In Memoriam
20.04.2022

Miris austriešu avangarda mākslinieks Hermanis Ničs

Komentē
0

18. aprīlī Mistelbahas pilsētas slimnīcā Austrijā 83 gadu vecumā miris austriešu avangarda mākslinieks Hermanis Ničs (1938-2022), vēsta mediji.

Hermanis Ničs bija viens no radikālās mākslas kustības "Vīnes akcionisti" dalībniekiem. Savos rituālos (akcijās) šīs mākslas kustības pārstāvji bieži kā izteiksmes līdzekļus izmantoja pašsakropļotus ķermeņus, apgānīšanos, dzīvnieku iekšas, urīnu, fekālijas, asinis, tādā veidā izrādot zemapziņas reakciju pret pēckara Austrijas "attīrīšanos" no tās noziegumiem, dalības nacionālsociālismā un holokaustā.

Ničs dzīvoja un strādāja Princendorfas pilī, kur savulaik norisinājās leģendārā akcija "Sešu dienu spēle" (1998). Mistelbahā ir izveidots arī Niča muzejs. Autora darbi ir iekļauti Ņujorkas Modernās mākslas muzeja, Londonas Teita galerijas krājumā, kā arī daudzās citās.

Par savu mūža darbu Ničs atzinis 50. gadu beigās radīto Orģiju mistēriju teātri (Das Orgien-Mysterien-Theater), kas ir intensīva mākslas pieredze, kurā savienojas glezniecība, teātris, mūzika un lirika ar liturģiski reliģioziem elementiem.

Pērn Rīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notika pirmā Hermaņa Niča izstāde Baltijā "Orģiju un mistēriju teātris".

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!