Aktualitātes
08.02.2021

Mākslinieki un teorētiķi tiešsaistē diskutēs par pieminekļu iznīcināšanu

Komentē
0

Centrālās Sentmārtinas mākslas un dizaina koledžas (CSM) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) kopīgi rīkoto diskusiju ciklu turpinās saruna "Destrukcija: pieminekļu iznīcināšana VAI publiskā māksla kā sociālo nemieru uzmanības centrs".

Diskusijā mākslinieki un teorētiķi no abām valstīm pievērsīsies publiskajā telpā esošo pieminekļu destrukcijai, pētot piemērus no nesenās pagātnes Lielbritānijā un Latvijā. Pieminekļi, kas uzcelti plaši zināmu personu un viņu pārstāvētās varas sistēmas godināšanai, abās valstīs šodien ir kļuvuši par apspiešanas simbolu. Ko mēs, pētot, kādēļ un kā tie par tādiem kļuvuši, varam iemācīties? Un kas notiek, kad tie tiek demontēti? Vai mēs varam no jauna definēt publiskās mākslas nozīmi sabiedrībā, ja tās primārā funkcija vairs nav pieminēt vai godināt? Saruna notiks "Zoom" platformā 11. februārī plkst. 16:00 pēc Latvijas laika (plkst. 14:00 pēc Londonas), un tai var pievienoties ikviens interesents (ID: 894 4468 8667, parole: 301143).

Sarunas vieslektori būs Dīns Kenings (Dean Kenning) un Deniss Hanovs, un tajā piedalīsies jaunie mākslinieki un teorētiķi.

Vairāk par dalībniekiem:

Dīns Kenings ir mākslinieks, kurš veido kinētiskas skulptūras, video darbus un diagrammas, kas reflektē par sabiedrībā aktuālām tēmām. Par mākslas izglītības un mākslas politiku lasāmi viņa raksti tādiem žurnāliem kā Third Text, The Journal of visual Art Practice u.c. Dīns ir arī viens no tēlotājmākslas pasniedzējiem CSM.

Deniss Hanovs ir kulturologs, humanitāro zinātņu doktors, pētnieks, pasniedzējs Rīgas Stradiņa universitātē un Latvijas Mākslas akadēmijā. Monogrāfiju un rakstu autors par globalizācijas procesu analīzi, mazākumtautību politiku Latvijā, nacionālisma ideoloģiju mūsdienu Latvijā un autoritārisma periodu Latvijā 20. gs. 30. gados.

Viktorija Balašova studē glezniecību maģistra programmā Latvijas Mākslas akadēmijā.  Savos nesenākajos darbos pētījusi kriminālistiku, kriminoloģiju un biheiviorismu, tiecoties runāt par cilvēka prāta tumšajām dzīlēm. Viktorija glezniecību izmanto kā filtru,  kur caur zinātnisko pamatojumu un detalizētību atklāj skaudru neērtību.

Juišao Lo savu mākslu raksturo kā tiltu, kas savieno dažādas kultūras pārstāvjus laikā un telpā. Viņa mākslas darbos māksla ir process. Tajā apmeklētāji veido savstarpēju dialogu ar konkrēto lokāciju. Instalāciju un performances māksla ir tā, kas ļauj veidot šādu noteiktai vietai piemērotu, eksperimentālu saziņas tiltu. Savu pēdējo darbu "Fantoms" (Phantom), kas pamatā bija veidots no papīra, Juišao eksponēja kādā pamestā papīra fabrikā Taipejā, aicinot cilvēkus apmeklēt un no jauna iepazīt šo vietu, pirms tā kļūst par ko citu.

Eleni Marankaki ir māksliniece, kuru interesē darbs dažādos medijos un formātos, kā, piemēram, grafikā, skulptūrā, jauno mediju mākslā. Pieredze, kas gūta, studējot Atēnās, Grieķijā, kuras ainavā apvienotas dažādas formas un struktūras, radīja jaunajai māksliniecei pārliecību, ka pilsēta ir cilvēku radīta sociāla struktūra. Pilsētvides dabiskā un mākslīgā novērošana ir viņas darbu kodols, jo pilsētas ainavās visspilgtāk redzams līdzsvars starp estētiku un funkciju.

Liene Rumpe studē maģistra programmā Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības apakšnozarē. Aktīvi piedalās grupas izstādēs, tostarp pērnā gada brīvdabas mākslas projektā "Savvaļa" (2020). Viņas mākslas darbiem raksturīgas telpisku struktūru stratēģijas, neskaidri gaismas avoti un kolektīvo ideju konfigurācijas, kas ievietotas jaunos kontekstos un arhetipisku vienību formējumos.

Sarunas valoda: angļu, dalība bez maksas.

Par sarunu ciklu

Laikā, kad muzeji un galerijas ir slēgtas un fiziska pieeja mākslas darbiem ir ierobežota, šķiet, nav pārsteidzoši, ka pievēršam lielāku uzmanību mākslai publiskā telpā. Centrālā Sentmārtinas mākslas un dizaina koledža (CSM) un Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) sadarbības projekta ietvaros rīkos publisko sarunu sēriju, kurā tuvplānā tiks skatīta vēsture un konteksts no katras institūcijas perspektīvas. Katrā sarunā uzstāsies uz sarunu pieaicināts vieslektors no Lielbritānijas un Latvijas, kuri kopā ar maģistrantūras studentiem pievērsīsies abu valstu atšķirību un paralēļu meklējumiem publiskās mākslas tradīcijās. Pētot katras sarunas galveno tēmu un apvienojot idejas par norisēm Eiropas dažādajos punktos, tiks veidotas kopīgas atbilžu variācijas.

Programma

Destrukcija: publisko pieminekļu iznīcināšana | 11.02.2021.
Aktīvisms: politiskās mākslas spēks |  25.02.2021.
Lokācija: publiskās mākslas jaunas vietas meklējumi | 11.03.2021.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!