Autores foto
 
Sleja
09.11.2020

Mazā spēļu grāmatiņa

Komentē
0

Pagājušajā nedēļā pastiprināti jutu kolektīvās trauksmes pieaugumu. Karantīna pašu mājās, ASV prezidenta vēlēšanas un drūmie ģeopolitiskie notikumi citviet pasaulē pēdējā laika fokusu vērsuši gandrīz tikai spriedzes un negāciju virzienā. Tālab kopā ar redakciju vienojāmies, ka būtu labi, ja mana šīsnedēļas sleja nevēstītu par "aktualitātēm", bet gan mēģinātu atgādināt arī par sirsnīguma un dzīvesprieka diedziņiem realitātes audumā. Sirsnīgi un dzīvespriecīgi, protams, vienmēr ir mājdzīvnieki, un man tādi ir veseli divi, tāpēc šonedēļ piedāvāju jūsu uzmanībai apkopojumu ar dažādām izglītojošām rotaļām, kas palīdzēs patīkami un saturīgi pavadīt laiku kopā ar kaķiem gadījumā, ja esat svētīti ar to neaprakstāmo sabiedrību.

Zārks jau nevar palikt tukšā

Spēlētāja uzdevums ir noģist cilvēka nolūku – apsēsties ar mērķi strādāt – un paspēt noskatītajā vietā apsēsties pirmajam. Ja cilvēks ceļ protestus, spēlētāja pienākums ir blenzt uz cilvēku plaši ieplestām acīm, kurās vienādās daļās mirdz vientiesība un nevainība.

Kapitāla ieguldījums

Cilvēks internetā iegādājas dārgu, attīstošu kaķu rotaļlietu, kur pa īpašu lokveida reni jāripina bumbiņa. Pirms iegādes cilvēks veic padziļinātu izpēti par rotaļlietas popularitāti kaķu vidū, izpētot aptuveni simts pircēju atsauksmes ar klātpievienotām fotogrāfijām un videoliecībām, ka šī rotaļlieta aizraus pat visapātiskākos dzīvniekus. Pēc rotaļlietas saņemšanas un salikšanas spēlētāju uzdevums vispirms ir sēdēt pie jaunās mantiņas un ar neizpratni lūkoties cilvēka acīs, savukārt atlikušo dzīvi – nepievērst dārgajam trenažierim vairs nekādu uzmanību.

Kaste

Vienkārša spēle iesācējiem. Ja dzīvoklī parādās tukša kaste, spēlētājam tajā tūdaļ pat jāiekāpj.

Cīņa par Vinterfelu

Spēlētājs pacietīgi nogaida pareizo brīdi, kad cilvēka aizsargspējas ir nopietni vājinātas, teiksim, cilvēks no virtuves dodas uz darbistabu ar karstas kafijas krūzi rokās. Stratēģiski pareizā brīdī spēlētājs izšaujas no slēpņa un iepinas cilvēka kājās. Šī ir viena no populārākajām spēlēm, kas vienmēr garantē lielu jautrību.

Esmu jauns un traks

Spēlētājs sagaida brīdi, kad pārējie mājsaimniecības locekļi ir aizmiguši (vispiemērotākais laikposms spēlei ir starp diviem un četriem no rīta). Spēlētājs pieceļas no guļvietas, izstaipās, iziet istabas vidū, ievelk krūtīs krietnu malku elpas un sāk aurodams auļot pa visām dzīvokļa telpām, līdz izdevies spēlē iesaistīt visus mājsaimniecības locekļus.

Labrīt

Spēles "Esmu jauns un traks" sarežģītais papildlīmenis. Pēc sekmīgas "Esmu jauns un traks" izspēlēšanas var gadīties, ka cilvēks ieslēdzas guļamistabā un aizbarikādē tās durvis. Tā jāuzlūko par izdevību uzsākt rotaļu "Labrīt". Īsi pēc saullēkta spēlētājs sarīko pie aizslēgtajām guļamistabas durvīm piketu, kurā dominē saukļi: "Ko mēs gribam? Brokastis! Kad mēs tās gribam? Tagad!" Nesaņemot atbildes uz pūļa jautājumiem, pūlis novietojas uz dažādām virsmām un sāk no tām grūst lejā uz tām novietotos priekšmetus. Uzvar tas, kurš pirmais panāk plīstošu trauku skaņu, tādējādi atdarot guļamistabas durvis un uzsākot priecīgu un ģimenisku rīta sapulci.

Nāves nometne

Jautra viesību spēle, spēlējama tad, kad pie cilvēka ierodas ciemiņi. Spēlētājs sagaida klusāku brīdi divatā ar noskatītu viesi, tuvojas tam, ievelk vaigus, lai izskatītos liesāks, un uzsāk rūpīgi izstrādātu monologu: "Palīdzi, labais cilvēk, es neesmu ēdis jau trīsdesmit dienas. Saimnieks ik dienu ēd cepešus no "Wolta", bet es te dzīvoju nāves nometnē." Kad viesis spēlētājam norāda uz pilno barības trauku virtuves stūrī, spēlētājs atmet ar ķepu un, vidukļa riepai ļumot, dodas pie nākamā ciemiņa.

Domāju, tātad esmu

Spēlētājs tuvojas dzīvokļa durvīm un kategoriski pieprasa izlaišanu no šī sprosta. Ja cilvēks atver durvis un sniedz šo iespēju, spēlētājs apmetas uz sliekšņa un nododas pārdomām par visa pastāvošā zūdīgo dabu.

Pilsoniskā atbildība

Vēl viena jautra viesību spēle. Cilvēks mēnešiem ilgi krāj naudu, līdz iekrājis pietiekami un iegādājies smalku "Ikea" dīvānu. Cilvēks ir priecīgs, jo var beidzot aicināt ciemos viesus, kas draudzīgi sēdētu uz mājīgā dīvāna. Spēlētāja uzdevums ir īsi pirms viesu ierašanās steidzīgi izvārtīties pa dīvānu un pārklāt to ar daļu sava kažoka. Vakara nobeigumā, pēc piecelšanās no jaunā dīvāna, iestājas neveikls klusums, ko pārtrauc viesu murmināšana, ka laikam nevajadzēja vilkt tumšas drēbes, savukārt cilvēks bezpalīdzīgi piedāvā viesiem drēbju rullīti un dažādus atvainošanās vārdus. Spēle beidzas brīdī, kad spēlētājs panācis to, ka viesi vairs neierodas pie cilvēka sēdēt uz viņa dīvāna, tādējādi nodrošinot epidemioloģisko drošību un sociālo distancēšanos.

Kapitāla ieguldījums 2

Cilvēks nolemj mēģināt vēlreiz un iegādājas internetā dārgu bumbiņu, kas darināta no sapresētas kaķumētras. Cilvēks, priecīgi satraukts, izsaiņo bumbiņu un aizripina to spēlētāju virzienā. Spēlētāju uzdevums ir neizkustēties un stingi uzlūkot saimnieku, skatienā ietērpjot postmodernu atsvešinātību un fundamentālu vilšanos cilvēcē. Pēc kāda laika spēlētājiem uz grīdas jāatrod aizpērnais kastanis un bļaurējot ar to jāuzsāk aizrautīga futbola spēle, pielūkojot, lai mestu pretīguma pilnus lokus ap dārgo kaķumētras bumbiņu.

Cilvēks vai pīrādziņu mīkla

Kad cilvēks devies pie miera, spēlētājs uzrāpjas tam mugurā un sāk to mīcīt kā pīrādziņu mīklu. Cilvēks tad izdveš dažādas sāpju pilnas skaņas, līdz pamazām sāk atcerēties, ka pasaulē ir arī siltums, draudzība un mīlestība un tā visa dēļ ir vērts nākamajā rītā atkal celties un turpināt.

Liene Linde

Liene Linde ir kino režisore un publiciste.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!