Foto: Ģirts Raģelis
 
In Memoriam
01.02.2020

Miris dzejnieks Leons Briedis

Komentē
0

Naktī uz 1. februāri pēc grūtas slimības miris dzejnieks un atdzejotājs Leons Briedis, vēstīts Latvijas Rakstnieku savienības oficiālajā "Facebook" kontā.

Oficiālais LRS nekrologs tiks izplatīts pirmdien, tiklīdz kļūs zināma informācija par izvadīšanu.

Leons Briedis dzimis 1949. gada 16. decembrī Madonas rajonā. 1968. gadā uzsācis mācības Latvijas Valsts universitātē, taču 1970. gadā politisku iemeslu dēļ ticis no tās izslēgts. Pēc diviem gadiem iestājies Moldāvijas PSR Kišiņevas universitātē, kur studējis spāņu valodu un literatūru. Mācījies Maksima Gorkija Literatūras institūtā. Tulkojis un atdzejojis darbus no vairākām valodām, tai skaitā no latīņu, krievu, poļu, angļu un rumāņu valodas.

Leons Briedis ir vairāk nekā pussimt grāmatu autors. To skaitā ir vairāki desmiti dzejas krājumu, grāmatas bērniem, lugas, mūzikli, kinoscenāriji. Viņš ne tikai pats tulkojis un atdzejojis. Leona Brieža lirika atdzejota gandrīz visās Eiropas tautu valodās un arī daudzās citās. Dzejnieks un atdzejotājs kopš 1974. gada bija Latvijas Rakstnieku savienības biedrs

Leons Briedis saņēmis dažādas literārās balvas un prēmijas gan Latvijā, gan ārzemēs. 1999. gadā viņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, bet 2015. gadā – Latvijas Literatūras gada balva par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā.

2019. gadā iznāca Leona Brieža pirmais prozas darbs – romāns "Vilcene un atraitnis".

"Satori" izsaka visdziļāko līdzjūtību dzejnieka tuvajiem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!