Aktualitātes
06.02.2013

LU Vēstures un filozofijas fakultātē diskutēs par filozofu vietu žurnālistikā

Komentē
1

Ceturtdien, 7. februārī, plkst. 18.00 LU Vēstures un filozofijas fakultātē (Mārstaļu ielā 28/30) notiks Filozofijas atbalsta fonda Latvijā (FAF) organizēta diskusija "Filozofi žurnālistikā".

Uz sarunu lūgti fakultātes absolventi – pazīstami žurnālisti –, lai dalītos pieredzē par to, kā viņos sadzīvo filozofs ar žurnālistu – vai šīs identitātes draudzējas vai konfliktē un kāpēc. Diskusijas jautājumu lokā tādas tēmas kā filozofijas un žurnālistikas attiecības, žurnālista brīvība un atbildība, filozofijas studijās apgūto zināšanu un prasmju noderīgums žurnālistikā. Sarunu vadīs interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Latvijas žurnālistikā pēc neatkarības atgūšanas strauji ienāca jauni cilvēki – topošos preses izdevumos sāka strādāt studenti, kultūras darbinieki, literāti, jaunieši bez profesionālās izglītības. Sagadīšanās vai kādas iekšējas loģikas rezultātā darbā masu medijos nonāca arī filozofijas absolventi. Ilmārs Latkovskis no pretpadomju izdevuma "Auseklis" izveidoja Tautas frontes laikrakstu "Atmoda", vēlāk – avīzi "Nakts", Uldis Tīrons un Inese Zandere radīja žurnālu "Rīgas Laiks", Lato Lapsa pēc filozofijas studiju beigām sāka strādāt laikrakstā "Diena", Nellija Ločmele no sākuma iesaistījās žurnālistikā, starp citu, izveidojot izdevumu "Cietumnieku avīze", un tikai tad pievērsās filozofijai. Pat gluži profesionāli filozofi – tādi kā Igors Šuvajevs – ir laiku pa laikam iesaistījušies kāda preses izdevuma darbā vai pat vadījuši tos. Kāds šim profesiju sajukumam ir iemesls – nespēja atrast darbu specialitātē, vēlēšanās piepelnīties ar publicistisku tekstu rakstīšanu, nepieciešamība aizpildīt tukšo nišu profesionālu žurnālistu trūkuma apstākļos? Vai īpašās zināšanas par to, kas ir patiess, kas ir labs vai kas ir esošs?

Publiskā diskusijā par filozofu vietu Latvijas žurnālistikā, ko LU Vēstures un filozofijas fakultātē rīko Filozofijas atbalsta fonds, pulcēsies dažādu paaudžu filozofi, kas vēl joprojām darbojas plašsaziņas līdzekļos: Nellija Ločmele, Lato Lapsa, Ilmārs Latkovskis, Anda Buševica, Ieva Kolmane un citi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!