Foto no mēģinājuma
 
Aktualitātes
21.07.2020

Latvijas un Vācijas mākslinieki kopīgi iestudē operu "Baņuta"

Komentē
0

Par godu Alfrēda Kalniņa operas "Baņuta" simtgadei top Latvijas un Vācijas mākslinieku kopīgi veidots jauniestudējums.

Alfrēda Kalniņa opera "Baņuta" tapusi laikmetu griežos: librets rakstīts neilgi pirms 1905. gada, mūzika – Pirmā pasaules kara izskaņā, bet pasaules pirmizrāde notika 1920. gada 29. maijā jaundibinātajā Latvijas valstī. Svinot šīs operas simtgadi, Berlīnes mūzikas teātra kolektīva "Hauen und Stechen" režisore Franciska Kronfota (Franziska Kronfoth) radīs jaunu interpretāciju operas dramatiskajam vēstījumam. "Hauen und Stechen" jau gandrīz desmit gadus aktīvi darbojas Berlīnes neatkarīgajos teātros, kā arī veido iestudējumus Hamburgas Valsts operā, Bavārijas Valsts operā Minhenē un citur.

Pulcēšanās ierobežojumu dēļ šogad taps operas video versija, savukārt uz izrādi klātienē skatītāji būs aicināti nākamā gada pavasarī. Kā sola veidotāji, iestudējums būs mūsdienīgs, atklājot gan Latvijas politiskās aktualitātes, gan paverot jaunus skatuviskos apvāršņus – pirmās latviešu operas mūsdienu versijā savīsies baltu mīti ar cilvēku pieredzi 20. gadsimta karos, kuru cīņas turpinājās arī pēc atgriešanās no frontes līnijas, īpaši sievietēm.

"Pirmoreiz izdzirdot operas vēstījumu ar jaudīgo Baņutas tēlu centrā, tas mani ļoti iedvesmoja. Šajā iestudējumā Baņuta tiks atbrīvota no iepriekš noteikta traģisma un upurjēra funkcijas, piešķirot viņai briedumu un pašnoteikšanos. Vēlamies radīt skatuvisku intensitāti, kas uzsver operas notikumu straujumu un nežēlību, vienlaikus spēlējoties ar groteskiem un humoristiskiem elementiem. Iestudējumā tiks apvienots laikmetīgais mūzikas teātris ar dramatisko teātri, radot spilgtu, enerģisku un pulsējošu teātra valodu. Nozīmīga izrādes tapšanā ir arī telpa, kurā tā notiks – "Tu jau zini kur" betona garāža un to iekļaujošais Tallinas ielas kvartāla pagalms," iecerē dalās Franciska Kronfota. 

"Opera iesākas ar jauno partizāni Baņutu, kuru no nāves izglābj svešinieks Daumants. Taču nāves vīzijas un maģiskas zīmes rāda, ka nežēlīgais liktenis nav novēršams. Laimīgas ģimenes dzīves vietā Baņuta nonāk atriebības, politisku intrigu un aizliegtas kaislības tīklos. Spēcīgo Baņutu, kura dedzīgi tiecas pēc mīlestības, apzīmogo svešādības un atraidījuma pieredze," teikts operas anotācijā.

Operas komponista Alfrēda Kalniņa un libretista Artūra Krūmiņa darbu adaptēs režisore Franciska Kronfota, muzikālie vadītājs – Romāns Lembergs (Roman Lemberg) sadarbībā ar Jēkabu Nīmani. Dramaturga pienākumus uzņēmies Evarts Melnalksnis, par scenogrāfiju un kostīmiem atbildīga būs Lota Henša (Lotta Hensch).

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!