Dizains
18.04.2018

Latvijas Dizaina gada balva 2018 jauna dizainera skatījumā

Komentē
0

Pagājušonedēļ kulminācijas brīdi piedzīvoja Latvijas Dizaina gada balva 2018 (LDGB) – nacionālas nozīmes konkurss, kas šogad tika organizēts otro reizi. Šī apbalvojuma mērķis ir sekmēt Latvijā radītu dizaina risinājumu izstrādi, kā arī veicināt sabiedrības izglītošanu par dizainu un tā daudzveidību. Līdzīgi kā pērn, no pieteiktajiem darbiem, kas šogad kopskaitā bija 127, starptautiska žūrija, nedalot tos kategorijās, izvēlējās 20 finālistus, savukārt vērtēšanas noslēgumā paziņoja trīs uzvarētājus. Šogad trešā vieta ir piešķirta digitālā dizaina aģentūras "Wrong Digital" izstrādātai Liepājas pašvaldības mājaslapai, otrā uzņēmumam "Mass Portal" produktu sērijai "Mass Portal industriālā dizaina valoda" un ierīcei "Mass Portal plastikāta auklas žāvētājam FD1", savukārt par uzvarētājiem atzīta dizaina studija "Associates, Partners et Sons" par darbu "RIGA IFF vizuālā komunikācija un vides objekti". Atšķirībā no pagājušā gada, kad plašu rezonansi raisīja par labāko nominēts nemateriāla produkta dizainsdatu vizualizācijas rīks "Infogram" –, šogad žūrijas izvēle šķiet tradicionālāka digitālajam dizainam ir piešķirta bronzas godalga, produktu dizainam sudrabs, savukārt uzvarētāju lomā ir grafikas un vides dizaina autori. Raugoties uz konkursa rezultātiem ar gados jauna dizainera acīm un intuitīvi sagaidot pērnā gada sensāciju, šogad uzmanību vēlos vērst ne tikai uz uzvarētāju trijotni, bet arī vairākiem finālistu darbiem, kas trāpīgi iezīmē, cik dažāds un pārmaiņu alkstošs ir dizains Latvijā.

Dizains valsts pārvaldei

2013. gadā Lielbritānijas valsts pārvaldes mājaslapa gov.uk ieguva "Design of the Year" godalgu, kļūstot par revolūciju dizaina industrijā – līdzās arhitektūras, modes un produktu dizaina pieteikumiem par uzvarētāju tika atzīts vizuāli vienkāršs un lietošanā intuitīvs (britu dizainera Džaspera Morisona vārdiem runājot, supernormāls) digitālās vietnes dizains, demonstrējot, ka universāls, taču rūpīgi modelēts risinājums, kas ikdienā palīdz tūkstošiem cilvēku dzīvot ērtāk un labāk, tomēr var būt būtiskāks par jaunu apavu, savrupmājas vai zīmola logotipa dizainu. Arī daudzkārt komplicētāks, ja pieturamies pie otrādi vērstās piramīdas principa dizaina klasifikācijā, kuras pakājē jeb pirmajā līmenī tiek atainots produktu, grafikas, interjera dizains, otrajā līmenī – interaktīvais dizains, trešajā – pakalpojumu dizains un ceturtajā – dizains publiskajai pārvaldei kā sarežģītākais no dizaina veidiem. Šogad LDGB finālistu sarakstā ir divi teicami piemēri, kas apliecina, ka mūsdienīga publiskā pārvalde ir izaicinājums, kam ir gatavi arī latviešu dizaineri, – ar bronzas medaļu ir godalgota mājaslapa liepāja.lv, savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) interneta vietne ir ieguvusi "Accenture Latvia" digitālā dizaina nomināciju. Abas virtuālās vietnes ir īpašas ar to, ka tās vienuviet lietotājam ērtā, pārskatāmā un viegli uztveramā veidā piedāvā iepazīties ar milzīgu informācijas apjomu, laužot stereotipu, ka valsts pārvaldes mājaslapas ir reti apmeklētas, sarežģītas un neintuitīvas. Lietotāju orientēts dizains šajās vietnēs ir ikkatrā detaļā – no viegli lasāmiem tekstiem, pārskatāmām pakalpojumu grupām un parocīgām e-saziņas formām līdz īpaši programmētām krāsu shēmām vājredzīgajiem. CSDD mājaslapā ir integrēts arī tiktāl viens no nedaudzajiem patiesi lieliski funkcionējošajiem e-pakalpojumiem Latvijas publiskajā pārvaldē.

Dizains pasaulei

Spriest par nacionālu dizainu mūsdienās ir grūtāk nekā pirms dažām desmitgadēm interneta resursu piedāvātais informācijas apjoms, kā arī komunikācijas ātrums ir mazinājis ģeogrāfijas nozīmi dizaina nozarē. Tādi jēdzieni kā itāliešu, skandināvu un vāciešu dizains pakāpeniski kļūst par vēsturisku ilūziju, un konkurētspējīgs dizains globālā tirgū jau šodien vairs nav piesaistīts valstiskām robežām, nemaz nerunājot par tā attīstību nākotnē. Dizaina mērķis ir padarīt lietotāja dzīvi labāku, un, ja dizains ir spējīgs risināt sabiedrības problēmas, tā izcelsmes vieta ir sekundāra. Tādēļ prasme novērtēt pašmāju dizaineru risinājumus, ko par uzmanības vērtiem atzīst teju vai visa pasaule, ir ļoti svarīga, un to iezīmē gan finālistu izlase, gan uzvarētāju trijnieks. Starp pasaulē atzinību guvušiem projektiem ir uzņēmuma "Mass Portal" produkcija, kas, pakāpeniski attīstoties kopš 2013. gada, šogad tika prezentēta jau kā jauna, vienota industriālā dizaina valoda, kura paredz "universālu, lietošanas ērtumā, produkta veiktspējā, tīros materiālos un ražošanas tehnoloģiju balstītu dizainu 3D drukas iekārtām no darbvirsmas līdz sērijveida ražošanai". Jaunās produktu sērijas ietvaros kā īpaši svarīga inovācija ir jāizceļ ""Mass Portal" plastikāta auklas žāvētājs FD1", kas ir pasaulē pirmais profesionālais 3D drukas materiālu žāvētājs standarta 3D printeriem.

Savukārt jaunu un daudzsološu nozares debitantu lomā ir finālisti "Gamechanger audio", kas konkursā startēja ar diviem industriālā dizaina projektiem – "PLUS Pedal" un "PLASMA Pedal". Tie ir inovatīvi ģitāras pedāļi, kas divu gadu laikā ir paguvuši iemantot vērienīgu pasaulslavenu mūziķu atzinību un no konkurentu ražotajiem produktiem atšķiras gan ar tehniskām, gan estētiskām kvalitātēm. Klavieru tipa ģitāras pedālis "PLUS Pedal" pārstāv jaunu un autoru pašu izstrādātu efektu kategoriju, savukārt nupat prezentētais "PLASMA Pedal" projekts piedāvā iespēju spēlēšanas laikā redzēt elektriskās izlādes procesu, kas tiek pārveidots analogā audio signālā un rada spēcīgu skaņas deformāciju. Autori izveidojuši arī inovatīvu tiešsaistes platformu, kurā iespējams augšupielādēt skaņas failus, izvēlēties pedāļa iestatījumus un testēt produkciju.

Dizains sabiedrībai

Austriešu izcelsmes amerikāņu dizainers, pasniedzējs un grāmatu autors Viktors Papaneks jau septiņdesmitajos gados grāmatā "Design for the Real World: Human Ecology and Social Change" koncentrējās uz autora atbildības nozīmi dizaina procesā un aicināja dizainerus būt kritiskiem pret savu veikumu un primāri domāt par dizaina ietekmi uz apkārtējo vidi un sabiedrību kopumā. Papaneka idejas, kas pirms piecām desmitgadēm dizaineriem šķita ekstravagantas un nevietā, šodien laikmetīgam dizaina profesionālim raisa cieņu un liekas pašsaprotamas. Atskatoties uz balvas rezultātiem, kā arī viedokļiem, kas izskanēja LDGB diskusijā, secinu, ka paaudžu domāšanas atšķirība Latvijā joprojām ir jūtama un atbilde uz triviālu jautājumu par to, vai, piemēram, ierocis var būt labs dizains šodien, joprojām nav skaidra. Proti, ja modernisma dizaina tradīcijās skolotu profesionāli šis jautājums var mulsināt, tad jaunā paaudze, visticamāk, būs pārliecināta, ka ierocis laikā, kad bērni un jaunieši dodas ielās, lai protestētu pret asinsizliešanu skolās, nevar būt uzskatāms par labu dizainu, lai arī cik izskatīgs, rūpīgi modelēts vai praktisks lietošanā tas būtu.

Jaunie profesionāļi vēlas dizainu redzēt sociāli atbildīgu, iekļaujošu un autora atbildības pamatotu, un balvas finālisti uzskatāmi apliecina, ka tieši jaunajai dizaineru paaudzei šīs idejas būs pa spēkam īstenot arī Latvijā. Divi lieliski un sociāli atbildīgi priekšlikumi, abi vēl topošo dizaineru izpildījumā – Valtera Krētaiņa PIKC Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā izstrādāts risinājums medicīniska palīgierīce rāpošanai "Solis pa solim" un Laumas Reiteres Latvijas Mākslas akadēmijā radīta soma automātiskās infūzijas sistēmas pārnēsāšanai "Spēka pele". Palīgierīce "Solis pa solim" ir radīta bērniem ar cerebālo trieku, un, lai arī konkursā iesniegtais risinājums ir izstrādāts konkrētam pacientam, tā tehniskais risinājums var palīdzēt daudziem – ierīces augstums ir regulējams un detaļas ir individuāli pielāgojamas. Savukārt "Spēka pele" ir asprātīgs risinājums, kas palīdz infūzijas sistēmas lietošanu bērnam palīdz padarīt patīkamāku, neierobežojot viņa kustības brīvību un novēršot domas no citkārt biedējošām procedūrām.

Jeļena Solovjova

Jeļena Solovjova ir dizaina domātāja, lektore un publiciste.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!