Zupas virtuve Amerikas Sarkanā Krusta Liepājas bērnu ēdināšanas punktā. Liepāja, 1920. Fotogrāfs: Juris Bokums. MVM krājums.
 
Aktualitātes
26.07.2022

Medicīnas vēstures muzejā skatāma izstāde par sadzīvi karā un grūtībās

Komentē
0

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā skatāma jauna izstāde "Miers baro. Karš posta", kurā apkopotas vēstures liecības, kas vēsta par sadzīvi un izdzīvošanu kara un varas brutalitātes apstākļos.

"Medicīnas vēsturē militārismam ir lielāka loma, nekā to gribētos atzīt. Muzeja krājumā tādēļ netrūkst vēstures liecību, kas ļauj salīdzināt kara apsēstas varas brutalitāti ar "mierlaiku" pilsoņa pašreizējām bažām par apkures rēķinu gaidāmo kāpumu un pārtikas cenām. Šo pretstatu kontekstā Medicīnas vēstures muzejā ir tapusi izstāde "Miers baro. Karš posta" par cilvēcībai būtisko robežu, aiz kuras sadzīve pārtop plikā izdzīvošanā," raksta izstādes veidotāji.

Izstādē iekļautas fotoliecības no bada gadiem Krievijā un Ukrainā pēc lielinieku apvērsuma 20. gs. sākumā, kad pārtikas trūkuma dēļ bojā gāja vairāk nekā pieci miljoni cilvēku. Šīs fotoliecības liek citādāk aplūkot turpat līdzās izstādītās pārtikas kartītes, ko Otrā pasaules kara laikā Latvijā ieviesa vācu un padomju okupācijas režīmi. Tāpat izstādē apskatāmi "taupības kalendāri" un "racionalizētas kara virtuves" pavārgrāmatas, kurās propaganda atšķaidīta ar noderīgiem padomiem apstākļos, kad sarūpēt iztiku, apdarīt mājas soli un uzturēt kārtībā pašam sevi bija teju neiespējami.

Kā uzsver izstādes veidotāji, tā tapusi kā aicinājums uz solidāru pieticību, lai atlicinātu tiem, kurus Krievijas iebrukums Ukrainā ir skāris visvairāk. 

Kuratori: Kristīne Liniņa un Kaspars Vanags. Krājuma un pētniecības darba grupa: Zane Alika, Dita Kļaviņa un Mārtiņš Vesperis. Izstādes mākslinieks Kirils Kirasirovs. 

Izstāde apskatāma līdz 26. novembrim Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!