Foto: Valters Pelns
 
Aktualitātes
08.05.2023

Liepājā tiks atklātas unikālas, restaurētas "Hammond" ērģeles

Komentē
0

Liepājas Lutera baznīcā 12. maijā plkst. 19:00 notiks restaurēto "Hammond" ērģeļu atklāšanas koncerts, kurā ar īpaši šim instrumentam veltītu programmu uzstāsies Atis Andersons ("Hammond" ērģeles), Santa Šillere (vokāls), Āris Ozols (ģitāra) un Andris Buiķis (sitaminstrumenti). Koncertam pievienosies arī īpašais viesis, pianists Bence Vašs (Bence Vas, Polija / Ungārija), kurš spēlēs Latvijā ražotās ērģeles. 

"Hammond" ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. Taču Latvijas kultūras vēsturē īpašs ir fakts, ka šī slavenā zīmola elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī Rīgā – Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcas "Hammond", kurš šogad ir atkal sācis skanēt. 

12. maija koncertā būs iespēja dzirdēt Liepājas "Hammond" skaņu, novērtēt līdz šim restaurācijā paveikto, iepazīties ar Liepājas ērģeļu stāstu un tālāko instrumenta atjaunošanas plānu. Koncertā klausītāji dzirdēs mūsdienu komponistu oriģinālmūziku groove ritmos – gan kompozīcijas izsmalcinātās džeza tradīcijās, gan darbus ar fusion elementiem harmonijā un improvizācijās. "Pasaulslavenās "Hammond" ērģeles ansambļa skanējumam piešķir unikālu krāsu," norāda koncerta programmas autors Atis Andersons. "Šī instrumenta dinamikas un tembrālās iespējas ir ļoti plašas, sākot ar trausli maigu krāsu līdz pacilājoši spēcīgam skanējumam. Šī iemesla dēļ "Hammond" ērģeles ir apbūrušas māksliniekus dažādos mūzikas žanros un uzrunājušas klausītājus daudzu gadu garumā."

Liepājas "Hammond" ir unikāls VEF ražots eksemplārs, ko 1937. gadā Liepājas Lutera baznīcai dāvājis Kārlis Ulmanis. Kā to atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators no Nīderlandes Ganderts de Bo (Gandert de Boo), Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, uz kuriem parasti muzicē pasaulē, tādēļ tām ir īpaša vērtība. Diemžēl ērģeles jau vairāk nekā 15 gadus nav darba kārtībā, tādēļ 2021. gada nogalē mūzikas producente Antra Dreģe kopā ar ērģelnieku un jauno džeza mūziķu skolotāju Ati Andersonu iniciēja Liepājas "Hammond" atjaunošanas projektu. 

Novērtējot "Hammond" nozīmīgo vietu Latvijas kultūras vēsturē un apkopojot vērtīgos restaurācijas procesā iegūtos materiālus (rasējumus, instrumenta detaļas, aprakstus, fotogrāfijas), tiek domāts par to, lai pēc instrumenta restaurācijas darbu paveikšanas ērģeļu telpā varētu izveidot pastāvīgu ekspozīciju par "Hammond" ērģelēm Latvijā.  

Koncerta biļetes pieejamas "Biļešu Paradīzes" kasēs.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!