Aktualitātes
20.07.2022

Marija Luīze Meļķe instalācijā aicina uz būtiskiem jautājumiem palūkoties no suņa perspektīvas

Komentē
0

No šī gada 20. līdz 30. jūlijam izstāžu telpā "TUR" (Tallinas ielā 10, Rīgā) skatāma dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes instalācija "Idejas kā sunītim", kurā autore mudina cilvēkiem dalīties savās pārdomās, bet darīt to no suņa perspektīvas.

"Dažbrīd cilvēkam gadās apmaldīties savu ideālu, vērtību un uzskatu mezglos tā, ka kļūst grūti atbildēt uz būtiskiem jautājumiem – nav saprotams, kas ir vienlaikus taisnīgā un patiesā atbilde, kad jāņem vērā tik daudz apstākļu un konceptu. Šāds apjukums var itin kā paralizēt cilvēka sajūtas un domāšanu, gribas labāk atsvešināties, nekādus ietilpīgus jautājumus neaiztikt. Bet ir veidi, kā atgūt kustēšanās spējas, arī neaizbēgot prom pavisam," stāsta Marija Luīze Meļķe.

Darbā "Idejas kā sunītim" kustības tiek atgūta, izmantojot vieglu absurdu un perspektīvas maiņu, ko piedāvā mākslinieces veidotā situācija izstādes telpā. Kā norāda māksliniece, to paredzēts uztvert tik nopietni, cik katram pašam nepieciešams: "Reizēm vienkārši gribas piedzīvot kaut ko neikdienišķu, un ar to ir gana." Apmeklētāji ir aicināti kļūt par daļu no notikuma, vadoties pēc mākslinieces sniegtajām instrukcijām.

Šis ir otrais cikls no procesuālu izstāžu sērijas "Saaugšana/Saudzējot", kas norisināsies bez pārtraukuma no jūlija līdz septembrim, vienam māksliniekam pakāpeniski nomainot nākamo. Cikls radīts ar nolūku izcelt savstarpējo attiecību nozīmi mākslas radīšanas procesā un vienot vizuālo mākslu ar citām kultūras formām — dzeju, mūziku, performanci. Projekta ietvaros dažādu mākslas disciplīnu pārstāvji izstrādā jaunus mākslas darbus, kā arī veido notikumus, aicinot skatītājus piedalīties sarunās, koncertos, darbnīcās, performancēs, lasījumos un rituālās ceremonijās. Kopā ir plānoti pieci cikla posmi, kurus veidos atzīti un novērtēti mākslinieki: Reinis Bērziņš un Kate Krolle, Marija Luīze Meļķe, Edvards Shautens (Edd Schouten), Kirils Ēcis, Linda Boļšakova. Cikls norisināsies bez pārtraukuma no jūlija līdz septembrim, vienam māksliniekam pakāpeniski nomainot nākamo.

Instalācijas atvēršana notiks 20. jūlijā plkst. 19.00.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!