Aktualitātes
13.11.2019

"Lielajā Kristapā" uzvar Jura Kursieša filma "Oļegs"

Komentē
0

Otrdien, 12. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" pasniegtas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" un šogad kā labākā pilnmetrāžas filma godalgota Jura Kursieša filma "Oļegs", savukārt labākā režisora balvu ieguva Jānis Ābele par filmu "Jelgava 94".

Par labāko aktrisi otrā plāna lomā atzīta Ieva Puķe, kas filmā "Jelgava '94" atveido galvenā varoņa Jāņa mammu, savukārt balvu kā labākais aktieris otrā plāna lomā ieguva Dāvids Ogrodņiks (Dawid Ogrodnik) par mafijas bosa lomu filmā "Oļegs".

Kā labākā aktrise ar "Lielo Kristapu" tika godalgota Kristīne Nevarauska par lomu filmā "Nekas mūs neapturēs", kur aktrise atveido galvenā varoņa, ekscentriskā mūzikas producenta Ralfa, sievu, savukārt labākā aktiera balvu ieguva Jēkabs Reinis par galveno – bijušā leģionāra, tagad spiega Vitolda Reķa – lomu TV seriālā "Sarkanais mežs".

Kategorijā "Labākā dokumentālā pilnmetrāžas filma" uzvarēja Vitālija Manska dokumentālā filma "Putina liecinieki", kas nupat nominēta arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai, savukārt par labāko dokumentālās filmas režisoru atzīts Kaspars Goba (filma "Inga dzird").

Žūrijas specbalvu par Latvijas dokumentālā kino tradīciju turpināšanu saņēma filma "2018", kurā 15 režisori veidojuši savus stāstus par Latvijas cilvēkiem valsts simtgadē, veidojot analoģiju ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas paraugu – filmu "235 000 000".

Tāpat īpašu žūrijas atzinību par pārliecinošu māksliniecisko redzējumu dokumentālajā kino saņēma Lailas Pakalniņas filma "Karote", kas seko plastmasas karotes ceļam no rūpnīcas līdz cilvēku mājām.

"Lielā Kristapa" balvu kategorijā "Labākā TV filma vai seriāls" saņēma daudzsēriju filma "Sarkanais mežs", Lizetes Upītes animācijas īsfilma "Rīgas ceriņi" uzvarēja kategorijā "Labākā īsmetrāžas filma", savukārt par labāko debijas filmu šogad atzīta "Koris. Diriģents. Kamēr", ko režisējis Emīls Alps.

Par labāko animācijas filmu atzīta Ginta Zilbaloža debijas filma "Projām", kas saņēma arī starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu.

Par labākā scenārija autorēm atzītas Alise Zariņa un Marta Elīna Martinsone ("Blakus"), kas saņēma arī kino veltītā portāla "Kinoraksti.lv" balvu.

Par labāko animācijas režisoru atzīts Edmunds Jansons, kurš kopā ar animācijas mākslinieci Elīnu Brasliņu filmā iedzīvinājis Luīzes Pastores grāmatu bērniem "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi", savukārt par labāko animācijas mākslinieci atzīta Ilze Vītoliņa par darbu filmā "Saule brauca debesīs".

Labākās studentu filmas balvu – Lielā Kristapa lukturi, kas rāda ceļu uz priekšu, – saņēma Elitas Kļaviņas dokumentālā īsfilma "Zorjana Horobraja".

Par labāko grima mākslinieci atzīta Maija Gundare ("Jelgava '94"), kostīmu mākslinieci – Aija Strazdiņa ("Jelgava '94"), filmas mākslinieku – Rūdols Baltiņš ("1906").

Labākā spēlfilmas operatora balvu ieguva Bogumils Godfrejovs (Bogumil Godfrejow) par darbu filmā "Oļegs".

Portāla "Delfi" lasītāju simpātiju balvu ieguva filma "Jelgava '94".

Nominētās filmas un kino profesionāļu sniegumu vērtēja starptautiska žūrija: "Emmy" balvas laureāte, Amerikā dzīvojoša latviešu kino komponiste Lolita Ritmane, prestižās Ņujorkas kino skolas "TISCH" profesors, kino režisors un scenārists Boriss Frumins, kino un TV scenāriste no Kanādas Larisa Gūtmane,  Lietuvas dokumentālā kino meistars, pērnā gada "Lielā Kristapa" laureātes, dokumentālās filmas "Laika tilti" režisors Audrjus Stonis, pērnā gada "Lielā Kistapa" laureāts par labāko režiju filmai "Tēvs Nakts", kino teorētiķis un režisors Dāvis Sīmanis, kinozinātniece, FIPRESCI Latvijas nodaļas valdes locekle Zane Balčus, "Lielā Kristapa" laureāts, kinorežisors un producents Arvīds Krievs.

Labāko studentu filmu noteica iepriekšēja gada "Lielā Kristapa" laureāte, spēlfilmas "Bille" režisore Ināra Kolmane, kinorežisors, "Lielā Kristapa" laureāts par debiju Matīss Kaža un kinoproducente Ilona Bičevska.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!