Foto: Vācijas vēstniecība Rīgā
 
Aktualitātes
01.10.2020

Lolita Tomsone saņem Vācijas augstāko apbalvojumu par darbu sabiedrības labā

Komentē
1

Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja, aktīviste un "Satori" autore Lolita Tomsone apbalvota ar Vācijas augstāko apbalvojumu par nopelniem sabiedrības labā – ordeņa "Par nopelniem" Nopelnu krustu ar lenti, informēja Vācijas vēstniecība Rīgā.

Ordeni piešķīris Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, bet 30. septembrī svinīgā ceremonijā Vācijas vēstniecības rezidencē Lolitai Tomsonei to pasniedza vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Dāvids Bartelss.

Lolita Tomsone tika apbalvota saistībā ar 75. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām par viņas izcilo ieguldījumu sabiedrības labā. Kā atzīmēja vēstniecībā, ipaši svarīgs ir Tomsones devums atmiņu kultūras attīstībā Latvijā. Tomsone bieži sadarbojusies arī ar Vācijas vēstniecību un citām Vācijas institūcijām.

Vēstniecībā uzsvēra, ka Tomsone pirmo reizi kopš 1991. gada Latvijā izveidoja jaunu, aptverošu pieeju piemiņas iemūžināšanai un godināšanai, kas, pārsniedzot etniskās robežas, aptvēra visu pilsonisko sabiedrību un izmainīja līdzšinējo Latvijā ierasto atmiņu kultūru. Viņas 2016. gadā uzsāktā iniciatīva palīdzēja iedibināties 1941. gada Rumbulas slaktiņa kopīgās piemiņas tradīcijai pie Brīvības pieminekļa. Kā Žaņa Lipkes memoriāla direktore viņa pievērš lielu uzmanību izglītības aspektam, lai it īpaši uzrunātu tieši jauniešus un memoriālam dotu iespēju darboties ne tikai kā muzejam, bet arī izveidoties par sarunu telpu, kurā tiek izvērtēti arī sociālās atstumtības riski modernajā sabiedrībā.

Vēstniecībā atzīmēja, ka "Lolita Tomsone ir Latvijas pilsoniskās sabiedrības ikona, kas Latvijā pazīstama arī kā sieviešu tiesību aktīviste".

Vācijas Federatīvās Republikas ordenis "Par nopelniem" tiek piešķirts Vācijas un citu valstu iedzīvotājiem par īpašiem sasniegumiem politikas, saimnieciski sociālajā un intelektuālajā jomā, kā arī par visiem cita veida īpašiem nopelniem Vācijas Federatīvās Republikas labā, piemēram, sociālajā un labdarības jomā. Vēstniecībā skaidroja, ka tas ir vienīgais vispārējais apbalvojums par nopelniem Vācijā un līdz ar to visaugstākais apbalvojums, kuru Vācijas Federatīvā Republika piešķir par ieguldījumu sabiedrības labā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!