Redzējumi
11.01.2006

Mazie guvumi

Komentē
0

Muļķīgi, bet, apskatot kādu nesenu laiku, kaut vai gluži neseno 2005. gadu, nav iespējams apzināt ieguvumus visā to krāšņumā. Minot jebkuru gadskaitli 50 gadu tālā pagātnē, guvumi acīmredzami - piedzimis viens, otrs un trešais brīnumrakstnieks. Bet šobrīd atliek tik vien, kā pienācīgi izbaudīt mazos guvumus un mēģināt apzināties zaudējumus, kuri laikam nekad nemēdz būt mazi.

Janvāris

Diezgan bēdīgs ir pats gada sākums. Proti, 2004. gada 28. decembrī mirst ievērojamā amerikāņu kulturoloģe un rakstniece Sjūzena Zontāga. Divas nedēļas vēlāk - 14. janvārī nomirst radio Naba klausītājiem labi zināmais Māronkuls, pazīstams arī kā dzejnieks - laikam jau astoņdesmito gadu - Māris Melgalvs. Māronkuļa nāve izskatās kā pēdējais skumjā ironista izspēlētais triks, sak, paskatieties, atliek tikai man nomirt, lai jūs atkal par mani kaut ko labu pateiktu.

Tuvoties Drēzdenes mežonīgās bombardēšanas 60-tajai gadadienai, latviski iznāk Torkela Brekes intriģējošais pētījums par vardarbības vēsturi politiski-reliģiskā kontekstā, saukts „Kaina bērni”. Runā, ka ļoti labs gabals.

Inga Ābele publicē stāstu krājumu „Sniega laika piezīmes”. Smaga grāmata, smagi guļ plauktā. Mēģināju lasīt, nesanāca. Iedevu kaimiņam, viņam arī ne.

Laikraksts The Guardian atzīst, ka londonieši 2004. gadā pārsvarā lasījuši ļoti stulbas grāmatas.

Februāris

atnes vēl divus nopietnus zaudējumus. 21. datumā nošaujas 67 gadus vecais Hanters Tomsons, amerikāņu rakstnieks, žurnālists un ieročuHanters Tomsons kolekcionārs, pazīstams kā kulta grāmatas „Bailes un naids Lasvegasā” (Fear and Loathing in Las Vegas) autors. Tomsons ir tā saucamās Votergeitas ēras kontrakultūras ikona, ko prezidents Niksons savulaik nosaucis par „tumšu, savtīgu un varmācīgu Amerikas sabiedrības daļu.” Februārī nomirst vēl viens ievērojams amerikānis - drāmas gigants Artūrs Millers, 89 gadus vecs.

Tikmēr Harolds Pinters paziņo, ka pamet savu dramaturga/ rakstnieka darbu, lai pilnībā ziedotos cīņai pret karu Irākā. Pilnīgi iespējams, ka šis ir „pēdējais piliens”, kas zviedru akadēmijai liek pieņemt liktenīgo lēmumu. Par to oktobrī.

Tiek paziņoti Bukera prēmijas kandidāti. To vidū ir Sols Belovs, Ians Makjuans, Ginters Grass un Gabriels Garsija Markess.

Pasauli satricina vēl viena ziņa: Aidaho štata Ketčamas pilsētiņā, tā saucamajā Saules ielejā, kaimiņi vēlas nopirkt māju, kurā nAndra Manfeldeošāvies Ernests Hemingvejs, ar mērķi - to pārvietot citur. Nosauktā cena esot 500 000 dolāru. Kā iemeslu pilsētiņas iedzīvotāji min to, ka milzīgie tūristu pūļi (apm. 14 000 gadā) traucējot satiksmi.

Izdevniecība AGB publicē Andras Manfeldes romānu „Adata”.

Marts

Paula Bankovska EiroremontsPie Gada balvas literatūrā 2005 tiek Inga Ābele (proza), Jānis Rokpelnis (dzeja), Māra Zālīte (dramaturģija) un Ronalds Briedis (debija).

Pie lasītājiem nonāk monumentālais (spriežot pēc apjoma) Paula Bankovska romāns „Eiroremonts”.

Vatikāns ieceļ kardinālu Tarcisio Bertoni par „Da Vinči koda atmaskotāju”, kuram uzdots pavēstīt pasaulei par vairākām apkaunojošām kļūdām, ko tekstā pieļāvis grāmatas autors Dens Brauns, tādējādi apmelojot kristīgo baznīcu.

Aprīlis

Sols Belovs2. aprīlī mirst Romas pāvests Jānis Pāvils Otrais. Uz Vatikānu atvadīties dodas vairāk kā 4 miljoni kristiešu.

5. aprīlī top skaidrs, ka amerikāņu rakstnieks, Nobela prēmijas laureāts Sols Belovs nesaņems Bukera prēmiju, jo ir miris.

Beidzot latviski klajā nāk Ērvina Velša romāns „Vilcienvakte” (Trainspotting), arī Ksenofonta „Dzīres”. Abas grāmatas drusku iepriecina.

Maijs

Džeks KeruaksLatvijas Rakstnieku savienība par priekšsēdi ievēl Ievu Kolmani. Mēneša vidū „nejauši atrodas” nepublicēta Džeka Keruaka luga ar nosaukumu „Beat Generation”. Keruaka aģents apgalvo, ka 1957. gadā luga izsūtīta vairākiem producentiem, taču neviens tā arī nevēlējies to uzvest. Luga stāsta par mežonīgi dzerošā un narkotikas lietojošā Džeka Duluoza dzīvi (kārtējais Keruaka alter-ego). Laikraksts The Guardian ziņo, ka lugas iestudēšanu neviens joprojām nav uzņēmies, taču 2006. gada janvārī Ņujorkā paredzēti tās lasījumi.

Tolaik Latvijā klajā nāk Keruaka „Dharmas blandoņas”.

The Oserver vēsta, ka pēc dažiem pētījumiem atklājies - vīrieši pārsvarā lasa tikai vīriešu sarakstītas grāmatas, savukārt sievietes - abu dzimumu.

Jūnijs

Ismails KadareBeidzot latviski ir iztulkota un klajā nāk Nīčes „Traģēdijas dzimšana no mūzikas gara”. Plauktos parādās Elfrīdes Jelinekas „Klavierētāja”.

Starptautiskā Bukera prēmija tiek albāņu trimdiniekam Ismailam Kadarem (Ismail Kadare), nevis Grasam, Makjuanam vai Markesam.

Jūlijs

Literatūra arī 21. gadsimtā dara brīnumus: vairākās pasaules pilsētās, tērpušies burvju un raganu kostīmos, ļaudis gavilēdami iziet ielās. Pirmajās 24 stundās visā pasaulē tiek pārdoti vairāk kā 10 miljoni grāmatu. Veikalu tīkls WH Smith Lielbritānijā apgalvo, ka pirmajās dienās pārdevis 13 grāmatas eksemplārus sekundē. Vārdu sakot, piektdien, 15. jūlijā tūlīt pēc pusnakts klajā nāk „Harijs Poters un Jauktasiņu princis”. Pirmajās 24 stundās Roulingas grāmata sasniedz lielāku pārdošanas apjomu kā „Da Vinči kods” visa gada garumā.

Tikmēr Rīga gatavojas pirmajai geju un lesbiešu parādei. Pasākums diezganGeju un lesbiešu praids Rīgā farsisks, joprojām man nav skaidrs, kāpēc viņi grib iet uz baznīcu. Tomēr liela daļa Latvijas iedzīvotāju demonstrē prātam neaptveramu stulbumu.

Sākot no jūlija latviski pieejams Valtera Benjamina eseju krājums „Iluminācijas”, tāpat arī Pētera Hēga „Divdesmitā gadsimta sapņu vēsture”.

Augusts

6. augustā cienījamā vecumā mirst Vizma Belševica, iespējams talantīgākā pēdējā laika latviešu dzejniece un rakstniece.

Jānis Einfelds„Dienas grāmata” publicē Jāņa Einfelda stāstu krājumu „Neļaudis”. Kuluāros baumo, ka grāmatu, par spīti tās grūti definējamajam stilam un saturam, ļaudis labprāt lasa/ pērk. Tas mazliet iepriecina.

Vēl arī klajā nāk Ksenofonta „Atmiņas par Sokratu” un Jura Šķudīša stāstu krājums „Pēc ūdens.” Nabaga debitants Šķudītis uz savas ādas dabū izbaudīt, maigi izsakoties, „neparasti emocionālu” lasītāju reakciju. Ja man tā gadītos, es droši vien lepotos. Bet jautājums paliek atklāts: kāpēc dzīvie literatūras klasiķi uz grāmatu vākiem raksta nepatiesību?

Tai pat laikā bijusī „Spice Girls” dalībniece Viktorija Behema atzīstas, ka savā mūžā neesot izlasījusi nevienu grāmatu.Džordžs Bušs

Džordžs Dabljū Bušs dodas pavadīt atvaļinājumu uz savu Teksasas rančo un līdzi ņem dīvainu grāmatu izlasi[1]. Pīters Osnoss no L.A. Times pieļauj iespēju, ka Bušs ir vienīgais cilvēks Amerikā, kas izvēlējies pavadīt brīvdienas kopā ar šādām grāmatām. Bet tāpēc jau viņš ir prezidents.

Septembris

Frīdrihs NīčeNotiek daudz kas. Septembrī klajā nāk Nīčes „Par morāles ciltsrakstiem”. Tas pamatīgi iepriecina. Forši, ka latviešiem vairs nav jālasa tikai Nīčes „poētiskie” teksti, kā piemēram, „Zaratustra” un „Antikrists”. Notiek Dzejas dienas. Dzejas dienas kā jau dzejas dienas. Un tas nav kompliments. Vienīgi iepriecina, ka balvu dabū Pēteris Brūveris. Šķiet, ka pelnījis.

Atklāšanā pie Raiņa pieminekļa vakara vadītājs, aktieris velnsviņzinkāsauc, runā apbrīnojamas stulbības un bezgaumības, turklāt atzīst, ka dzeja liek viņam kaunēties par savu ķermeni. Jau pirms tam es skaidri zinu, ka dzejoļus vairs nerakstīšu.

Kristians KrahtsSākot ar septembri, latviski varam lasīt Markesa „Par mīlestību un citiem dēmoniem” un Kristiana Krahta „1979”. Abas labas.

29. septembrī Kristians Krahts viesojas Rīgā, klausītājiem nolasa kādu romāna „1979” fragmentu, arī „sniedz interviju” portālam ¼ Satori. Intervijas process (ne rezultāts) izrādās pietiekami spilgts, lai pēcāk būtu, ko pastāstīt draugiem.

Anglijā klajā nāk „Simts minūšu Bībele” - tiem ticīgajiem, kam dzīve rit steigā.

Oktobris

Haralds PintersJānis Rokpelnis svin 60-to dzimšanas dienu un Nobela prēmiju literatūrā saņem angļu dramaturgs Harolds Pinters. Apgāds „Mansards” izdod Pītera Akroida 1983. gadā sarakstīto romānu „Oskara Vailda testaments”. Pagaidām neatrodu vārdus, lai pateiktu, cik grāmata lieliska. To vēlāk.Rihards Bargais

Riharda Bargā dzejoļu krājums „Labi” daudziem liek sastrīdēties. „Vai karalis tiešām ir pliks?” kāds cilvēks retoriski jautā ¼ Satori forumā, un neviens nemāk atbildēt pietiekami pārliecinoši.

Publicē Gundegas Repšes romānu par Ojāru Vācieti „Brālis. Ojārs Vācietis.” Nervu saudzēšanas nolūkos to nelasu.

„Viņam vienkārši bija stresains darbs...” saka viens mans draugs, runājot par Hitleru - viņa privātsekretāre tagad arī latviski stāsta savu dzīvi grāmatā „Līdz pēdējai stundai”.

Novembris

2. novembrī LTV1 pārraida raidījumu „100 gr kultūras”, kurā Bargais, Frīdvalds un Krivade neveikli ķiķina. Tipa „ironizē” vai kaut kā tamlīdzīgi - netieku gudrs. Pēc tam izceļas tāds skandāls, ka aiz kauna galva jābāž smiltīs. Izrādās, dažiem latviešiem kultūra un literatūra tiešām sāp. Nevar saprast - tas labi vai slikti.

Niks KeivsVēlāk klajā nāk Nika Keiva „Un ēzelis ieraudzīja eņģeli” (par to drīzumā rakstīsim).

Radošā apvienība Orbita izdod pamatīgi sagatavotu cd/dvd. Izskatās un izklausās ļoti labi (arī par toDžons Faulzs drīzumā).

79 gadu vecumā mirst rakstnieks Džons Faulzs. Visu cieņu.

Decembris

Apmeklējot Prozas lasījumus, jūtos pārsteigts par to, cik veiksmīgi latvieši prot ģenerēt nolemtību. Pat pie brokastu galda. Es nedomāju tik daudz Prozas lasījumitekstus, bet noskaņu, kas valda klusuma pauzēs starp tekstiem. Tekstos nekas daudz nav mainījies - joprojām latvieši cieš, ēd šprotes un dažkārt sapņo par tālām zemēm. Prozas lasījumu balva - Laimai Muktupāvelai.

Latviski iznāk divas Artura Rembo grāmatas „Sezona ellē/Iluminācijas” (Atēna) un „Cirka zirgi auļo” (Jaunā Daugava).

Rūtai Mežavilkai - otrā dzejas grāmatiņa. Cik paguvu pāršķirstīt, patika.


[1] Buša read-list: Mark Kurlansky “A World History”, Edvard Radzinsky „Alexander II: the Last Great Tsar”, John M Barry „The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Plague in History”

Reinis Tukišs

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!