Daiga Kažociņa Mērijas Grīnvaldes lomā filmā "Mērijas ceļojums"
 
Aktualitātes
22.08.2019

LNMM būs skatāma Mērijai Grīnbergai un Grosvaldu ģimenei veltīta izstāde

Komentē
0

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros no 7. septembra līdz 24. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē būs skatāma starpdisciplināra izstāde "Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts".

Izstāde caur Latvijas kultūrai un vēsturei nozīmīgās dzimtas – Grosvaldu ģimenes – stāstu iepazīstinās auditoriju gan ar slavenās rīdzinieku dzimtas likteni, gan ar Latvijas valsts un kultūras vēsturi gadsimta garumā. Centrālais tēls ir Latvijas muzeju darbiniece Mērija Grīnberga jaunākā (1909–1975), kurai pēc Otrā pasaules kara izdevās nosargāt un atvest atpakaļ no Vācijas lielu daļu Latvijas muzeju vērtību. Konceptuāli ekspozīcija sasaucas ar 2018. gadā režisores Kristīnes Želves uzņemto dokumentālo spēlfilmu "Mērijas ceļojums", paplašinot tās uzstādījumu – Mērijas dzīves ceļojums, kura pieturas "stabiņi" ir viņas dzimtas un Latvijas vēstures notikumi.


Mērija Grīnberga. Foto: Vilis Rīdzenieks

Izstādes kuratori izvēlējušies personisku un pietuvinātu intonāciju, ar kuru stāstīt šo stāstu. Mērijas Grīnbergas vecākās dienasgrāmata, Mērijas Grīnbergas jaunākās un viņas brāļa Emanuela bērnu dienu zīmējumi, Jāzepa Grosvalda mākslas darbu izlase, pabalējušas fotogrāfijas, ģimenes relikvijas un Mērijas nosargātie muzejiskie priekšmeti – tie ir daži no objektiem, kas veidos Grosvaldu dzimtas portretējumu.

 


Grosvaldu ģimene 1907. gadā. Foto: Jānis Rieksts

Izstādei atlasīti eksponāti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Piebalgas muzeju apvienības "Orisāre", Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta krājuma, kā arī no vairākām privātkolekcijām. Īpaši jāizceļ sadarbība ar Vermlandes muzeju Kārlstadē, Zviedrijā, – no tā krājuma pirmo reizi Latvijā tiks eksponēts 21 Jāzepa Grosvalda darbs no "Strēlnieku" un "Austrumu" cikla, kuri pēc Otrā pasaules kara atradās Zviedrijā.

Izcilo Grosvaldu dzimtu bez Mērijas Grīnbergas jaunākās pārstāv viņas mamma, latviešu etnogrāfijas pētniece un popularizētāja Mērija Grīnberga vecākā (1881973), advokāts, Rīgas Latviešu biedrības ilggadējs priekšnieks Frīdrihs Grosvalds (1850–1924) ar kundzi Mariju Grosvaldi (1857–1936), viņu bērni un mazbērni – diplomāts, Latvijas sūtnis Francijā Oļģerds Grosvalds (1884–1962), gleznotājs Jāzeps Grosvalds (1891–1920), ārlietu dienesta darbinieces Līna Grosvalde (1887–1974) un Margareta Ternberga (dz. Grosvalde, 1895–1982), kā arī matemātiķis Emanuels Grīnbergs (1911–1982).

Izstādes kuratores: Kristīne Želve, Ieva Kalnača un Ieva Stūre. Izstādes atklāšana 2019. gada 6. septembrī plkst. 18.00.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!