Bibliotēka
03.08.2007

Mihaels. Jauniešu grāmata infantilajai sabiedrībai

Komentē
0

mīļie jaunie draugi

ko mēs šodien atkal esam iemācījušies? dot ir labāk nekā ņemt. arī tad ja tie kam vajadzētu dabūt nedabū neko un vienmēr ņemts tiek no tiem kam nevajadzētu atņemt.

un vēl vienu ielāgojiet: kurš dod uzreiz tas dod dubultīgi.

ingrīda šodien to izbaudīja uz savas ādas.

 

atstāsts

gita ir skaista.

gita nevis iet bet lido. pēc viņas izskata nepateiksi ka tas nerodas pats no sevis bet ir panākts ar darbu. vingrošanu masāžu ķermeņa kopšanu utt.

gita savu naudu nopelna pati. viņa ir fotomodele. viņa neņem naudu no saviem bagātajiem vecākiem. viņa ir arī lepna.

gerda tikai ar grūtībām tiek uz priekšu. viņa nes saiņus. viņa stiepj. aiz viņas iet šefa kungs. gerda nes viņa paciņas no automašīnas uz liftu. gerda ļoti svīst. viņas blūzes piedurknes ir jau pavisam piesvīdušas. mugura arī.

gita ir skaista.

gerda ir neglīta.

(ingrīda ir neglīta.)

ok very good. keep it. saka fotogrāfs. viņš to nesaka viņš to nodzied. gita ir atraisīta & brīva. pavisam jauna meitene. fotografēšanās gaitā nepieciešamā piepūle atstāj pēdas. bet tās nav redzamas. šis pēdas. pēc tam modell (izrunā modl) un fotogrāfs dodas paēst.

inga meize ir skaista. bet viņa vairāk patīk vecajiem ļaudīm.

un tagad gerda atnesīs kādu alu dzied nodaļas vadītājs. viņš ir uzspraudis gerdu aizmugurē uz savas ļipas un kopsolī ejot marš marš ar ieskrējienu dragā gerdu pret sienu. gerda salīkst uz priekšu un piesedz savu nabaga galvu starp ceļiem ar plaukstām. nodaļas vadītāja kungam lai varētu veikt savus amata pienākumus ir jābūt apveltītam ar iniciatīvu intuīciju un spēju ātri pieņemt lēmumus. tagad viņš vēlreiz to apliecina atraudams gerdas rokas no galvas un triekdams abas dūres lejup kā tvaika āmuru.

patrīcija ir skaista.

kestera kungs tomijs fišs inga meize apsargs rikss utt. visi ir skaisti. katrs savā veidā.

gerda ir neglīta. arī ingrīda ir neglīta.

ir arī daudzi (‑as) citi (‑as) neglīti (‑as) mācekļi (‑les) un darbinieki (‑ces).

vai gerdas jaunkundze ir man atnesusi kaut ko jauku? jautā nodaļas vadītāja kungs kad iepriekš minētā ieklūp pa durvīm apkārusies alus pudelēm piekrautām tirgus somām tīkliņiem un maisiņiem. jā nodaļas vadītāja kungs gerda atbild. te būs jūsu alus. nodaļas vadītāja kungs rauj gerdai rokas atpakaļ un māmiņas pašūto biroja kleitu priekšpusē pušu no kakla izgriezuma līdz viduklim. alus pudeles tūlīt krīt zemē un saplīst. lauskas sagraiza gerdas kājas un pēdas. kas tad gerdai te ir tāds jauks saka nodaļas vadītāja kungs un izvelk tai visu ārā. nodaļas vadītāja kungs ar baudu iekož gerdas kreisajā krūtī kā ābolā. garšo labi. gerda bļauj kā aizkauta. tā un tas būs par sadauzītajām alus pudelēm saka nodaļas vadītāja kungs kuram sula izšļāc starp zobiem: par sodu viņš gerdu iekausta. pēc šīs nelielās maltītes nodaļas vadītāja kungs atkal ķeras pie darba.

īstenībā tik krasi tas nenotiek. īstenībā viss ir vēl ļaunāk. mīļie zēni un meitenes ja šeit kāds pārspīlē tad tas ir kestera kungs vai nodaļas vadītāja kungs.

ir arī trūcīgi ļaudis kas varētu ar savu izskatu nopelnīt veselu mantību pavēsta gita. viņa vienkārši nezina kā tas ir.

gita ir skaista.

ar skaistumu vien vēl nepietiek. tā izsakās inga meize kādā intervijā. vajag vēl arī garīgumu šarmu asprātību gudrību utt. tādas īpašības var piemist arī neglītai sievietei. gerda un ingrīda ir neglītas. viņām nav ne garīguma ne šarma ne asprātības ne gudrības utt. viņām nav nekā. patrīcija ir skaista. mihaels ir skaists.

nodaļas vadītāja kungs sasien gerdai rokas & kājas un lēkā no visa spēka pa paunu kas saucas gerda. tagad gerda ir kļuvusi vēl neglītāka lai gan visi domāja ka tas nav iespējams.

skaistajiem pulcēties vienā pusē! g. nu nemaz nav nekāda skaistuma!

īstenība

šodien gerdasmāte uzvelk savu jauno mēteli uzliek jauno cepuri uzvelk jaunos cimdus jaunās kurpes un iekarina elkonī jauno somiņu. viss jauns. tik jauns ka mirdz kā svaigi lakots. māte tik tikko var pakustēties.

arī gerda ir ielīdusi savā svētku kārtā. viņa valkā drēbes kuras pārdevēja ir nosaukusi par smalkām un mūsdienīgām. viņa tajās neizskatās ne smalka ne mūsdienīga. viņa izskatās kā aizvakarējā. tomēr viņa ir jauna meitene un tādas ir patīkami uzlūkot. māmiņa iztēlojas kā būtu ja viņas tagad varētu apciemot kādu kurš kaut kas ir. kādu FIlmaktieri vai citu spīdekli. kādu ko ikviens pazīst. tad viens otrs uzreiz sāktu pazīt arī māmiņu. bet tā viņi apciemo tikai tanti grētu un tēvoci hansu. gerda iztēlojas ka apciemo tomiju fišu. tas ir tikpat jauns un moderns kā viņa pati kā gerda.

reizēm televizorā rāda arī divus jauniešus guļam gultā. parasti tie ir studenti žurnālisti bagāti dēli un meitas vai mākslinieki vai tādā garā. parasti viens ir blonds un otrs tumšmatis. parasti meitene guļ gultā tā drapēta ka var saredzēt krūšu augšmalu bet vīrietis viņai blakus ir ģērbies peldmētelī un smēķē cigareti. fillmā ko redzēju vakar cigareti smēķēja meitene (žurnāliste). abi neticami daudz runāja. par visu iespējamo. abi runāja kā jukuši. meitene izskatījās nogurusi un smēķēja cigareti ar stipri nolaistiem lūpu kaktiņiem. bet viņa runāja ļoti gudri. arī viņš bija žurnālists un runāja ļoti gudri. tomēr abi runāja kaut kā tā lai visi saprastu par ko viņi runā. viņi pārrunāja svarīgas problēmas. fonā spēlēja atskaņotājs. pēkšņi iezvanījās tālrunis. zvanīja vīrietis. viņš bija ļoti uztraukts izkliedza tikai dažus vārdus publika zinādama kopsakaru nopriecājas: ir runa par slepkavību. jaunais žurnālists aizdrāžas. epizodes beigas.

nevienam pat nerodas doma ka gerdai vai ingrīdai ir kaut kas sakāms kad viņas ver muti. gerda un ingrīda labāk klusē. runāt ir jāļauj tiem kas to māk. un tādu ir vesels lērums. ja gerda vai ingrīda mēģina runāt kā televīzijā vai kino viņām tūlīt pat pietrūkst sakāmā un tikai kauns vien ir. reizēm gerda un ingrīda domā ka laikam ir divas dažādas valodas. tā kurā runā viņas un tā kurā runā citi. tie citi kas redzami televizorā ir gandrīz tikpat citādi kā šefa kungs vai jaunā patrīcijas kundze.

tēvocis hanss un tante grēta ārkārtīgi priecājas par laipno apciemojumu. viņi ir pagatavojuši daudzas labas lietas un tagad tās piedāvā. māmiņa jau rij un arī gerda neatsakās no labās tortes. tēvocis un tante nepārtraukti liela labās lietas kuras ir pagatavojuši saviem ciemiņiem. māmiņa jau prāto ko pagatavot tēvocim un tantei kad nākamreiz tie apciemos viņu. viņa pārcilā prātā kulinārijas receptes. šī torte ir pirkta no konditora tas tak ir redzams jau 10 kilometru attālumā! māmiņa stingri apņemas pati izcept vēl labāku miltu ēdienu. gerda atkal jau redz kaut ko savā iztēlē: viņa pati personīgi ir ciemos pie tomija fiša! kopš pēdējā kino apmeklējuma viņa vairs nedomā ne par ko citu. māmiņa runā ar tanti par gerdu it kā gerda būtu kāda mēbele. viņas runā par mācību un šefa kungu. gerda uzvedas kā tie Žlmās kuriem viss zināms labāk nekā citiem. tā it kā viņa ar šefu jau būtu uz tu. tūlīt viņa dabūs pļauku no savas māmiņas!

žurnālists noglāsta jaunās žurnālistes ķermeni. abi izskatās pēc tādiem kas dzīvo labi. skatītāji protams redz tikai grūtā žurnālistu aroda saulaino nevis ēnas pusi. gerdai ir gadījies dzirdēt ka žurnālistiem ir sūri jāstrādā un bieži pat dziļā naktī tie vēl ir ceļā. vai tad viņiem vēl atliek laika skatīties televizoru? gerda to izskaidro savai māmiņai. māmiņa saka ko tu no tā visa sajēdz un iesit viņai vēl vienu pļauku. varbūt gerdas gudrība interesēs birojšefa kungu? gerda izstāsta birojā ka žurnālistiem daudz darba. birojšefa kungs nosmejas un lidina gerdu pret griestiem. nu nu kā tad tai gerdai tik pēkšņi ir radusies plakana galva? izskatās gluži pēc sēnes vai šķīvja. tik ļooooti plakana. šefs brīnās. viņam ne prātā nav nācis ka tas ko viņš dara varētu radīt tik ievērojamu atbalsi.

un atkal ir šodiena. un šodien atkal kaut ko rāda televizorā. māmiņa ir uzsmērējusi dažas sviestmaizes. pat desu viņa ir nopirkusi. un kolas pudeli gerdai. lielo pudeli. tā var ietaupīt. lielajā pudelē kolas ir vairāk un tās pietiek ilgākam laikam. gerda grib izstāstīt šodien piedzīvoto. bet māmiņa nošņāc: kuš! tūlīt varēs izsmieties. ar nopietnu saspringtu seju māmiņa gaida to brīdi kad visiem būs jāsmejas. te jau tas ir. zālē sēdošā publika ierēcas smieklos. māmiņa sit ar plaukstām pa ciskām atgāž galvu atpleš muti dauza ar kājām grīdu un laiž vaļā rēcošu zviedzošu smējienu. vai tas nav jautri! viņa taèu zināja ka šodien būs jautri. visi zina ka šī ir jautra pārraide. arī gerda aizmirst par dienas ciešanām. tikai tā politiski tēmētā replika kas tikko atskanēja nav viņai pielekusi. viņa maz lasa avīzes vairāk brošūrromānus. arī māmiņa nav sapratusi šo repliku bet viņa vienalga smej pilnā kaklā. redzot ka gerda nereaģē viņa parausta savu skuķi aiz matiem un ar 2 pirkstiem apgriež tai degunu otrādi. ūūūū gerda iegaudojas kā kucēns. esi vērīgāka skatoties televizoru māte saka. aparāts bija dārgs. vai arī laiks iet gulēt. nē māmiņ lūdzu nedzen vis mani gulēt! tikai ne to. televīzija ir labākais atalgojums par VISU.

jaunā žurnāliste atkal jau runā. šoreiz ar savu galveno redaktoru. ingrīda brīnās ka galvenais redaktors pat piedāvā jaunajai žurnālistei kaut ko iedzert. ingrīdas īstenībā birojšefa kungs viņai iedzītu pudeles kakliņu rīklē. tv redzamais gan nav īstenība. protams ka nav. bet televīzijā redzamais ļoti atgādina īstenību. tik daudz kas šķiet pazīstams. īstajā dzīvē ir pat cilvēki kuri dzīvo gandrīz tāpat vai gluži tāpat kā televizorā redzamie. piemēram šefa kungs vai patrīcija un mihaels. šefa kungs dzīvo īstenībā tāpat kā visi tie šefi tv. šefus vispār var redzēt gandrīz tikai tv. viena diena bez šefa tv un publika zaudētu iemaņas. tieši nupat pāri ekrānam aizsoļo meitene kas izskatās ļoti līdzīga ingrīdai. tēvocis hanss un grētas tante bļauj kā aizkauti un māj ar roku. viņi pat uzkāpj uz dīvāna atzveltņa. bet meitene pat neatskatās. nu pagaidi saka tēvocis hanss un tante grēta: viņi krata dūres. stundām ilgi viņi vēl debatē: diez vai tā meitene televizorā ir viņu radu meita tā jau tāpat slien degunu gaisā. grētas tantei nāk putas pār lūpām. paldies dievam to stulbo zosi filmas gaitā viņas šefa kungs atlaiž no darba. tā viņai vajadzēja!

gerda domā nez ko gan šobrīd dara tomijs fišs? droši vien mācās jaunu lomu. skaists bet nogurdinošs darbs. ir visādi darbi. arī gerdai ir savs darbs kas viņai ir piemērots. pārraide beigusies. šņuksts. bet rītdien viss turpināsies no gala. pat citādāk nekā šodien! aizraujoši.

No vācu valodas tulkojis Jānis Krūmiņš.

Elfrīde Jelineka

Vācu valodā runājošās valstīs labi pazīstamā Elfrīde Jelineka (1946) ir austriešu rakstniece, kura kļuva starptautiski slavena 2004. gadā, kad saņēma Nobela prēmiju literatūrā par muzikālo balsu un pr...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!