Aktualitātes
14.02.2022

Latvijas PEN gada nozīmīgāko grāmatu sarakstā iekļauti divi "Ascendum" izdevumi

Komentē
1

Jau otro gadu Latvijas PEN izziņo nozīmīgāko Latvijā izdoto grāmatu sarakstu "Latvijas PEN iesaka", kur apkopo literāri un sociāli nozīmīgus iepriekšējā gadā tapušus darbus. Jaunākajā PEN veidotajā sarakstā iekļuvuši arī divi biedrības "Ascendum" izdevumi: Annas Auziņas romāns "Mājoklis" un Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu izdevums "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927-1946".

Kā norāda Latvijas PEN, šīs akcijas mērķis ir vērst lasītāju uzmanību uz darbiem, kas pelnījuši ievērību ne vien ar savu literāro kvalitāti, bet arī to sociālo nozīmību, autora uzdrošināšanos – personīgo brīvību un jaunām, Latvijas sabiedrību stiprinošām idejām.

"Aizvadītajā gadā ir tapuši daudzi spilgti darbi, kas paplašina valodas un literatūras telpu ar Latvijas sabiedrībai nepieciešamiem naratīviem: grāmatās balss tiek dota varoņiem ar dažādu seksuālo orientāciju, tiek normalizēta sievietes seksualitāte, tiek radīts jauns skatījums un valoda kā runāt par šķietami kanonizēto literatūru pārstāvošiem autoriem. Notiek arī jauna satura atklāšana caur formas jauninājumiem dzejā," aizvadīto gadu literatūrā raksturo Latvijas PEN.

Grāmatu saraksts "Latvijas PEN iesaka" tiek veidots, Latvijas PEN biedriem izvirzot viņuprāt nozīmīgākās grāmatas un pēc tam visiem biedriem nobalsojot par divpadsmit spilgtākajām grāmatām.

Latvijas PEN iesaka 2021:

Anna Auziņa "Mājoklis", apgāds "Ascendum"

Rihards Bargais "Nemodernās Slampes meitenes", apgāds "Aminori"

Elīna Kokarēviča "Rēgi", apgāds "Valodas māja"

Inga Gaile "Nakts", apgāds "Mansards"

Kaspars Aleksandrs Irbe "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927-1946", apgāds "Ascendum"

Marija Luīze Meļķe, Kirils Ēcis, Raimonds Ķirķis, Agnese Krivade, Kārlis Vērdiņš "Netikumīgie", apgāds "Liels un mazs"

Anna Belkovska "Veranda", apgāds "Valters un Dakša"

Arvis Viguls "Blusu cirks", apgāds "Neputns"

Dmitrijs Prigovs "Manas dzīves laikā", apgāds "Neputns"

Inga Žolude "Vendenes lotospuķe", apgāds "Dienas grāmata"

Elīna Bākule-Veira "Tas ods mani meklē kopš 1981. gada", apgāds "Orbīta"

Česlavs Milošs "Dāvana / Dar", apgāds "Neputns"

Grāmatu sarakstu "Latvijas PEN iesaka 2021" Inga Gaile un Ilmārs Šlāpins prezentē Latvijas PEN podkāstā "Obligātā literatūra".  Podkāstā var dzirdēt izvērstāku stāstījumu un nelielu teksta fragmentu no katras grāmatas. Kā arī podkāsta autori nosauks vēl pa vienai no to grāmatu loka, kas palika ārpus saraksta.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!