Attēli no "Adjaye Associates" un "AB3D" projekta. Avots: competitions.malcolmreading.co.uk
 
Aktualitātes
16.06.2016

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju cels britu "Adjaye Associates" sadarbībā ar "AB3D"

Komentē
0

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursa žūrija par atbilstošāko piedāvājumu topošā muzeja veidolam atzinusi Lielbritānijas arhitektu biroja "Adjaye Associates" un viņu Latvijas partneru "AB3D" sadarbībā radīto darbu, paziņoja Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds.

Muzeja ēkas metu konkursa pirmajā kārtā tika aicināti divdesmit pieci pazīstami arhitektu biroji. Nākamo posmu turpināja septiņi starptautiskas nozīmes arhitektu biroji, kas partnerībā ar Latvijas arhitektiem sacentās par pasūtījumu nacionālas nozīmes muzeja ēkai. Žūrijas vērtējumā "Adjaye Associates" izstrādātais projekts ir "izceļams kā skaista un poētiska atbilde uz metu konkursa grūto uzdevumu".

"Adjaye Associates" un "AB3D" projekta aprakstā teikts: "Muzeja ēka sniegs laikmetīgās mākslas pieredzi, ko veido mākslas procesa un uztveres sintēze. Atbilstot plašam mākslas darbu spektram, ēka sevī iekļauj elastīga plānojuma telpu grupas, nodrošinot multicentrisku mākslas uztveres secību – no nelielām, klusinātas atmosfēras telpām līdz plašām vidēm, kas piemērotas liela mēroga instalācijām. Ēkas apjoms rezonē ar tradicionālo vietējo arhitektūru un līdzinās vienkāršai koka mājai, kas paaugstināta sabiedriskas būves statusā. Šis ēkas tēls rosina ideju par muzeju kā mājvietu mākslas kolekcijai, aicinot plašāku apmeklētāju loku piedalīties kultūras un sabiedriskās pieredzes apmaiņā. Jumta struktūra atsaucas uz raksturīgu reģionālo jumta ainavu tēlu. Katra atsevišķā slīpuma ģeometrija individuāli pielāgota, virzot dzidro ziemeļu gaismu iekštelpā un ar tās palīdzību akcentējot telpas organizāciju un daudzveidību."

Ar konkursa uzvarētāju notiks sarunas par līguma nosacījumiem, un paredzams, ka līdz 2016. gada beigām LLMMF parakstīs līgumu ar arhitektu biroju, lai 2017. gadā sāktu muzeja projekta izstrādi un 2018. gadā "Jaunās Hanzas pilsētas" teritorijā sāktu muzeja ēkas būvniecību.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs tiek veidots kā valsts nozīmes un starpreģionāli funkcionējoša kultūras institūcija. Muzeja ēka ar tai pieguļošo pilsētas dārzu plānota kā "Jaunās Hanzas pilsētas" centrālais kvartāls, iezīmējot ieceri Skanstes apkaimei kļūt par Rīgas moderno centru. Izraudzītā vieta Ganību dambja un Hanzas ielas krustojumā ir vien pāris minūšu gājienā no Rīgas košākajiem jūgendstila dzīvojamajiem kvartāliem. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem mājos arī nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960. gada līdz mūsdienām.

Muzeju paredzēts atklāt 2021. gadā. Ieceres īstenošanai ir izveidots Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds. To nodibināja "ABLV Charitable Foundation" un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlēlot 30 miljonus eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!