Focus Focus
pirms 6 gadiem
Nevar nepiekrist, ka sievietes tiek diskriminētas, taču ir ļoti daudz profesiju, kurās tiek diskriminēti vīrieši (medmāsas, sekretāri, administratori, skolotāji..). Manuprāt, ja runājam par sieviešu diskrim., jārunā arī par vīriešu.

E.L.
pirms 6 gadiem
Tavi uzskati ir nedaudz novecojuši. Skatīt: http://www.sciencemag.org/news/2015/11/brains-men-and-women-aren-t-really-different-study-finds

WhenWeAll FallAsleep
pirms 6 gadiem
Ek fuckin zeklī! Līdzvērtīga emocionālā atdeve, ļauj asajam nazim to maizi normāli sagriezt. Labi, ka dati par to kurš kuram sniedz līdzvērtīgu emocionālo atdevi ir pilnīgi apkopoti un vienozīmī interpretēti. Arī labi ir tas, kas vispār nav šaubu par to, kas tā emocionālā atdeve ir un kam tā vajadzīga.

Patake
pirms 6 gadiem
Kāds prieks, ka Latvijas mediju telpā arvien biežāk var lasīt ko šādu!

Toms Bergmanis
pirms 6 gadiem
"Es neteicu, ka gēni manuprāt 'determinē dzimumu LOMAS'. Es savā pirmajā komentārā apgalvoju, ka pastāv ģenētiski determinētas ATŠĶIRĪBAS starp dzimumiem."

Es Jums grāmatiņu par to kā rodas bērni uzdāvināšu. Tur visu ko jaunu uzzināsiet.

Protams, droši vien starp dzimumiem pastāv bioloģiski noteiktas uzvedības atšķirības, kaut vai testosterona dēļ, par to jau nav runas, bet tam nav nozīmes, kad runājam par autores pieminētajām lietām. Runa ir par indivīda tiesībām uz izvēli, lai kur arī kādā no bioloģisko rādītāju sadalījumiem viņš vai viņa neatrastos. Kas šeit ir tik sarežģīts?

Ja Jums tas kaut uz mirkli kļūtu skaidrs, Jūs varbūt aptvertu, ka šai nebūtu jābūt diskusijai par bioloģiskām atšķirībām un to implikācijām.

Toms Bergmanis
pirms 6 gadiem
Pati doma, ka jānolaižas līdz interneta komentāriem, šķiet absurda, bet Jūsu komentārus lasot, iespēja, ka piederam pie vienas sugas, šķiet vēl mulsinošāka.

Šķiet, ka Jūs pieņemat, ka sievietes ir bioloģiski determinētas būt labākas 'emotional labour' kā vīrieši, tādēļ seciniet, ka sievietēm patīk nodarboties ar 'emotional labour' viņu bioloģijas dēļ. Es neesmu speciālists stulbumā, taču tālāk šķiet, ka seciniet, ka šī ir dabā paredzētā kārtība.

Pat pieņemot Jūsu premisas, nav īsti skaidrs, kā Jūs sev vien zināmos pētījumus, kas it kā pierāda Jūsu teikto, interpretējat.
Jūsu zemnieka loģika var tikt pārnesta uz citu piemēru - vidēji vīrieši ir garāki par sievietēm. No tā it kā izriet ka viņiem patīk būt garākiem, kamēr sievietēm patīk būt īsākām. Vēl jo vairāk, Jūs secinātu, ka vīrieša pienākums ir būt garākam, kamēr sievietei īsākai.

Ja Jums joprojām nav skaidrs par ko ir runa tad:
1) neviens neapšauba populāciju vidējo rādītāju atšķirības dažādos mērījumos
2) Jūs kļūdaini apelējat pie populācijas statistikām, kad patiesībā runājam par indivīda tiesībām uz izvēli
3) Jūs esat zābaks un šis ir ad hominem

Patiesā cieņā,
T. Bergmanis

Gunda Zvīgule
pirms 6 gadiem
Tas, savukārt, ko vēlos norādīt, ka ja Jūsu skaidrais modelis - ka visu nosaka XX vai XY -, nedarbojas. Jo tad manis minētie gadījumi ļoti izceltos tajā, kādu dzimumu tiem varētu novērot.

Gunda Zvīgule
pirms 6 gadiem
Komentārā minējāt divu X hromosomu nozīmi mātišķuma attīstībā un to, ka gēni, jūsuprāt, determinē dzimumu lomas.
Ņemot vērā, ka abiem dzimumiem to dzīves laikā šūnās aktīva ir tikai viena X hromosoma, tas liek jautāt, kā tieši bijāt domājis, kā neaktīvi gēni sievietes šūnā nosaka sievietes mātišķumu?
Kā arī - ja divas X hromosomas ir, jūsuprāt, noteicošais, tad vai ir novērots, ka vīrieši ar Klainfeltera sindromu (47(XXY)), kam arī ir divas X hromosomas, ir mātišķi?
Varbūt varat minēt kādus unikālus sievietēm piemītošus emocionalitātes gēnus? Un kur tie atrodami.

Gunda Zvīgule
pirms 6 gadiem
Tad, ja pie raksta par sievietes lomu sabiedrībā būt emocionālā darba darītājam, kas ir loma, bilstat, ka tas viss ir ģenētiski noteikts, tad Jūs runājat par lomu, kuru, jūsuprāt, apstiprina ģenētiskais determinisms.

Tomēr. Ja Jūs padomātu divreiz par sevis teikto: "hromosomu komplekts, kas satur divas X hromosomas, viennozīmīgi ieslēdz individuālās attīstības programmu, kuras rezultātā no apaugļotas cilvēka olšūnas attīstās meitenīte" un padomātu par manis minēto patoloģiju - Klainfeltera sindromu, kas ir vīrietis ar divām X hromosomām, domāju, saprastu, ka dzimumu nosaka Y hromosomas klātbūtne, nevis vairāk vai mazāk X hromosomu. Ir sievietes ar tikai vienu X hromosomu.
Turklāt ir gana daudz gadījumu, kad no XX komplekta neattīstās meitenīte vai kad no XY komplekta neattīstās puisīši. Jūsu bioloģijā viss ir tik viegli un skaisti, bet tur ārā Jūs sagaida daudz cilvēku, kas neatbilst Jūsu bioloģijai (vai precīzāk - Jūsu interpretācija par dzimumattīstības bioloģiju).
Būt par māti ir būt par vecāku, radīt pēcnācējus. Pēcnācējus rada arī vīrietis. Pamatot to, ka sieviete ir sieviete, jo rada pēcnācējus, neiztur kritiku, jo arī vīrietis rada pēcnācējus. Teiksiet, ka tikai sievietes mēnešus iznēsā bērnu un pēc dzemdībām turpina par to rūpēties, tomēr ne visas sievietes var kļūt par mātēm vai kļūst par mātēm. Ko nu? Nav sievietes?
Jūs cenšaties pamatot dzimumu atšķirības ar organisma fizioloģiju, gēniem. Tomēr kāds vispirms ir cilvēks un ģenētiskā atšķirība starp dzimumiem nav nemaz tik liela.

Sierrealiste
pirms 6 gadiem
Jūs te daži ļoti vispārīgi spriedelējat par bioloģiju. Sieveites vs vīrieši ir muļķīgs sadalījums. Katrā kategorijā ietilpst ap 3 (vai tagad jau 4) miljardiem iedzīvotāju, kuru bioloģijai vajadzētu būt cēlonim kaut kādām izteiktām līdzībām (izņemot dzimumorgānus). Esmu pilnībā pārliecināta, ka lielu daļu manu psiholoģisko īpatnību nosaka iedzimtība, gēni. Taču mani, konkrētā cilvēka gēni, nevis manas hromosomas. Man ir slikts rokraksts, esmu haotiska un reizēm nekārtīga, man patīk pucēties - tāda esmu piedzimusi, jā. Taču ir arī gana daudz vīriešu, kuri ir piedzimuši ar identisku komplektu. Mums būtu sevi jālauž, lai to mainītu. Tas nav ne iemācīts, ne hormonu noteikts.

akmens
pirms 6 gadiem
Ir būtnes - tēviņi ar XX dzimumhromosomām, un mātītes - XY.
Kas attiecas uz feminismu, tad runčiem galva ir lielāka nekā kaķenēm.
Runčiem galvā ir procesors, kas tiem nodrošina savu gēnu veiksmīgu nodošanu pēcnācējiem, bet kaķenēm galva ir tikai releja, kas paceļ un nolaiž asti.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!