Aktualitātes
03.09.2021

Latvijas un Lielbritānijas mākslinieki jaunā izstādē pārvērtēs pieminekļu kultūru

Komentē
0

No 10. septembra Mākslas stacijā Dubulti un apkārtnē skatāma mākslai publiskā telpā veltīta izstāde-projekts "Public Encounters: Iesaistīšanās", ko veidojuši divpadsmit maģistrantūras studenti no Londonas Mākslas universitātes Centrālās Sentmārtinas mākslas un dizaina koledžas (UAL) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA). Jaunie mākslinieki piedāvās vēsturiskā monumentālisma kritiku un pārvērtēs tradīcijas, piemēram orientēšanos uz pagātni un godināšanu.

Projekts "Public Encounters: Iesaistīšanās" aizsākās janvārī ar četrām lekcijām un diskusijām, ko organizēja LMA. Tika runāts par naudu – par to, kas maksā par mākslu publiskā telpā un kāpēc, par pieminekļu gāšanu, par politiskas mākslas spēku un publiskās telpas iespēju atklāšanu. "Vēsturiskie monumenti mūsdienās tiek kritizēti par koloniālisma, rasisma vai citu aizskarošu ideoloģiju slavināšanu. Kopš 20. gadsimta vidus notiek eksperimenti ar publiskās mākslas formu, bet laikmetīgie uzdevumi izvirza priekšplānā publiskās mākslas saturu (kādu vēstījumu piedāvā māksla publiskā telpā?)," izstādes konceptu iezīmē rīkotāji.

Jaunie mākslinieki projektā "Public Encounters: Iesaistīšanās" cenšas orientēties sociālajos, politiskajos un estētiskajos kontekstos, iesaistās diskusijā par to, kas var būt un kas nevar būt māksla publiskā telpā. Darbos izskan pieminekļu tradīcijas kritika un publiskās mākslas šaurā tematiskā piedāvājuma kritika. Tie aktualizē liberālas diskusijas kultūru un indivīda brīvības nozīmīgumu. Darbi aplūkojami Mākslas stacijā Dubulti, tās apkārtnē un Jūrmalas pilsētvidē. Viens no darbiem skatāms pasažieru vilciena vagonos. Visi izstādes darbi ir pirmpublicējumi un mākslinieki tos tehniski realizējuši Latvijā, kur daži no viņiem ierodas pirmoreiz.

Izstādes "Public Encounters: Iesaistīšanās" mākslas darbu autori ir Kristīne Daukšte, Liene Rumpe, Olga Melehina, Laura Šterna, Zemina Čena (Zemin Chen), Eleni Maragkaki, Viktorija Balašova, Jū Šao Lo (Yu-Shao Lo), Džeimss Kanti (James Canty), Katerina Geiduka, Lorena Goldi (Lauren Goldie) un Elīne Buka. Projekta iniciatori un mākslinieku konsultanti ir mākslinieks un viens no maģistra programmas POST vadītājiem Kristaps Ancāns (LMA) un mākslinieks, asociētais lektors Marks Halsons (UAL). Projekta kuratore – Mākslas stacijas Dubulti vadītāja Inga Šteimane. 

Projekts "Public Encounters: Iesaistīšanās" aicina izstaigāt izstādi kopā ar tās veidotājiem 18. septembrī plkst. 12.00 un 9. oktobrī plkst. 14.00. Izstāde aplūkojama līdz 31. oktobrim. Ieeja brīva.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!