Aktualitātes
27.05.2021

Latvijas mākslinieki mācīs robotam perēt olas

Komentē
0

Ceturtdien, 27. maijā tiešsaistē platformā "Zoom" plkst. 18:00 tiks atklāta RIXC virtuālā mākslinieku rezidence "Kontakt/Ligzda", kurā šoreiz viesojas robots NaoMi. Savas uzturēšanās laikā NaoMi jauno mākslinieku Laimas Graždanovičas un Jurģa Petera vadībā mācīsies rūpēties par dzīvām būtnēm.

NAO roboti GAIA un NaoMi ceļo pa Eiropu un katrā jaunā pieturvietā ar programmētāju un mākslinieku palīdzību apgūst jaunas prasmes, piemēram, boksēties, spēlēt futbolu vai radīt mākslas darbus ar rakstāmmašīnu.

Savas uzturēšanās laikā RIXC rezidencē "Kontakt/Ligzda" robots NaoMi tiks mācīts kontrolēti izperēt putnu olas un kļūt par jaunas dzīvības līdzradītāju. Robota "vecāki" rezidencē ir jaunie mākslinieki Laima Graždanoviča un Jurģis Peters, kuri robotam palīdzēs apgūt nepieciešamās prasmes. Virtuālajā rezidences atklāšanā ar projektu iepazīstinās Gētes Institūta Rīgā direktors Ārents Reskenss (Arendt Röskens), RIXC pārstāvji Rasa Šmite un Raitis Šmits, kā arī robota "skolotāji" Laima Graždanoviča un Jurģis Peters.

"Mūsdienās, kad dabas aizsardzība un ilgtspējīga dzīvesveida veicināšana ir būtiska cilvēces izdzīvošanas stratēģija, likumsakarīga šķiet nākotnes vīzija, kurā tieši roboti ir tie, kuri risina cilvēku radītās sekas. Iztēlosimies nākotni, kurā NAO palīdz turpināties dzīvībai un uzdosim jautājumu – vai vārdam "dabiski" ir robežas?" vaicā projekta autori.

Laima Graždanoviča savā radošajā darbībā apvieno teoriju un praksi. Studē Latvijas Mākslas akadēmijā un ir absolvējusi audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā. Ir piedalījusies starptautiskās fotogrāfijas un performances meistarklasēs un darbojas arī kā īsfilmu kuratore Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā 2ANNAS.

Jurģis Peters ir studējis digitālo mediju tehnoloģijas un kiberdrošību Birmingemas universitātē un šobrīd studē maģistrantūras 2. kursā Vizuālās komunikācijas nodaļā Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņš darbojas kā programmētājs un strādā kā kiberdrošības eksperts Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā CERT.LV.

No 28. maija līdz 19. jūnijam, iepriekš piesakoties, robotu iespējams apmeklēt individuāli arī klātienē RIXC galerijā, Lenču ielā 2, galerijas darba laikā. Pieteikties var, nosūtot ziņu uz epastu [email protected] vai telefoniski – zvanot, sūtot whatsapp ziņas uz tālruņa nr. 25358541 (Līva Siliņa). Savukārt NaoMi ikdienas gaitām iespējams sekot līdzi tiešsaistē.

Pirms robota NaoMi došanās mājupceļā tā apgūtās jaunās prasmes tiks prezentētas īpašā noslēguma pasākumā, par ko informācija tiks publicēta atsevišķi. Ja ar pandēmiju saistītā situācija pieļaus, vairāk nekā gadu ilgušā projekta galīgais rezultāts tiks prezentēts projekta "Generation A=Algorithmus" noslēguma festivālā Drēzdenes Higiēnas muzejā 2021. gada novembrī, klātesot visiem projekta dalībniekiem un Vildavas Tehniskās universitātes RoboticLab.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!