Aktualitātes
30.10.2018

Latvijas filma iegūst galveno balvu prestižajā Fredrikstādes animācijas festivālā

Komentē
0

Studijā "Atom Art" tapusī režisores Lizetes Upītes debijas animācijas īsfilma "Nakts pastaigas" ieguvusi "Grand Prix" Fredrikstādes animācijas festivālā. Pirms nedēļas filma piedzīvoja nacionālo pirmizrādi Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) programmā, bet Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" nominēta piecās kategorijās.

Fredrikstādes (Norvēģija) animācijas festivāla žūrija atzinīgi novērtējusi tikai sešas minūtes garās filmas "Nakts pastaigas" spēju ievest skatītāju noslēpumainā atmosfērā, izmantojot vienkāršu, bet ļoti rūpīgi veidotu vizualitāti, izcilu skaņas dizainu un prasmīgi veidotu dialogu, kura ritms aizved mūs kopīgā pastaigā ar filmas tēliem.

"Nakts pastaiga pa mežu var būt tikpat ļoti aizraujoša, cik baisa. Pazīstamās skaņas transformējas, sajūtas saasinās. Mežs var būt tik kluss, ka klusums pārtop par gandrīz hipnotizējošu troksni, jo mazākās skaņas, kas parasti netiek pamanītas, pēkšņi sitas ausīs. Gribas apstāties un ieklausīties klusumā. Bet klusums ir tik bailīgs. Uzpūš vējš... kaut kas nobrakšķ… Varbūt labāk jāiet uz priekšu," par filmas sajūtām un noskaņu stāsta režisore Lizete Upīte.

Līdz šim filma "Nakts pastaigas" pabijusi festivālos visā pasaulē – Somijā, Portugālē, ASV, Nīderlandē, Grieķijā, Serbijā, Ukrainā, Brazīlijā, Luksemburgā, Francijā, taču tik augstu novērtējumu tā saņem pirmo reizi. Lizetes Upītes debijas filma novērtēta arī Latvijā, Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps 2018" tā nominēta piecās kategorijās – "Labākā īsmetrāžas filma", "Labākā debijas filma", "Labākais animācijas režisors", "Labākais animācijas mākslinieks", "Labākais skaņu režisors". Tieši pirms nedēļas filma piedzīvoja Latvijas pirmizrādi Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) ietvaros, un novembra sākumā tā būs skatāma "Lielā Kristapa" konkursa skates seansos.

Filmas veidotāji ir režisore, scenāriste, māksliniece un animatore Lizete Upīte, skaņu režisors Ģirts Bišs, montāžas režisore Inese Kļava, producente Sabīne Andersone, lomas ieskaņojuši aktieri Ieva Segliņa un Ģirts Krūmiņš. Filma tapusi studijā "Atom Art" ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Nacionālā kino centra atbalstu.

Režisore Lizete Upīte dzimusi 1987. gadā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un animācijas režijas skolu "La Poudrière" Francijā. Studiju laikā veidojusi vairākas dokumentālās un animācijas īsfilmas, tostarp 4 minūšu īsfilmu "Vakars uz ezera", kas 2014. gadā saņēma atzinību "Lielajā Kristapā" kā gada labākā studentu filma. Galvenā režisores filmu tēma ir emocionālais pārdzīvojums – cilvēka dabiski neveiklie sevis meklējumi.

Šobrīd top Lizetes Upītes nākamā animācijas īsfilma "Rīgas ceriņi", kas iecerēta kā traģikomisks stāsts pieaugušajiem par smakas ietekmi uz sabiedrību, un ceļu pie skatītājiem filma sāks nākamā gada pavasarī.

Šis nav vienīgais Latvijas animācijas meistaru panākums prestižajā Fredrikstādes animācijas festivālā – animācijas māksliniece Roze Stiebra šogad tajā saņēma balvu par mūža ieguldījumu.

Fredrikstādes animācijas festivāls norisinās līdz 28. oktobrim, un tas ir viens no vecākajiem un vērienīgākajiem šīs jomas pasākumiem Ziemeļvalstu reģionā. Ik gadu festivālā notiek profesionāļu semināri un lekcijas. Festivālā piedalījušies pārstāvji no tādām animācijas studijām kā "Pixar", "Disney" un "Aardman".

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!