Aktualitātes
28.02.2019

Martā raidījumā "Teātris.zip" būs skatāma godalgotā izrāde "Jubileja '98"

Komentē
0

Pie skatītājiem martā atgriezīsies raidījums "Teātris.zip", kas LTV7 ēterā demonstrēs izrādes krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Marta izrāžu ciklu 9. martā plkst. 21.00 atklās Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātrī iestudētā Šekspīra luga "Karalis Līrs". Režisors Viesturs Kairišs ir atzinis, ka šo lugu šajā teātrī nolēmis iestudēt, jo titulloma ir kā radīta Jakovam Rafalsonam. "Izrāde ir nevis par karaļiem un galma intrigām, bet par mums – cilvēkiem, par cilvēcisko būtību," uzsver režisors. Viņa izrādēs liela nozīme vienmēr bijusi mūzikai. Šim iestudējumam mūziku komponējis Arturs Maskats. Izrādes vizuālo ietērpu veidojuši Reinis un Krista Dzudzilo. Krista arī nominēta Spēlmaņu nakts balvai par kostīmiem šajā izrādē.

"Karalis Līrs" ir stāsts par karali, kurš mūža norietā nolēmis sadalīt karaļvalsti starp saviem bērniem. Trīs meitu mantojuma daļa ir atkarīga no tā, cik skaisti katra izteiks mīlestību pret savu tēvu. Viņa jaunākā meita atsakās no daiļām pieklājības frāzēm, un sākas nenovēršama liktenīgu notikumu lavīna.

Pirms izrādes raidījumā "Teātris.zip" ar Ojāru Rubeni sarunāsies iestudējuma režisors Viesturs Kairišs, kā arī Glostera lomas tēlotājs Gundars Āboliņš un Līra meitas Reganas iemiesotāja Dana Bjorka, kura nu jau vairāk nekā gadu ir arī teātra direktore. 

16. martā plkst. 21.00 būs iespējams vērot vairākās Spēlmaņu nakts kategorijās nominēto Justīnes Kļavas lugas "Jubileja '98" iestudējumu Daugavpils teātrī. Izrāde pirmizrādi piedzīvoja 2017. gada pavasarī, un Spēlmaņu naktī tika apbalvota kategorijās "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā", "Gada aktrise otrā plāna lomā" (Kristīne Veinšteina) un "Gada mazās formas izrāde".

Izrāde ir stāsts par kādu Latgales pierobežas ģimeni, kas sapulcējas tēva jubilejā. Svinību gaitā pamazām no skapjiem sāk līst laukā dažādi "skeleti" – atklājas nepatīkami noslēpumi.

Pirms izrādes raidījumā "Teātris.zip" ar Ojāru Rubeni sarunājas iestudējuma režisore Paula Pļavniece un aktieri Kristīne Veinšteina un Jurijs Losevs.

23. martā plkst. 21.30 teatrālo sestdienu vakaru izskaņā būs iespējams noskatīties Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra iestudējumu "Fro", kas veidots pēc Andreja Platonova stāsta motīviem. Platonovs ir ir viens no neparastākajiem krievu rakstniekiem, kurš patiesu atzinību iemantoja tikai 20. gadsimta beigās, jo padomju laikā viņa darbi nebija vēlamās lasāmvielas sarakstā.

Izrāde stāsta par vienkāršu dzelzceļa strādnieka meitu Frosju, kura ļoti mīl savu vīru un ārkārtīgi ilgojas pēc viņa, kamēr tas tālu prom ceļ sociālismu. Teātra kritiķis Atis Rozentāls par šo iestudējumu ir teicis: "Izrāde "Fro" – tas ir laimīgs gadījums, kad ir saslēdzies režisora Ruslana Kudašova mākslinieciskais skatījums ar aktieru veikumu, īpaši Jekaterinas Frolovas gadījumā. Izrādes spēles stils un šķietamais naivisms saslēdzas ar Platonova 1937. gadā rakstīto stāstu, radot pilnīgi sirreālu sajūtu – skatītāju galvā kombinējot to, kas redzams uz skatuves, ar to, kas šajā laikā notiek Padomju Savienībā."

Pirms izrādes raidījumā "Teātris.zip" ar Ojāru Rubeni sarunājas abu galveno lomu tēlotāji – Frosjas lomas atveidotāja Jekaterina Frolova un galvenās varones vīra Fjodora tēlotājs Vitālijs Jakovļevs.

Izrādes būs vērojamas arī sabiedrisko mediju satura atskaņotājā REPLAY.lv. "Teātris.zip" tiek veidots ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!