Iestudējuma radošā komanda.
 
Aktualitātes
24.08.2021

Latvijā tapis sieviešu tiesībām veltīts oriģinālmūzikls "Balss no beletāžas"

Komentē
0

Šonedēļ Rīgā un reģionos notiek sieviešu tiesībām veltīta laikmetīga mūzikla "Balss no beletāžas" pirmizrādes.

Jaundarbu veidojusi Latvijas mākslinieku komanda. Iestudējuma idejas autores, horeogrāfes un izpildītājas ir Inta Balode, Agate Bankava un Agnese Bordjukova, savukārt mūzikas autors ir Platons Buravickis.

Mūzikla centrā ir angļu sufražiste Emīlija Deivisone, latviešu komponiste Felicita Tomsone un lugas "Pūt, vējiņi!" protagoniste Barba, kas izrādē kļūst par arhetipiskiem tēliem un atklāj  mūsdienās joprojām aktuālo dzimumu vienlīdzības problemātiku.

Horeogrāfe Agate Bankava atzīst, ka lielākais izaicinājums darbā pie izrādes bija "dažādās sievietes sejas sabiedrībā – to iepazīšana un apzināšana". Savukārt, kā būtiskāko aspektu viņa izceļ sarunas par sievietes balsi nozīmību laikā, kad pašas sievietes to mēdz apšaubīt. Tam pievienojas arī Inta Balode: "Man izaicinājums ir vispār saprast, ko es pati domāju par sievietes balss jautājumiem. Tā patriarha ēna laikam ir tik stipra, ka pat klusi domāt grūti, kur no vēl runāt."

Izrādē savijas mūsdienu informācijas telpā klejojoši viedokļi, zinātniski un pseidozinātniski apgalvojumi, arhīvu protokolu teksti, seni avīžraksti un Raiņa lugas fragmenti. Kā norāda veidotāji, vienlaikus jaundarbs reflektē par mūzikla žanra noteikumiem un meklē tā attīstības virzienus, kā muzikālā, tā horeogrāfiskā izpratnē.

Mūzikls "Balss no beletāžas" būs skatāms 24. augustā plkst. 18.00 Mellužu estrādes parkā, 25. augustā plkst. 19.00 kultūras centra "Siguldas devons" pagalmā,  26. augustā plkst. 21.00 "Viskaļos", mākslas centra "Totaldobže" koncertzālē (Viskaļu iela 36, Rīga) "Viskaļu Laikmetīgās mākslas festivāla" ietvaros, 27. augustā plkst. 20.00 Matīšu estrādē.

 

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!