Aktualitātes
07.07.2020

"Liepājas Mākslas forums" izziņo programmu

Komentē
0

No 25. līdz 27. septembrim sesto reizi Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" rīko mūsdienu mākslas festivālu "Liepājas Mākslas forums". Programmā līdzās desmit dažādiem mākslas notikumiem iekļauta arī Lizbetas Gruvezas dejas performances pasaules pirmizrāde, kas pasūtīta sadarbībā ar tādām nozīmīgām Eiropas kultūras organizācijām kā Aviņonas teātra festivāls, Ženēvas Laikmetīgās dejas asociācija un Karaliskais Flāmu teātris.

Šīgada festivāla tēma ir "Ne – noteiktība". "Šais neparastajos laikos nāk prātā slavenā amerikāņu profesora, matemātiķa Džona Alensa Polosa (John Allen Paulos) teiktais: "Vienīgā noteiktība šai dzīvē ir nenoteiktība". Šie pravietiskie vārdi pandēmijas apstākļos skan īpaši patiesi un ne – noteiktība kļūst par mūsdienu mākslas festivāla "Liepājas Mākslas forums" pielāgotās programmas "pamatkārtu," iepazīstinot ar foruma programmas filozofiju, stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. "Mākslinieki un viņu darbi ir sabiedrības gara un dvēseles antenas, kas uztver, pārraida un tulko notiekošo jaunās mākslinieciskās formās. Mākslinieki šai festivālā aicina domāt ekoloģiski, sociāli atbildīgi, viņi skar mums visiem aktuālas tēmas — vientulības neiespējamība, kolektīvā sadarbība, līdzās pastāvēšanas dažādās formas, utopija – distopija, solidaritāte un empātija. Viņu darbi ir spēcīgi savā saturā un formā, ekstravaganti un kaleidopiski," turpina B. Bartkeviča.

Festivālā piedalīsies mākslinieki gan no Latvijas, gan ārvalstīm – ASV, Beļģijas, Francijas un Palestīnas, un tā programmu veido vienpadsmit dažādi notikumi: dejas izrāde, mākslas izstāde, dzejas diskotēka, radoša darbnīca jauniešiem, diskusija, avangarda kamermūzikas koncerts, filmu vakars, teātra izrāde bērniem un vecākiem, kā arī neparasts multimediāls koncerts. Šogad 6 no 11 pasākumiem būs pieejami bez ieejas maksas, veicot iepriekšēju rezervāciju. Tāpat mazās formas pasākumiem veidoti vairāki seansi, lai tie būtu pieejami plašākam auditorijas lokam ― bērnu izrāde "Kaka un pavasaris" skatāma divas reizes, Liepājas Universitātes aktieru kursa studenti jaunradītajā izrādē-pastaigā "Upe" aicinās doties četras reizes, bet Palestīnas filmu vakars sadalīts divos atšķirīgos seansos un notiks liepājnieku iecienītajā tikšanās vietā – kultūras namā "Wiktorija".

Sesto "Liepājas Mākslas forumu" atklās pasaules pirmizrāde deju izrādei "Klavieres dejo Debisī", kas tapusi sadarbībā ar Aviņonas teātra festivālu, Klaras festivālu, Ženēvas Laikmetīgās dejas asociāciju, Karalisko Flāmu teātri, Freiburgas teātri un citām nozīmīgām Eiropas kultūras organizācijām. Dejas un mūzikas performancē festivāla apmeklētāju jau novērtētā horeogrāfe un māksliniece Lizbeta Gruveza (Lisbeth Gruwez) veidos fizisku dialogu ar franču izcelsmes pianisti Klēru Ševaljē (Claire Chevallier). Vijoties starp noteikumiem un lomām, abas dāmas meklēs telpu starp notīm franču komponista Kloda Debisī (Claude Debussy) skaņdarbos.

Otrās dienas centrālais notikums būs avangarda kamermūzikas koncerts "Transformeri. No Reiha līdz "Radiohead"". Kā sola festivāla rīkotāji, "tā būs tosta uzsaukšana mūzikas un izpildītājmākslas karnevāliskumam, ekstravagancei un kaleidoskopiskumam". Koncertprogrammu veido pašmāju pianists un profesors Juris Žvikovs, kā arī Latvijas jaunās paaudzes situminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

Mākslas forumu svētdien, 27. septembrī, noslēgs multimediāls koncertuzvedums "Galaktiskais ceļojums ar Štokhauzenu". 20. gadsimta spilgto vācu komponistu un inovatoru Karlheincu Štokhauzenu interpretēs amerikāņu izcelsmes trombonists Tomass Mūrs (Thomas R. Moore) un nīderlandiešu video mākslinieks Klāss Verpūsts (Klaas Verpoest). Koncerts būs iespēja vienlaikus dzirdēt divus Štokhauzena šedevrus – "Signale zur Invasion" (1992) un "Octophonie" (1991).

Ievadot sesto "Liepājas Mākslas forumu", 25. jūlijā skvērā pie koncertzāles "Lielais dzintars" notiks iekļaujoša dejas izrāde "Labrys", kurā skatītāji vienlaikus būs gan vērotāji, gan arī radītāji. Dejas labirints būs pieejams bez ieejas maksas, iepriekš reģistrējot dalību un vēlamo vietu skaitu šeit.

Biļetes uz "Liepājas Mākslas foruma" notikumiem jau pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Informācija par visiem maksas un bezmaksas pasākumiem lasāma festivāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!