Aktualitātes
29.11.2018

Mārgareta Atvuda izziņo romāna "Kalpones stāsts" turpinājumu

Komentē
0

Kanādiešu rakstniece Mārgareta Atvuda izziņojusi sava pasaules popularitāti iemantojušā romāna "Kalpones stāsts" (The Handmaid’s Tale) turpinājumu "Testamenti" (The Testaments), kas angļu valodā klajā nāks 2019. gada septembrī, ziņo "The Guardian".

Šodien izplatītajā paziņojumā presei Atvuda raksta "Dārgie lasītāji, viss, ko jūs man jebkad esat jautājuši par Gileādu, kalpojis par iedvesmu šai grāmatai. Pareizāk sakot, gandrīz viss. Daļu iedvesmas esmu guvusi no pasaules, kurā šobrīd dzīvojam."

Feministiskā distopija "Kalpones stāsts" (latviski izdota apgādā "Zvaigzne ABC") klajā nāca 1985. gadā. Tās darbība risinās ASV nākotnē, kad valsts pārdēvēta par Gileādu un sievietēm atņemtas gandrīz visas tiesības, tostarp lasīt un rakstīt, padarot viņas par surogātmātēm valsts vadoņu bērniem.

Kopš iznākšanas pārdoti vairāk nekā astoņi miljoni romāna kopiju angļu valodā. Pēdējos gados romāns piedzīvo jaunu intereses vilni, kam par iemesliem ir gan seksuālās uzmākšanās skandāli, diskusijas par tiesībām uz abortu un populistisku politiķu, piemēram, Donalda Trampa, nākšana pie varas, gan arī tāda paša nosaukuma seriāla starptautiskie panākumi.

Romāna turpinājumā darbība risināsies 15 gadus pēc iepriekšējā romānā aprakstītajiem notikumiem un tā vēstītājas būs trīs sieviešu kārtas varones. Romāns nebūs saistīts ar TV seriāla notikumiem, kas turpināja Atvudas 1985. gada romāna sižetu.

Kopš TV seriāla panākumiem sarkanais apmetnis un baltā aube, ko tajā valkā galvenā varone un citas verdzībā turētās Gileādas sievietes, nereti tiek izmantoti protestos pret sieviešu tiesību ierobežošanu, piemēram, demonstrācijās par tiesībām uz abortu Argentīnā un Īrijā, kā arī protestējot pret seksuālā vardarbībā apsūdzētā ASV Augstākās tiesas tiesneša Breta Kavano apstiprināšanu amatā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!