Aktualitātes
24.02.2015

LKA aicina uz zinātnisko konferenci "Kreisuma ideja kultūrā. Parole – Asja"

Komentē
0

No 6. līdz 8. martam Latvijas Kultūras akadēmija aicina apmeklēt starptautisko zinātnisko konferenci "Kreisuma ideja kultūrā. Parole – Asja" un ar konferenci saistītos pasākumus Rīgā un Valmierā.

Asja ir teātra režisore Anna Lācis (1891–1979) – fascinējoša personība, kura bijusi cieši saistīta ar Eiropas un Krievijas modernā teātra un filozofiskās domas ietekmīgākajiem pārstāvjiem. Annas Lācis liktenis ir spilgts piemērs tam, kā kreisuma idejas, kas bija ļoti spēcīgas 20. gadsimta mākslinieciskajā kultūrā un teorētiskajā domā gan Rietumu, gan Austrumeiropas zemēs, ietekmējušas cilvēku personiskās un radošās biogrāfijas.

Konferencē piedalās 30 referenti, savā jomā atzīti zinātnieki un jaunie pētnieki no Latvijas, Vācijas, Itālijas, Polijas, Kanādas un Brazīlijas. Referentu pārstāvētā plašā ģeogrāfija apliecina Jorkas Universitātes (Kanāda) profesores Sūzenas Ingremas referāta nosaukumā ietverto apgalvojumu: "Asja Lācis: beidzot modē!", pierāda to, ka Latvijai svarīgi apzināties sava kultūras mantojuma vietu pasaules kontekstā, kā arī to, cik būtiskas ir diskusijas par kultūras un politikas mijiedarbību valstu un cilvēku likteņos.

Konferences tēmu loks: Annas Lācis fenomens – režisores biogrāfijas un daiļrades pētījumi; kreisuma ideja pasaulē un Latvijā; Valters Benjamins un mākslinieciskā kultūra Latvijā un pasaulē; politiskais un sociāli aktīvais teātris 20. un 21. gadsimta kultūrā; teātris un bērnu auditorija vēsturiskā un idejiskā aspektā.

Kā arī konferences "Kreisuma ideja kultūrā. Parole – Asja" ietvaros ikviens tiek aicināts apmeklēt īpašos mākslas un kultūras notikumus. Piektdien, 6. martā, plkst. 19:00 Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts" pirmizrādi piedzīvos "Kuražas māte un viņas bērni" (Bertolds Brehts). Režisori – Māra Ķimele, Elmārs Seņkovs. Lomās – Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera un režijas mākslas 2. kursa studenti.

Savukārt plkst. 21:15 "Zirgu pastā" notiks filmu skate, kuras programmā – dokumentāla filma "Skatiens. Par Annu Lācis un Bernhardu Reihu" (Leonija Mundeciema, 1969, 10'), un 1934. gadā izcilā vācu teātra režisora Ervīna Piskatora Padomju Savienībā uzņemtā filma "Zvejnieku sacelšanās" (Восстание рыбаков), kur Anna Lācis strādājusi kā E. Piskatora asistente.

Sestdien, 7. martā,  plkst. 17:00 Rīga, Dzirnavu iela 53 (pretī Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājai Zirgu pasts) notiks piemiņas plāksnes Valteram Benjaminam svinīga atklāšana un performance "Valtera Benjamina dzīvoklis". Nams Rīgā, Dzirnavu ielā 53, ir vieta, kur 1925. gada novembrī dzīvojis pasaulslavenais vācu filozofs Valters Benjamins (Walter Benjamin, 1892–1940) – viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta kultūras darbiniekiem, kura mūžs, kaut uz īsu brīdi, bijis saistīts ar Rīgu. Valters Benjamins Rīgā ieradās, lai satiktos ar savu liktenīgo sievieti – Annu Lācis. Rīgas reminiscences atrodamas Valtera Benjamina grāmatās "Vienvirziena iela" (Einbahnstraße) "Maskavas dienasgrāmata" (Moskauer Tagebuch), gan arī citos filozofa darbos.

Bet plkst. 19:00 "Zirgu pastā" ikviens aicināts uz filmu skati, kurā tiks demonstrēta dokumentālā filma "Māra" (rež. Krista Burāne, 2014, 79') – atraktīva biogrāfiska filma par izcilo teātra režisori un Latvijas Kultūras akadēmijas profesori, Annas Lācis mazmeitu Māru Ķimeli.

Savukārt svētdien, 8. martā, norisināsies programma "Rīga–Valmiera–Rīga". Plkst. 9:00 – 10.00 paredzēta Annas Lācis un Bernharda Raiha piemiņas brīdis Raiņa kapos Rīgā, bet plkst. 12:00 notiks izstādes "Vilciens. Asja" atklāšana Valmieras Drāmas teātrī.

Konference norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts", un tās apmeklējums ir bez maksas, tiek nodrošināts sinhronais tulkojums latviešu un angļu valodā. Konferences programma pieejama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!