Aktualitātes
15.06.2022

LMA aicina uz konferenci par mākslas un dabaszinātņu attiecībām

Komentē
0

16. un 17. jūnijā Rīgā norisināsies Latvijas Mākslas akadēmijas 2. starptautiskā zinātniskā konference, kur ar priekšlasījumiem par tēmu "Humanitāro un dabaszinātņu sinerģija kultūras vēsturē un teorijā" uzstāsies gan Latvijas, gan vairāki starptautiska mēroga zinātnieki un lektori.

Kā norāda rīkotāji, LMA starptautiskās zinātniskās konferences galvenais mērķis ir mainīt priekšstatu par mākslas zinātni kā abstrakciju un parādīt, ka tā pilnvērtīgi iekļaujas un papildina arī citas nozares: inženiertehniskās, lietišķās un dabaszinātzes. Tāpat konferences organizatori vēlas iedrošināt kultūras vēstures un teorijas nozaru zinātniekus rast jaunas pētniecības metodes un zinātniskas atklāsmes, kā arī mainīt līdzšinējos pieņēmumus.

"Šī gada tēma, kas veltīta humanitāro un dabaszinātņu sinerģijai kultūras vēsturē un teorijā, ļaus paplašināt ne tikai mākslas zinātnes jēdzienu, bet arī pētniecības metožu iespējas, kā arī iezīmēs šādu pētījumu nozīmību kopējā tautsaimniecībā. Tieši tāpēc, lai spētu paplašināt jau ierastās un gadsimtiem izmantotās pētniecības metodes, rast jaunas kopīgas ierosmes, kas iezīmēs mākslas vērtīgo mijiedarbi ar citām zinātnēm, esam apzināti izvēlējušies šādu konferences formātu, kurā  vienkopus dažādās sekcijās piedalīsies pieredzes bagāti ārvalstu zinātnieki un mūsu augstskolas topošie pētnieki," stāsta Agita Gritāne, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore zinātniskajā darbā, doktora studiju programmas vadītāja.

Konferencē paredzēta atsevišķa sekcija "Humanitāro un dabaszinātņu sinerģija: zināšanu ekoloģijas, ķermenis un performativitāte", kurā savu dalību ir apstiprinājuši starptautiski atzīti un vietējie pētnieki, tādi kā Dominiks Džonsons (Dominic Johnson) no Londonas Universitātes (Apvienotā Karaliste), Anja Molle Lindelofa (Anja Mølle Lindelof) no Roskildes Universitātes (Dānija), Maikls Eigtveds (Michael Eigtved) no Kopenhāgenas Universitātes, Anne Sauka no Latvijas Universitātes un citi.

Paralēli akadēmiskajam virzienam konferences laikā ikvienam būs iespēja apmeklēt ķermeniskās mākslas performanci, kas šogad veltīta tēmai "Citādība". Gan mākslinieku individuālās, gan grupas performances būs iespējams piedzīvot LMA telpās no 17.–19. jūnijam (17. jūnijā no plkst. 19:00-24:00, 18. un 19. jūnijā no plkst. 13:00-22:00). Performances mākslas festivālu organizē LMA docente, mākslas zinātniece un Latvijas Performances mākslas vadītāja Laine Kristberga kopā ar Latvijas un ārvalstu māksliniekiem no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Nīderlandes, Vācijas, Lietuvas, Serbijas, Meksikas un Itālijas. Savukārt Latviju tajā pārstāvēs tādi mākslinieki kā Anna Maskava, Arvis Kantiševs, Laura Šterna, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas performances mākslas studenti un Latvijas Performances mākslas centra performances kursa absolventi. 

Konference notiks gan tiešsaistē, gan klātienē un tajā piedalīties aicināts ikviens interesents. Detalizētāka konferences programma pieejama šeit.   

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!