Foto: Agra Lieģe-Doležko.
 
Karš Ukrainā
20.04.2023

Mēs ceram uz Jūsu sapratni. Kāda sarakste

Komentē
9

Ukraiņu mākslinieci O. es satiku Varšavā, kur mēs pusdienojām restorānā "Krym". To pavisam nesen bija atvērusi O. pazīstama Krimas tatāru ģimene, un tajā varēja nobaudīt autentisku Krimas virtuvi. Mēs runājāmies vairākas stundas – par O. darbiem, par valodu, par pauzes ieturēšanu krievu autoru un mākslinieku darbu patērēšanā un par mākslas un politikas nesaraujamo un šobrīd tik acīmredzamo saistību. O. man pastāstīja par mākslas festivālu, kurā pagājušogad bija aicināta piedalīties kopā ar vēl vienu ukraiņu mākslinieci, bet no dalības atteicās, kad pēdējā brīdī uzzināja, ka programmā iekļauti arī krievu mākslinieki. O. man parādīja saraksti ar festivāla rīkotājiem, un tā manī uzjundīja dusmas un bezspēcību – lai cik daudz jauna Rietumi pēdējā gada laikā, šķiet, sapratuši un uzzinājuši, rietumnieki bieži vien tomēr nespēj atbrīvoties no savas viszinīgi pamācošās attieksmes. Nespēj sadzirdēt balsis, kuru vēstījums viņiem nav pazīstams. Nespēj saskatīt, ka pasaule vairs nav tāda, kāda tā viņiem šķita vēl pirms gada. Ar O. atļauju iztulkoju viņas un kolēģes saraksti ar ārzemju festivāla rīkotājiem un nododu to latviešu lasītājiem. Слава Україні!

Agra Lieģe-Doležko


Kam: festivāla rīkotājiem

Labdien!

Paldies par izrādīto interesi, bet mēs tomēr nevarēsim izrādīt savus darbus Jūsu festivālā. Mums nav pieņemami piedalīties programmā, kurā pārstāvēti mākslinieki no valsts, kura sākusi karu ar Ukrainu. Šī mums ir absolūti nebijusi pieredze. Mēs atvainojamies, ka rakstām tikai tagad, bet mums iepriekš nebija ienācis prātā, ka festivāla programmā varētu būt pārstāvēta krievija.

Mūsuprāt, māksliniekiem, kuri sevi identificē kā krievus, nav nekādu tiesību sevi izpaust laikā, kad notiek pilna mēroga karš Ukrainā, katru dienu tiek nogalināti simtiem civiliedzīvotāju, izpostīts simtiem ēku un tiek izdarīti neskaitāmi kara noziegumi.

Mēs ceram uz Jūsu sapratni.

Šī mums ir absolūti nebijusi pieredze.


Kam: ukraiņu māksliniecēm 

Labdien!

Mēs esam uzaicinājuši piedalīties tikai māksliniekus disidentus, kuri no Krievijas ir aizbēguši.

Vai mums uzaicinājumu vajadzētu atsaukt? Vai šie mākslinieki ir slikti cilvēki vai sliktāki mākslinieki tikai tāpēc, ka ir krievi? Kā tieši šie cilvēki vainojami acīmredzami vājprātīga despota lēmumos un rīcībā?

Mūsuprāt, šobrīd ir svarīgi ar mākslas palīdzību vienot cilvēkus.

Mums ļoti žēl, ja paliekat pie sava.


Kam: ukraiņu māksliniecēm

Labdien!

Es tikko aprunājos ar kuratoru komandu.

Par krievu mākslinieces X nostāju nav ne mazāko šaubu. Viņa ilgstoši dzīvojusi Rietumos un studējusi Amsterdamā. Mēs zinām, kāda ir viņas privātā, ģimenes situācija, un tāpēc nevēlamies ielaisties skaidrojumos. Māksliniece X jebkurā gadījumā paliks iekļauta festivāla programmā.

Krievu mākslinieks Y kuratoriem ir paudis nepārprotamu nosodījumu karam un, saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, ir aizbēdzis no Krievijas. Katram gadījumam mēs viņam esam lūguši vēlreiz sniegt komentāru un līdz tā saņemšanai esam uz laiku apturējuši viņa dalību festivālā.

Citu krievu mākslinieku programmā nav.

Es ceru, ka šādi mums ir izdevies panākties Jums pretī.


Kam: ukraiņu māksliniecēm 

Labdien!

Mēs tikko sazinājāmies ar krievu mākslinieku Y. Mēs zinām, kur viņš dzīvo, un to, kādi ir bijuši viņa privātie apstākļi kopš brīža, kad viņu uzaicinājām. Pēc Jūsu e-pasta saņemšanas mēs to pārbaudījām vēlreiz un saņēmām skaidru atbildi. 

Mākslinieks Y paliks festivāla programmā.

Ja Jūs vēlaties savu dalību atsaukt, tad mēs to saprotam, bet šis lēmums nav mākslas garā.

Šeit es citēju mākslinieka Y rakstīto: "Labdien! Es uzturos ārpus Krievijas, atbalstu Ukrainu un ienīstu Putina karu pret mūsu pasauli. Mans video ir par to, kā vesela valsts ienīst cilvēci. Šī valsts no Kara Stacijas pārvēršas par Nāves Staciju. Mana video varonis ir cinisks, demonisks radījums, kurš ienīst cilvēci. Šī radījuma vārds ir Krievija."


Kam: festivāla rīkotājiem

Mūsu atteikšanās piedalīties ir vistīrākajā mākslas garā. Reizēm klusēšana pasaka vairāk nekā vārdi. Mēs nevēlamies vispārināt, bet, kamēr mākslinieki, kuri sevi identificē kā krievus (lai gan kā māksliniekiem mums ir iespēja atteikties no jebkādas ģeogrāfiskās piederības), izpauž sevi mākslā, krievu raķetes krīt uz mierpilnām Ukrainas pilsētām un ciematiem.

Pēc 2022. gada 24. februāra mēs palikām Kijivā, darbojāmies kā brīvprātīgās, pierakstījām, dokumentējām. Mūsu novērojumi bija skarbi.

Līdzīgi novērojumi no kara pirmās fāzes kopš 2014. gada ir iekļauti mūsu darbā, kuru Jūs izvēlējāties sava festivāla programmai. Fotogrāfijas un video, kuri tika izmantoti darbā "AtmiņMĒTRA", tika uzņemti Luhanskā, Mariupolē, Severodoneckā un Bahmutā. Tagad šīs pilsētas ir okupētas – Bahmuta ir vienīgā, kurā notiek sīvas cīņas. "AtmiņMĒTRA" tika pabeigta deviņus mēnešus pirms pilna mēroga kara uzsākšanas, un to pirmoreiz izrādīja 2021. gada pavasarī Mariupolē. Pēc darba izrādīšanas mēs vienmēr stādījām piparmētras. 2021. gadā mēs piparmētras stādījām Mariupoles pilsētas dārzā. 2022. gada martā krievu blokādes dēļ neiedomājamā humānajā katastrofā Mariupolē nomira tūkstošiem civiliedzīvotāju. Nepārtrauktās apšaudes dēļ vietējie iedzīvotāji nespēja nokļūt līdz kapsētai, tāpēc mirušos nācās apglabāt masu kapos pilsētas dārzā.

Šīs vēstules rakstīšanas laikā sāka skanēt 545. trauksmes sirēna. Saskaņā ar "Kyiv Digital" datiem kopējais līdzšinējais gaisa trauksmju ilgums ir 556 stundas. Tas ir atstājis iespaidu uz mūsu dzīvi. Bet mēs par to nerunājam. Mēs runājam par to, kas ir mākslas garā.

Balstoties uz mūsu pieredzi, esot pagrabā, kad apkārt krīt raķetes, mēs varam apgalvot, ka veids, kā mēs uztveram audiovizuālu materiālu, pilnībā izmainās. Mēs nespējām vispār klausīties mūziku. Visa mūzika šķita mākslīga (izņemot varbūt vienīgi Džona Keidža "4’33"). Skaņa, ko mēs radām, vienmēr atšķirsies no tā cilvēka kliedzieniem, kurš pazaudējis roku vai kāju, bet nav pieejamas pretsāpju zāles, jo pilsēta ir nošķirta no apkārtējās pasaules. Mēs atrodamies dažādās dimensijās. Tā ir mūsu taustāmā realitāte.

Ja festivāla dalībnieki no mūsu kaimiņvalsts nav gatavi ieturēt pauzi, tad mēs esam gatavas paklusēt ievainoto, mirušo un spīdzināto vārdā. Mēs šo atbildi nerakstām, lai nosodītu vai baidītu, bet gan lai paskaidrotu, kāpēc atsakāmies piedalīties. Mēs ceram, ka Jūs to sapratīsiet. Tā ir Jūsu brīva izvēle – ko aicināt piedalīties. Bet tā ir arī mūsu brīva izvēle – piedalīties tikai tajos festivālos, ar kuru rīkotājiem mums sakrīt uzskati. Mums ir nepieņemami piedalīties norisēs, uz kurām tiek aicināti arī krievu dalībnieki, un tā tas būs, līdz kamēr beigsies karš, kuru viņu valsts uzsāka Ukrainā.


Kam: ukraiņu māksliniecēm

Labdien!

Mēs nudien nespējam īsti izprast Jūsu nostāju. Un mums no sirds žēl par to, kas ar Jums notiek.

Bet ne jau Krievijas iedzīvotāji uzsāka šo karu – tas bija viens despots un viņa kliķe. Iemesls, kāpēc tik daudzi krievi atbalsta šo karu, ir gadiem ilgā smadzeņu skalošana, kam viņi bijuši pakļauti.

Bet arī daudzi krievi, daudzas krievu ģimenes ir cietušas šajā karā. Vai tā ir viņu vaina? Vai pastāv kolektīva vaina? Es atsakos despota noziegumos vainot visus krievus. Bet, ja Jūs paliekat pie savas nostājas, Jūs atsakāties no iespējas par savu situāciju pavēstīt caur savu mākslu.

Mēs šeit Šveicē dzīvojam, iespējams, visideālākajā demokrātiskajā iekārtā visā pasaulē. To uzturēt ir bijis iespējams, tikai saglabājot dialogu starp visgrūtāk samierināmiem pretējiem uzskatiem. Šī iemesla dēļ mēs sevi saredzam kā samierinātājus, nevis kā šķīrējus.

Kaut arī Jūs esat pelnījuši pilnīgu sapratni, naids nav risinājums.

Mums par Jūsu pozīciju būs jādiskutē un nepieciešamības gadījumā tā jāizskaidro arī publiski. Vai mēs varam Jūsu e-pastu citēt medijos? Jūs par mūsu lēmumu uzzināsiet nekavējoties.


Kam: festivāla rīkotājiem

Labdien!

Mūsu iepriekšējā vēstule nebija par naidu. Mēs pamatojām savas tiesības nerādīt savus darbus pasākumos, kuros piedalās arī krievi, kamēr viņu valsts sāktais karš mūsu valstī turpinās.

Ja mūsu oficiālo nostāju nepieciešams paziņot medijos, mēs tekstu sagatavosim.


Kam: ukraiņu māksliniecēm

Labdien!

Mēs saprotam Jūsu emocijas, bet nepiekrītam Jūsu nostājai.

Ja vēlaties atteikties no dalības festivālā, mēs no Jums sagaidām oficiālu paziņojumu, jo mums šī informācija būs jāsniedz medijiem.

Tāpat mēs sagaidām Jūsu skaidrojumu par to, kāpēc Jūs pieprasāt, lai mēs krievu māksliniekiem atsakām dalību festivālā.

Šis paziņojums mums nepieciešams līdz rītdienas rītam, pretējā gadījumā mums mediji būs jāinformē bez tā.


Kam: festivāla rīkotājiem

Labdien!

Mēs pieprasām atsaukt mūsu dalību festivāla programmā. Šobrīd mēs uzskatām par nepieņemamu piedalīties pasākumos, kuros piedalās mākslinieki, kuri sevi identificē kā krievus. Mēs ceram gan uz starptautiskās mākslas kopienas, gan uz to mākslinieku sapratni, kuri cīnās pret totalitāriem režīmiem, neatkarīgi no tā, no kādas valsts viņi ir. Mēs Jums novēlam spēku Jūsu cīņā.


Kam: festivāla rīkotājiem

Labdien!

Lai precizētu mūsu nostāju: mēs uzskatām, ka Putins, tāpat kā daudzi krievu despoti pirms viņa, ir krievijas sabiedrības un kultūras produkts. Tādējādi mēs uzskatām, ka krievijas sabiedrība ir kolektīvi atbildīga par savas valsts noziegumiem.

Mēs NEPRASĀM, lai Jūs atsakāt dalību krievu māksliniekiem.

Bet mēs neesam gatavas piedalīties pasākumos līdzās māksliniekiem, kuri sevi identificē kā krievus, kamēr krievijas genocīda karš Ukrainā joprojām turpinās. Šobrīd jebkāda veida dialogs un telpas dalīšana ar krieviem mūsos izraisa trauksmi un nodara mums pāri, un var izraisīt trauksmi un nodarīt pāri arī citiem ukraiņiem.

Mūsuprāt, pārdomāts lēmums no krievu mākslinieku puses šobrīd būtu to apzināties un dot telpu ukraiņu balsīm, kuras gadsimtiem ilgi bijušas krievu apspiestas un pārkliegtas.

Patiess dialogs un samierināšana nav iespējama, kamēr karš turpinās un kamēr ukraiņi cīnās par savām dzīvībām un tiesībām eksistēt kā nācijai.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
9

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!