Aktualitātes
13.02.2023

Latviski iznācis kulta romāns "I Love Dick"

Komentē
0

Šonedēļ Latvijas Laikmetīgās mākslas centra paspārnē iznācis Krisas Krausas romāna "Es mīlu Diku" (I Love Dick) tulkojums latviešu valodā, kas papildinās jau pazīstamo sēriju "Nozīmīgu estētikas, vizuālās mākslas un kultūras teorijas sacerējumu tulkojumi". 

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Agnese Krivade, kura uzrakstījusi arī grāmatas pēcvārdu un atklāšanas svētkos 16. februārī 20.00 bārā "Aleponija" priecēs ar notikumam īpaši sagatavotu pleilisti. Pēcvārdā viņa raksta: "Katrā ziņā šī grāmata Tevi provocēs "ieņemt nostāju", visviens, vai pirms lasīšanas būsi izvēlējusies vientuļās meitenes vai apvainotā zēna, laikmetīgās mākslas speciālista vai akadēmiskās feministes, konservatīva skeptiķa vai labticīga lasītāja lomu. Brīdinu arī, ka tā var sēt apjukumu (tautas valodā – raut jumtu), gluži kā mākslas ballītē notikusi saruna ar interesantu cilvēku, kurš beigās izrādās šizofrēniķis. Tā var radīt nedrošības sajūtu ar savu liminalitāti: aiz šī samtainā vāciņa Tevi gaida skrejceļš, koridors, tārpeja, šķīstītava – telpa, kur notiek milzīga pārkārtošanās."

Amerikāņu režisores, rakstnieces, mākslas kritiķes Krisas Krausas (1955) romāns "Es mīlu Diku" ("I Love Dick") izdots 1997. gadā, un tas ir kļuvis par "kulta klasiku", aizsākot jaunu laikmetīgās kultūras tendenci, ko autore sauc par "vientuļās meitenes fenomenoloģiju". Tam mūsdienās ir sekotāji kā laikmetīgajā mākslā, tā kultūrkritikā, feminisma aktīvistu vidū un popkultūrā. Grāmata aizsāka ne tikai jaunu literatūras žanru, bet arī alternatīvu kultūras kritikas formu, vienotā sistēmā skatot mākslu, sociālo cīņu, garīgo veselību, seksualitāti un radikāli subjektīvu pārdzīvojumu. 2017. gadā "Amazon Studios" veicis darba ekranizāciju arī TV seriāla formātā, savukārt gadu vēlāk Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs rīkoja K. Krausas vizīti Rīgā, kuras laikā Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā ēkā notika mākslinieces publiskā lekcija un kinoteātrī “Kino Bize” norisinājās viņas filmu seansi.

Grāmatas var iegādāties Latvijas Laikmetīgā mākslas centra birojā Alberta ielā 13, internetveikalā www.lcca.lv, kā arī grāmatnīcās Latvijā. Krisas Krausas "Es mīlu Diku" būs iespējams iegādāties arī grāmatas atklāšanas svētkos.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!