Aktualitātes
13.10.2021

Latvijas filma "Gorbačovs. Paradīze" nominēta "Āzijas Oskaram"

Komentē
0

Latvijas studijā "Vertov" tapusī Vitālija Manska filma "Gorbačovs. Paradīze" ir viena no piecām dokumentālajām filmām, kas dokumentālo filmu kategorijā nominēta 14. Āzijas un Klusā okeāna kino balvai (Asia Pacific Screen Awards, APSA) jeb tā dēvētajam "Āzijas Oskaram".

Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 11. novembrī, Austrālijā

Filmas "Gorbačovs. Paradīze" pasaules pirmizrāde notika gandrīz pirms gada - dokumentālo filmu festivālā IDFA, kur ieguva balvu par labāko pilnmetrāžas filmas režiju. Kopš pirmizrādes filma ir tikusi atzinīgi novērtēta un izrādīta starptautiskos festivālos Eiropā, Āzijā, Austrālijā, Amerikā un Dienvidamerikā. Augustā filmu "Gorbačovs. Paradīze" savā gada filmu izlasē iekļāva arī Eiropas Kino akadēmija.

Filma stāsta par Mihailu Gorbačovu – pēdējo PSRS vadītāju, kura aizsāktās pārmaiņas būtiski mainīja politiskās attiecības pasaulē. Viņš bija atklātības (Glasnostj) un pārbūves (Perestroika) arhitekts, viņš nojauca Berlīnes mūri. Taču viņš arī noklusēja Černobiļas avāriju, viņš apspieda Tbilisi un Baku protestētājus. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā, un paša tauta viņu tagad par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos vientuļais vīrs savas dienas pavada kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā.

Filma kinoteātros ir izrādīta Latvijā. Jau zināms, ka filma kinoteātros tiks izrādīta Balkānu valstīs, ASV un Kanādā, izrādīšanas tiesības ir iegādājušies arī TV kanāli BBC (Lielbritānija), NHK (Japāna), "Al Jazeera" (Āzija).

Filma "Gorbačovs. Paradīze" ir studiju "Vertov" (Latvija) un "Hypermarket Films" (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska. Filma tapusi sadarbībā ar Čehijas televīziju un TV kanāliem "Arte" un "Настоящее время". Finansiāli filmas veidošanu atbalstījuši Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!