Imants Lancmanis, "Klusā daba" (1969)
 
Aktualitātes
25.10.2022

Mākslas muzejā notiks vērienīga Imanta Lancmaņa izstāde

Komentē
0

No 12. novembra līdz 26. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē būs skatāma vērienīga izstāde "Imanta Lancmaņa māksla", informē muzejs.

Izstādē varēs aplūkot Imanta Lancmaņa gleznas, kuras tapušas, sākot no 1958. gada. Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Helēna Demakova.

"Lai arī Imanta Lancmaņa daiļradi var piepulcināt laikmetīgās postmodernās glezniecības straumei, pats mākslinieks izvēlējies to apzīmēt kā konceptuālo romantismu. Izpratne par vecmeistaru mantojumu, dabas studijas, kā arī dzīvā iztēle ir vienlīdz ietekmējušas viņa darbu tēlveidi," raksta izstādes kuratore.

Imants Lancmanis beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu 1966. gadā. Kopš tā laika viņš izkopis individuālo rokrakstu un darbojies visos klasiskajos glezniecības žanros. Vairāki gleznu cikli – darbi par Bībeles tēmu un ozolu cikls – pie skatītāja nonāk pirmo reizi. Izstādē eksponēti arī portreti, kamerstila klusās dabas un ainavas.

Imanta Lancmaņa daiļradē bijis pārrāvums, kad viņš intensīvi darbojās, vadot Rundāles pils muzeju, pētot un aprakstot mākslas vēstures liecības, pasniedzot stila mācību Latvijas Mākslas akadēmijā 17 gadu garumā. Atsevišķas ekspozīcijas sadaļas atklāj šīs mākslinieka radošā darba šķautnes un iepazīstina ar gleznu tapšanas etapiem – fotogrāfijām, skicēm, kartoniem. Izstādes tituldarbs ir "Pašportrets pie Sējas ozola 2019. gada 27. septembrī".

Izstādē iekļauti Imanta Lancmaņa darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja, Rundāles pils muzeja un Bauskas muzeja krājuma, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Mākslinieku savienības, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Zuzānu kolekcijas, mecenātu Teterevu ģimenes kolekcijas, no likvidējamās AS "ABLV Bank" mākslas darbu kolekcijas un daudzām privātkolekcijām.

Izstādi papildina plaša pasākumu un izglītības norišu programma, ietverot "Sarunas muzejā", lekcijas, nodarbības bērniem, pieaugušajiem un senioriem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!