Aktualitātes
20.12.2018

Mākslīgais intelekts rada neeksistējošu cilvēku fotogrāfijas

Komentē
1

Tehnoloģiju uzņēmuma "Nvidia" pētnieki publiskojuši mākslīgā intelekta radītas cilvēku fotogrāfijas, kas ir tik reālistiskas, ka ar neapbruņotu aci nav atšķiramas no īstiem portretiem, ziņo "The Verge".

Pirms laika jau vēstījām, ka izsolē pārdots pirmais mākslīgā intelekta "gleznots" portrets. Izmantojot šo pašu skaitļošanas metodi, kuras angliskais nosaukums ir "generative adversarial network" jeb GAN, zinātnieki iemācījuši mākslīgajam intelektam radīt pārsteidzoši reālistiskas cilvēku fotogrāfijas, ko gandrīz neiespējami atšķirt no īstiem cilvēku portretiem.

Pagājušajā nedēļā publiskotie attēli uzrāda milzu progresu, ko piedzīvojušas mākslīgā intelekta attēlu ģenerēšanas prasmes. Zemāk redzami portreti, ko mākslīgais intelekts radīja vēl 2014. gadā.

Mākslīgās sejas iespējams arī viegli pārveidot. "Nvidia" inženieri skaitļošanas mehānismā paredzējuši iespēju viena attēla raksturlielumus pielāgot citam. Līdzīga metode ir pamatā arī attēlu apstrādes programmām, kas ļauj lietotāja uzņemtu attēlu padarīt līdzīgu, piemēram, impresionisma vai kubisma gleznai.

Seju pielāgošanas iespējas ir diezgan plašas. Zemāk redzama kolāža ar šo manipulāciju rezultātiem. Sākotnējam attēlam, kas pieder īstam cilvēkam (augšējā rinda), pievienotas cita cilvēka fotogrāfijas raksturlielumi (kolonna kreisajā pusē). Sapludinātas tādas pazīmes kā, piemēram, matu un ādas krāsa, rezultātā radot šķietami pilnīgi cita cilvēka atveidu.

Tomēr jaunā tehnoloģija raisa arī bažas, jo ne tikai draud izstumt no tirgus reklāmas attēlu fotogrāfus, bet arī paver plašas iespējas attēlus viltot. Ar mākslīgā intelekta palīdzību radīti attēli var tikt izmantoti kā propaganda un dezinformācija, kā arī mazināt sabiedrības uzticību vizuāliem pierādījumiem, negatīvi ietekmējot gan tiesībsargājošo sfēru, gan politiku.

Tomēr eksperti jau strādā, lai rastu iespējas autentificēt digitālus attēlus, piemēram, izmantojot ģeokodus, kas uzrāda, kad un kur attēls uzņemts.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!