Aktualitātes
19.02.2019

Latviju Venēcijas biennālē pārstāvēs Daiga Grantiņa ar instalāciju "Saules suns"

Komentē
0

Šodien, 18. februārī, "Kim? Laikmetīgās mākslas centrs" un Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs kopā ar mākslinieci Daigu Grantiņu, kultūras ministri Daci Melbārdi, kuratoriem Ingu Lāci un Valentīnu Klimašausku (Valentinas Klimašauskas) un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktori Māru Lāci izziņoja 58. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona tēmu un nosaukumu.

Daigas Grantiņas instalācija "Saules suns" atsedz ainavu ar vairākiem centriem, veidotu ap vairākām saulēm, vairākiem gaismas avotiem, kuru stari savā ceļā šķērso dažādus materiālus un formas. Ekspozīcijas formu daudzveidību pastiprina neskaitāmās perspektīvas un skatītāja iespējamie pārvietošanās ceļi instalācijā.

Savā darbā Daiga Grantiņa izmanto gan sintētiskus, gan organiskus ikdienā sastopamus materiālus, atklājot to fiziskās un nemateriālās īpašības un bieži vien apvēršot un pārvarot to tradicionālo lietojumu robežas. Māksliniece liec metālu spirālēs, ievieš gaismu ēnā un pārvērš kokvilnu purpurkrāsas fuksijas ziedos.

Izstādes kuratore Inga Lāce, vērtējot darbu, dalās ar pārdomām: "Darbs nav par sintētiskiem materiāliem vai metāla spirālēm, vai fuksiju krāsas kokvilnas puķēm, bet caur šiem elementiem kaut kas tiek teikts, kas nav tie paši elementi. Būtībā caur savu unikālo valodu māksliniece runā un kārto pasauli, un piedāvā alternatīvas esošajai kārtībai; tas ir īpaši svarīgi šajā laikā, kad notiek viltus ziņu un populisma uzplaukums un mēs redzam, kā verbālā valoda var pievilt. Tas savukārt atgādina vispār tādu fundamentālu īpašību, kas piemīt mākslai, un tā ir alternatīvas valodas meklēšana aiz vārdiem, aiz stāstiem, un tas būtu īpaši svarīgi šajā brīdī un, protams, Venēcijas izstādes kontekstā."

Izstādes kuratori atklāj, ka "šogad ir ļoti unikāla situācija, kad visi trīs Baltijas paviljoni ir izvēlējušies strādāt ar jaunākās paaudzes māksliniecēm sievietēm, kurām visām ir ļoti aktīva starptautiska darbība. Latvijas gadījumā šī ir pirmā reize, kad paviljonā tiek rīkota mākslinieces-sievietes personālizstāde, jo līdz šim paviljonā bijuši divu vai vairāku mākslinieku izstādes vai arī reprezentēti mākslinieki vīrieši. Mūsuprāt, tam ir īstais laiks, un tas ir ļoti svarīgi, domājot par to, ka tā ir laba zīme Latvijas mākslas scēnas atvērtībai dažādībai un pārmaiņām."

Kultūras ministre Dace Melbārde, vērtējot topošo ekspozīciju, min: "Apzināmies, ka šogad dodamies pretējā virzienā – mūsu paviljona satura veidotāja Venēcijas 58. starptautiskās mākslas biennālei vispirms ieguvusi starptautisku atpazīstamību un tikai pēc tam ienākusi Latvijas mākslas telpā, ātri ieņemot pārliecinošu un stabilu lomu. Ticam, ka māksliniece Daiga Grantiņa, jau aktīvi strādājot starptautiskajā mākslas vidē plecu pie pleca ar pazīstamiem mākslas profesionāļiem, Venēcijas biennālē nodrošinās Latvijai vēl lielāku uzmanību."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!