In Memoriam
03.07.2022

Miris 20. gadsimta teātra reformators Pīters Bruks

Komentē
0

20. jūlijā Parīzē 97 gadu vecumā miris teātra un kino režisors, dramaturgs un aktieris Pīters Bruks, vēsta mediji. Bruks tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām 20. gadsimta teātra personībām.

Pīters Stīvens Pols Bruks piedzima Londonas rietumos 1925. gada martā no Latvijas emigrējušu ebreju zinātnieku ģimenē.

Viņam nebija teātra pieredzes, taču pēc studijām Oksfordas Universitātē viņa talants tika ātri pamanīts. 20 gadu vecumā viņš tika iecelts par Birmingemas repertuāra teātra direktoru, bet 1974. gadā pārcēlās uz Parīzi, kur dzīvoja līdz pat nāvei.

Bruka režija kļuva par pagrieziena punktu 20. gadsimta teātrī un iedvesmoja jauno teātra mākslinieku paaudzi. Par viņa leģendārāko darbu tiek uzskatīta deviņu stundu garā izrāde "Mahābhārata" (1985) pēc sanskrita eposa motīviem, savukārt teātra teoriju un praksi būtiski ietekmējusi viņa grāmata "Tukšā telpa" (The Empty Space).

"Es varu ņemt jebkuru tukšu telpu un pārvērst to par skatuvi. Cilvēks pāriet tukšai telpai, kamēr kāds viņu vēro – tas ir viss, kas nepieciešams teātra aktam," tajā rakstīja Bruks.

Atvadu vārdus Brukam veltījis arī režisors Alvis Hermanis: "Kad studēju, viņš bija autoritāte nr. 1 mums visiem. Pēc tam bija iespēja iepazīties arī personiski. Cita starpā, viņš man stāstīja, ka abi vecāki nāk no Latvijas ebrejiem (no Jelgavas un Daugavpils). Viņš mācīja mums saskatīt atšķirību starp mirušo teātri un dzīvo teātri. The empty space. Tā sauca viņa pirmo grāmatu."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!