Kadrs no filmas "Svārstības".
 
Aktualitātes
14.02.2023

"Lielajā Kristapā" notiks vairāku Latvijas filmu pirmizrādes

Komentē
1

Nacionālā kinobalva "Lielais Kristaps" norisināsies no 23. līdz 26. februārim, un tās laikā kinoteātrī "Splendid Palace" notiks vairākas pirmizrādes. 

"Lielo Kristapu" atklās 23. februārī kinoteātrī "Splendid Palace" ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm. 18:00 pirmizrādīs Andreja Verhoustinska jaunāko dokumentālo filmu "Nr. 105555", kas vēsta par Salaspils memoriālu. Atklāšanas programmu turpinās Kristīnes Briedes jaunākā filma "Svārstības", kas ataino sieviešu ordinācijas situāciju Latvijā.

A. Verhoustinska filmā "Nr. 105555" (30 min) aktieris Kaspars Znotiņš lasa ieslodzītā Nr. 105555 dienasgrāmatu par piedzīvoto Salaspils nometnē 1944. gadā, un to ilustrē dokumentāls memoriāla vērojums mūsdienās: bērni un pieaugušie memoriālā ierodas pa vienam vai grupās, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas. "Lielajam Kristapam" "Nr. 105555" nominēta kategorijā "Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma".

Režisores un scenāristes Kristīnes Briedes jaunākā filma "Svārstības" (75 min) vēsta, ka Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam 20 gadu garumā sievietes veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Daļa garīdznieču nespēj ar to samierināties un emigrē, lai veidotu pilnvērtīgu dzīvi citviet pasaulē, daļa ieņem otršķirīgus amatus Latvijas baznīcas hierarhijā un strādā par sludinātājām un mācītāja pienākumu izpildītājām. Tomēr vairākas teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā, un Rudīte, Dace un Agrita bruģē ceļu uz nākotni, kurā vieta pie altāra paredzēta arī sievietēm. "Lielajam Kristapam" "Svārstības" nominētas četrās kategorijās: "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākais dokumentālās filmas režisors", "Labākais dokumentālās filmas operators" un "Labākais komponists".

25. februārī "Lielā Kristapa" programmā pulksten 10:30 "Splendid Palace" animācijas filmu seanss bērniem, kurā LMT piedāvā animācijas seriāla berniem "Urga, Jo & Po" 1. sērijas pirmizrādi. Tas ir faktos balstīts zinātniskās fantastikas animācijas seriāls pirmsskolas vecuma bērniem, kura idejas, koncepcijas un scenārija autore ir Ilze Lasmane-Brože. Urga ir ar vispārcilvēcīgām un nedaudz pārdabiskām spējām apveltīts supersuns, kura misija ir glābt nelaimē nonākušas dzīvnieku mazuļus. Glabšanas misijās Urgai palīdz nezināmas izcelsmes totēmdzīvnieciņi Jo un Po un ar asu prātu apveltītais kaktusiņš Spicais. Katra sērija ilgs sešas minūtes, pirmajā sezonā ieplānotas 6 sērijas.

25. februārī plkst. 18:30 "Lielā Kristapa" īsfilmu seansā pirmizrādi svinēs Kristinas Martinukas "Augustā" (25 minūtes). Tās galvenā varone Lū sāk savu mīlestības, bēdu un pieņemšanas ceļojumu, jo ir zaudējusi savu līgavaini, bet nav pieņēmusi nāves nosacījumus. "Lielajam Kristapam" "Augustā" nominēta kategorijā "Labākā īsmetrāžas spēlfilma".

No 21. līdz 28. februārim "Lielajam Kristapam" veltīta programma visā pasaulē būs skatāma vietnē www.filmas.lv. Tajā būs trīs programmas: "Lielā Kristapa" 2021. gada laureātu filmas, "Lielā Kristapa" Mūža balvas laureāta, kinodramaturga Alvja Lapiņa filmu retrospekcija un "In Memoriam" Rolanda Kalniņa filmu retrospekcija.

"Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija notiks 26. februārī, tiešraidē to translēs LSM un Latvijas Televīzija. Tiešraidi no plkst. 19:00 demonstrēs LSM.LV, savukārt otro daļu – no plkst. 21:05 – gan LSM, gan LTV1.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!