Aktualitātes
23.01.2023

Latviju Berlinālē pārstāvēs dokumentālā filma par ukraiņu mediķiem karā

Komentē
0

24. februārī Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā pirmizrādi pieredzēs studijas "Vertov" producētā režisoru Vitālija Manska (Latvija) un Jevhena Titorenko (Ukraina) dokumentālā filma "Austrumu fronte", kas iekļauta konkursa skatē Encounters ("Tikšanās").

Dokumentālā filma "Austrumu fronte" sniedz ieskatu Ukrainas brīvprātīgo medicīnas bataljona "Госпітальєри" brigādes gaitās pirmajā pusgadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada sākumā. Seši mēneši, kuros atklājas drāma, izmisums, bailes, naids, rūgtums, mīlestība un galvenais – ticības uzvarai. Filmas pamatā ir Jevhena Titorenko uzņemtais videomateriāls. Jevhens pievienojās brīvprātīgo medicīnas bataljonam jau 2014. gadā, tādēļ pēc Krievijas pilna mēroga kara uzsākšanas Ukrainā viņš kā paramediķis devās uz fronti.

"Man bija ļoti grūti uzņemties veidot šo filmu," saka Vitālijs Manskis, “tomēr neveidot šo filmu būtu vienkārši noziedzīgi. Šī filma ir mazākais, ko varēju pašlaik sniegt savai dzimtajai Ukrainai un latviešiem, kuru vidē dzīvoju pēc emigrācijas no Krievijas. Mūsu – Latvijas un Ukrainas – filma, kas tapusi kopražojumā ar Čehiju un Ameriku, uzrunā visus labas gribas cilvēkus, aicinot apzināties, ka tikai pateicoties ukraiņu drosmei un varonībai Austrumu fronte vēl nav sasniegusi mūsu mājas."

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma uzsver filmas aktualitāti un novatorismu. "Šāgada Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Eiropas filmu tirgū Latvija kopā ar Igauniju un Lietuvu būs fokusa valstis, akcentējot Baltijas valstu kinematogrāfijas nozīmi Eiropas mērogā. Tajā pašā laikā Berlināles konkursa programmā “Encounters”, kuras mērķis ir akcentēt estētiski un strukturāli drosmīgus neatkarīgu, novatorisku filmu veidotāju darbus, sīvā konkurencē atlasīta Latvijā dzīvojošā režisora Vitālija Manska un viņa ukraiņu kolēģa Jevhena Titorenko dokumentālā filma "Austrumu fronte" – šokējoša, satricinoša pieredze, kas skaudri un bez kompromisiem atklāj kara tuvplānu, uzskatāmi atgādinot, ka joprojām Krievijas iebrukums Ukrainā nes nebeidzamas fiziskas ciešanas. Filma "Austrumu fronte" ir gan novatorisks darbs, gan, kas pats svarīgākais, – bezkompromisu liecība par kara būtību un Ukrainas varonību."

Latvijā filmas pirmizrāde notiks 8. martā, 3. Starptautiskā dokumentālo filmu festivāla Artdocfest/Riga Noslēguma pasākumā.

Dokumentālā filma "Austrumu fronte" ir tapusi, sadarbojoties studijām Vertov (Latvija) un Braha Production company (Ukraina) kopprodukcijā ar Hypermarket Films (Čehija) un TV Current Time (Настоящее время, ASV).

Filmu finansiāli atbalstījuši Čehijas Filmu fonds, Nacionālais kino centrs, Ukrainas Valsts filmu aģentūra.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!