Aktualitātes
23.10.2019

Latvijas jaunie aktīvisti vēršas pret Ugandas plānu par homoseksuālām attiecībām piespriest nāvessodu

Komentē
0

Latvijas jaunatnes organizācija "Protests" izsūtījusi atklātu vēstuli presei un Ugandas augstākajām amatpersonām, nosodot Ugandas parlamenta plānu virzīt likumprojektu, kas paredz par homoseksuālām attiecībām piespriest nāvessodu, kā arī aicinot šim nosodījumam pievienoties Latvijas amatpersonas, reliģiskos līderus un nevalstiskās organizācijas.

"Ugandas valdība paziņojusi, ka 28. oktobrī lems par homoseksualitātes sodīšanu ar nāvi. Šis likums tika pieņemts jau 2014. gadā, bet to noraidīja Ugandas Augstākā tiesa. Ugandas ētikas ministrs Saimons Lokodo šo likumu piecus gadus ir lobējis, un ir pamats uzskatīt, ka to pieņems. Ugandas cilvēktiesību organizācijas ir lūgušas starptautiskās sabiedrības palīdzību, tāpēc uzskatām, ka mūsu pienākums ir reaģēt," vēstules pavadtekstā raksta organizācija "Protests", kas apvieno pilsoniski aktīvus jauniešus un iestājas par "vienlīdzīgu, zaļu un izglītotu sabiedrību".

Homoseksualitāte ir nelikumīga lielākajā daļā Āfrikas valstu un dažās no tām tiek sodīta ar nāvi vai mūža ieslodzījumu kā Ugandā. Šogad likumu par homoseksualitātes sodīšanu ar nāvi mēģināja pieņemt arī Bruneja, taču atcēla šo plānu pēc starptautiska nosodījuma. Valstīs, kur spēkā ir bargi sodi par stāšanos homoseksuālās attiecībās, vērojams arī augsts naida noziegumu skaits pret LGBT kopienas pārstāvjiem.

"2014. gadā šī likuma pieņemšana izraisīja pret LGBTQ+ cilvēkiem vērstu naida noziegumu pieaugumu, un daudzi kopienas pārstāvji pameta valsti. Daļa no viņiem joprojām atrodas bēgļu nometnēs, kurās ir viena no vardarbības riskam visvairāk pakļautajām grupām. Paredzams, ka līdzīgi notiks arī šoreiz. Līdz ar to šis likums nav tikai Ugandas iekšējā lieta, bet attiecas uz jebkuru valsti, kas uzņem bēgļus," raksta jaunieši, kuru teikto apstiprina arī fakts, ka pēdējo mēnešu laikā homofobiski motivētos uzbrukumos Ugandā nogalināti jau četri LGBT+ aktīvisti.

Atklātā vēstule nosūtīta Ugandas parlamentam, prezidentam Joveri Museveni un ētikas ministram Saimonam Lokodo. Tāpat jaunieši aicinājuši vēstuli parakstīt Latvijas lielākajām politiskajām partijām, Eiropas parlamenta un Saeimas deputātiem, Ārlietu ministrijai, lielāko konfesiju līderiem un vairākām nevalstiskajām organizācijām.

Piedāvājam izlasīt pilnu vēstules tekstu:

 

Atklāta vēstule 

Ugandas prezidentam Joveri Museveni (Joweri Museveni)
Ugandas ētikas un integritātes ministram Saimonam Lokodo (Simon Lokodo)
Ugandas parlamentam 

Pasauli ir šokējis un sāpinājis Ugandas ētikas ministra Saimona Lokodo paziņojums, ka Ugandas parlaments varētu vēlreiz balsot par likumprojektu, kas paredz nāvessodu par homoseksualitāti un cietumsodu par LGBTQ+ kopienas atbalstīšanu. Pirms pieciem gadiem Ugandas konstitucionālā tiesa šo likumu noraidīja, bet tā pieņemšanas mēģinājums izraisīja naida noziegumu pieaugumu pret Ugandas LGBTQ+ kopienu. Daudzi LGBTQ+ ugandieši meklēja patvērumu Eiropas Savienībā, ASV un Kanādā, bet bēgļu krīzes dēļ daļa no viņiem joprojām ir iestrēguši bēgļu nometnēs, kur bieži ir viena no vardarbības riskam visvairāk pakļautajām grupām. Bet bēgļu gaitās devās mazākā Ugandas LGBTQ+ kopienas daļa; lielākoties kopienas pārstāvji izvēlējās palikt dzimtenē. 

Likuma par nāvessodu par homoseksualitāti virzītāji uzskata, ka kopienas centieni iekļaujošākas un drošākas sabiedrības virzienā apdraud Ugandas sabiebrību un visvairāk tās jaunatni. Viņi apgalvo, ka LGBTQ+ kopiena un tās atbalstītāji "rekrutē" skolās un ka "homoseksualitāte ugandiešiem nav dabiska". Tā nav taisnība – pētījumi pierāda, ka cilvēks nevar izvēlēties savu seksuālo orientāciju, kā arī nevar to mainīt. Turklāt mēģinājumi to darīt atstāj smagas psiholoģiskas un emocionālas sekas. Tas attiecas arī uz heteroseksuāliem cilvēkiem; tāpat kā nevar padarīt homoseksuālu vai biseksuālu cilvēku par heteroseksuālu, nevar radīt heteroseksuālā cilvēkā iekāri pret savu dzimumu. 

Mēs apzināmies, ka daļa kristiešu uzskata seksuālas attiecības viena dzimuma cilvēku starpā par grēku, un šīs vēstules mērķis nav strīdēties par teoloģiju. Mēs gribam norādīt, ka kristieši nesoda visus grēciniekus ar nāvi tikai tāpēc, ka viņi ir grēcīgi. Tieši pretēji – daudzi kristieši iestājas pret nāvessodu kā tādu, jo uzskata, ka tas ir pretējs kristietības centrālajai ziņai. 2018. gada 2. augustā Romas pāvests apstiprināja izmaiņas Katoliskās Baznīcas katehismā, kas tagad nāves sodu pilnībā noraida kā "uzbrukumu cilvēka neaizskaramībai un cieņai", un cīnās par nāvessoda atcelšanu visā pasaulē. Nāves sodu neatbalsta arī daudzi luterāņu, baptistu, anglikāņu un citu konfesiju novirzieni.

Saskaņā ar "Cornell Center on Death Penalty Worldwide" informāciju, Uganda ir de facto atmetusi nāvessodu – pēdējā civilista eksekūcija notikusi 1999. gadā (pēdējā militārista – 2005.), un ir nežēlīgi un nesaprotami atjaunot nāvessodu, lai nogalinātu cilvēkus, kas stājas brīvprātīgās seksuālās attiecībās ar citiem pieaugušajiem, bet nepiemērot to personām, kuri veic darbības, kas objektīvi nodara kaitējumu citiem cilvēkiem un sabiedrībai kopumā (piemēram, slepkavām vai izvarotājiem). 

Šis likums paredz sodīt ne tikai cilvēkus, kas stājas attiecībās ar sava dzimuma cilvēkiem, bet arī ikvienu, kas "iesaistīts rekrutēšanā". Praksē tas nozīmē, ka likuma pieņemšanas gadījumā cietumā varēs nonākt arī cilvēki, kas palīdzējuši, snieguši patvērumu vai publiski aizstāvējuši LGBTQ+ kopienas tiesības. Mēs šādā rīcībā redzam vārda un pulcēšanās brīvības, reliģijas un politisko uzskatu brīvības ierobežošanu, kā arī uzbrukumu LGBTQ+ kopienas un viņu atbalstītāju tiesībām uz dzīvību un cilvēka cieņu. Šāda valsts attieksme var viegli novest pie tā, ka tiek vajāts ikviens, kas nepiekrīt vadošo konservatīvo kristiešu pārliecībai par homoseksualitāti vai metodēm, ko valsts izmanto, lai ar to cīnītos. 

Ja Uganda pieņems šo likumu, tajā vairosies bailes un izmisums. Paredzams, ka daļa no cilvēkiem, ko likums skar, izvēlēsies pamest valsti, par spīti tam, ka tas nozīmē tikai nosacītu drošību – likums attieksies arī uz ugandiešiem, kas dzīvo ārpus valsts. Uganda neatrodas vakuumā, un šis likums nav tikai tās iekšēja lieta – tas skar arī valstis, kas uzņem bēgļus, valstis, kurās LGBTQ+ kopienas bēgļi pieprasa patvērumu, un valstis, kurās ugandiešu diaspora mīt jau tagad. 

Mēs nosodām Saimonu Lokodo par šī likuma virzīšanu un lobēšanu un prezidentu Joveri Museveni par likuma parakstīšanu 2014. gadā un tā atbalstīšanu šobrīd. Aicinām Ugandas parlamentu noraidīt šo likumu un izsakām savu atbalstu Ugandas LGBTQ+ kopienai un visiem, kas strādā, lai to atbalstītu. Tāpat aicinām Eiropas Parlamenta deputātus, Latvijas politiķus un politiskās partijas, lielāko konfesiju līderus un viedokļu autoritātes izteikt nosodījumu Ugandai. No starptautiskās sabiedrības ceram redzēt pārdomātu un stratēģisku reakciju, kas palīdzētu Ugandas LGBTQ+ cilvēkiem, vienlaikus nenodarot kaitējumu citiem ugandiešiem. 

Jaunatnes organizācija "Protests"

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!