Aktualitātes
12.08.2021

Latvijas pirmizrādi piedzīvos Vitālija Manska filma "Gorbačovs. Paradīze"

Komentē
0

Starptautiski pazīstamā dokumentālo filmu režisora Vitālija Manska jaunākās dokumentālās filmas "Gorbačovs. Paradīze" nacionālā pirmizrāde notiks 26. augustā, "Splendid Palace". No 27. augusta filmu plānots izrādīt Rīgā, Talsos, Kuldīgā, Cēsīs, Madonā un citur.

"Gorbačovs. Paradīze" ir dokumentāla filma par izmaiņām, kuras, viena vīra izraisītas, atbalsojās visā pasaulē. Īso brīdi, kad Gorbačovs bija pie varas, iezīmēja viņa impērijas sabrukums. Viņš bija atklātības (Glasnost) un perestroikas arhitekts. Viņš nojauca Berlīnes mūri. Tomēr tai pat laikā viņa valdības laikā notika avārija Černobiļas atomstacijā, un šis notikums tika noklusēts. Pilsoņi, kas pieprasīja Baltijas valstu neatkarību, gāja bojā. Kareivji brutāli apspieda protestētājus Tbilisi. Padomju tanki brauca virsū mierīgajiem demonstrantiem Baku un nogalināja viņus. Padomju impērija sabruka viņa vadībā, un viņa paša cilvēki viņu nosoda. Nesot pagātnes nastu, šis vientuļais vecais vīrs dzīvo sava mūža pēdējās dienas tukšā namā kādā priekšpilsētā netālu no Maskavas.

Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Gribētos lai mana filma "Gorbačovs. Paradīze" neatstātu vienaldzīgu nevienu, neatkarīgi no viņa dzimšanas vietas un laika. Jo filma ir ne tik daudz par PSRS vēsturi, cik par viena cilvēka centieniem dot visiem Brīvību. Un par to kā vieni šo Brīvību pieņēma, bet citi – atteicās. Baltijas valstu pilsoņiem un nepilsoņiem filma noteikti būs interesanta, jo daudzi ir personīgi iesaistīti notikumos, par kuriem runā vai par kuriem klusē pirmais un pēdējais PSRS prezidents".

Filmas "Gorbačovs. Paradīze" Pasaules pirmizrāde notika 2020. g. nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Eiropā IDFA, kur ieguva balvu par labāko pilnmetrāžas filmas režiju. Filma ir tikusi atzinīgi novērtēta un izrādīta vairākos starptautiskos festivālos – Tallinn Black Nights (Igaunija), Hong Kong IFF, CPH:DOX (Dānija), Visions du Réel (Šveice), DOK.fest Munich (Vācija), DocsBarcelona (Spānija), Sheffield Doc/Fest (Lielbritānija), It's all true IDFF (Brazīlija) u.c. Jau zināms, ka filma kinoteātros tiks izrādīta Balkānu valstīs, ASV un Kanādā, izrādīšanas tiesības ir iegādājušās arī tādi TV kanāli kā BBC (Lielbritānija), NHK (Japāna), Al Jazeera (Āzija).

"Gorbačovs. Paradīze" ir studiju Vertov (Latvija) un HypermarketFilms (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, kā arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!