.

Arī turpmākajos gados H. Sīmanis visbiežāk muzicēja viens, uzstājoties baznīcās, kur bija iespēja izmantot ērģeles. Pēdējos gados viņam izveidojās sadarbība arī ar Ievu Akurateri, Ilzi Grunti,  Andri Grunti un citiem mūziķiem.

Kopš 90. gadiem ir iznākuši septiņi Haralda Sīmaņa albumi, no tiem jaunākais – "Pa apli" – iznāca 2021. gadā, kad mūziķis svinēja 70. jubileju. Par godu dzimšanas dienai iznāca arī Gunas Rukšānes sarakstītā grāmata "Haralds Sīmanis. Dziesminieks" ("Zvaigzne ABC") .

“Satori” izsaka visdziļāko līdzjūtību mūziķa tuvajiem.



Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!