Foto: Ģirts Raģelis
 
Sarunas
31.07.2019

Ļubomirs Meļņiks: Mūzika glābj cilvēci

Komentē
1

4. augustā jaunatklātajā Ventspils koncertzālē "Latvija" uzstāsies ukraiņu izcelsmes pianists un komponists Ļubomirs Meļņiks. Viņš būs pirmais, kas ieskandinās koncertzālei īpaši būvētās nestandarta klavieres, kuras darinājis klavierbūvētājs Dāvids Kļaviņš.

Šī nav pirmā reize, kad Meļņiks uzstāsies Latvijā, – mēs tikāmies uz sarunu viņa iepriekšējās, publiski neizziņotās vizītes laikā. Viņš ir neparasts cilvēks, absolūts ekscentriķis, kurš pazīstams ar savu īpatnējo spēles stilu, kas nodēvēts par "continuous music" jeb "nepārtraukto mūziku", pie kura viņš nonācis 70. gados, dzīvodams Parīzē. Savulaik dēvēts par ātrāko pianistu pasaulē. Spēles ātrumam, elpošanas tehnikai un meditatīvām praksēm ir liela nozīme viņa mūzikā. Tās pamatā ir ilgstoši arpēdžiju atkārtojumi dažādos tempos un ritmos, caur kuriem Meļņiks neparastā veidā rada virstoņus.

Kā pats saka aizkadrā, viņš jau labu laiku, par spīti aktīvai koncertdarbībai visā pasaulē, dzīvo izolācijā no sabiedrības – dziļi pie dabas Zviedrijas mežos. Tas atspoguļojas viņa izteikumos par mūsdienu pasauli, kas brīžiem ir aizkustinoši, bet brīžiem – absurdi. Taču tas, manuprāt, kalpo par apliecinājumu viņa attiecībām ar mūziku, proti, viņš sevi tai velta tik pilnīgi, ka visa pārējā pasaule var mūzikai vienīgi stāties ceļā.

Intervija un ievadvārdi – Henriks Eliass Zēgners. Video – Ģirts Raģelis.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!