Aktualitātes
19.01.2016

Mākslas akadēmijā notiks laikmetīgās mākslas izstāde "Neērtais dzimums"

Komentē
0

No 28. janvāra līdz 13. februārim Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zālē būs skatāma laikmetīgās mākslas izstāde "Neērtais dzimums".

"Mūsdienās cilvēka bioloģiskās identificēšanās robežas izzūd. Dzimums no socioloģiskā skatupunkta aptver komplicētu pazīmju kopumu, kas 21. gadsimtā veidojas ne vien kultūras, bet arī zinātnes progresa ietekmē. Līdz ar to šis jēdziens iegūst jaunu nozīmi, kuru var izzināt un pārveidot," teikts izstādes aprakstā.

Mākslinieki, kuru darbi piedalās izstādē, savā unikālā mākslas valodā runā par dzimuma izpratni un sajūtām, aicinot paskatīties uz katra indivīda iekšējo pasauli, pārdzīvojumiem, reizēm atsvešinātību. Izstādē piedalās Maija Kurševa, Auseklis Baušķenieks, Kristians Brekte, Juris Utāns, Ginters Krumholcs, Aija Zariņa, Artjoms Tarasovs, Katrīna Neiburga, Jānis Mitrēvics, Arnis Balčus, Jana Briķe un citi.

"Kultūra, tās plašākajā izpratnē, konstruē noteiktu tēlu veidošanos sabiedrībā. Vīrišķo un sievišķo īpašību kopums apvieno universālas uzvedības normas un vērtības, kuras ievērojot, indivīds kļūst par pilnvērtīgu sabiedrības locekli ar noteiktu sociālu statusu un uzdevumu. Kā arhetipu rāmjos neiekļautas individuālās esības formas funkcionē mūsdienās? Varbūt tieši dzimuma apzīmējums ir tas, kas ir neērts un liek rīkoties tikai atbilstoši ārējai būtībai?" jautā izstādes veidotāji.

Izstādes atvēršana, uz kuru aicināts ikviens interesents notiks trešdien, 27. janvārī, plkst. 18:00, savukārt vienu dienu pirms izstādes slēgšanas, 12. februārī, plkst. 18:00 norisināsies diskusiju vakars par dzimuma un dzimtes jēdzieniem, kā arī to lomu mūsdienu sabiedrībā. Abi ar izstādi saistītie pasākumi notiks Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zālē.

Projekts tapis sadarbībā ar nodibinājumu "Mākslas Arsenāla pētījumu fonds", LMA Mākslas zinātnes nodaļas bakalaura programmas 4. kursu, realizēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu. Grafiskais dizains: Anete Liepa. Izstādes iekārtojums: Kristians Brekte.

Izstādes darba laiks: O., T., P., S. plkst. 11:00–18:00; C. plkst. 11:00–19:00; pārtraukums: plkst. 14:30–15:00.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!