Aktualitātes
11.05.2023

LGBTQ tiesību ziņā Latvijā vērojama stagnācija, ziņo "Rainbow Europe"

Komentē
0

Ikgadējā "ILGA-Europe" publicētajā LGBTQ tiesību novērtējumā Latvija ieņem 37. vietu. Tā ir zemāka pozīcija nekā pērn ieņemtā 36. vieta. LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" vaino Saimas neizdarību, novilcinot Civilās savienības likuma ieviešanu.

"ILGA-Europe" ik gadu publicē "Rainbow Europe" indeksu, kurā tiek novērtēta valstu likumdošana, politisku regulējumu izstrāde un to ieviešana septiņās kategorijās, kas tieši ietekmē LGBTQ cilvēku dzīves kvalitāti. Pēc šī indeksa Latvijas sniegums LGBTQ cilvēktiesību nodrošināšanā novērtēts ar vien 22% un 37. vietu.

Sliktāks LGBTQ tiesību stāvoklis nekā Latvijā ir tikai 12 Eiropas valstīs – Lihtenšteinā, Ukrainā, Bulgārijā, Rumānijā, Polijā, Sanmarīno, Monako, Baltkrievijā, Krievijā, Armēnijā, Turcijā un Azerbaidžānā. Savukārt augstāko vērtējumu "Rainbow Europe" ieguvušas tādas valstis kā Malta, Dānija, Beļģija, Spānija un Islande.

Kopš 2020. gada Satversmes tiesā pieņemti divi nozīmīgi spriedumi LGBTQ tiesību aizsardzības jomā, kā arī Augstākā tiesa 2021. gada izskaņā pavēra durvis ģimenes fakta juridiskai atzīšanai, tomēr kopš šiem panākumiem LGBTQ tiesību jomā nav veikti nepieciešamie soļi, lai uzlabotu cilvēku dzīves kvalitāti un tiesisko regulējumu. Visbūtiskākais no tiem – Civilās savienības likuma pieņemšana, kas ļautu divām pieaugušām personām reģistrēt kopdzīvi un risināt bāzes jautājumus. Jāatzīmē, ka šobrīd ar "Mozaīkas" un kustības "Dzīvesbiedri" bezmaksas juridisko atbalstu tiesas ceļā panāktas jau 41 viendzimuma pāru ģimenes fakta konstatācijas, savukārt virkne lietu vēl gaida savu izskatīšanu. 

"Sabiedrības vairākums ir drīzāk pozitīvi noskaņots pret LGBTQ kopienu Latvijā pretēji tam, ko cenšas ieskaidrot atsevišķi politiskie spēki. Redzam, ka Igaunijā būs ne tikai civilo savienību regulējums, bet arī laulību vienlīdzība, pilnībā atmetot Padomju Savienības domāšanu. Taču Latvijā pietrūkst politiskās gribas risināt svarīgus jautājumus, ap kuriem mākslīgi radīta sarežģītības un sensitivitātes aura. Patiesībā LGTBQ tiesības ir viena no jomām, kas valstij jāatrisina līdzās citiem sociāliem un ekonomiskiem jautājumiem, lai Latvija savā attīstībā var virzīties uz priekšu. Valsts prezidentam un premjeram būtu aktīvāk jāiesaistās jautājuma risināšanā," norāda "Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!