Foto no uzņemšanas laukuma.
 
Aktualitātes
04.08.2022

Latvijā sākta ģimenes spēlfilmas "Grāmata par visu" uzņemšana

Komentē
0

Rīgas kinostudijas paviljonos 3. augustā sākusies Latvijas un Nīderlandes kopražojuma ģimenes filmas "Grāmata par visu (The Book of Everything) uzņemšana. Filmas stāsts balstīts tāda paša nosaukuma grāmatā, ko sarakstījis nīderlandiešu autors Gūss Kuijers un kuras galvenais varonis ir deviņus gadus vecs zēns ar īpašām spējām – viņš redz to, ko citi neredz.

Nīderlandē pazīstamās režisore Inekes Houtmanes filmas darbība risinās sešdesmitajos gados Nīderlandē. Tomass dzīvo striktā un ārkārtīgi reliģiskā ģimenē, kur tēvs ik pa laikam paceļ roku pret pārējiem ģimenes locekļiem, bet viņi ilgojas pēc brīvības, kas valda ārpasaulē. Tomass gūst glābiņu un mierinājumu, rakstot savas izjūtas "Grāmatā par visu", un zēna fantāzija palīdz viņam sakopot drosmi, lai stātos pretī tēvam.

Ineke Houtmane ir pieredzējusi režisore, kas jau vairākkārt ekranizējusi Nīderlandē populārā rakstnieka Gūsa Kuijera darbus, tai skaitā veidojusi bērnu filmas Polleke (2003) un Madelief (1998), kas savulaik atlasītas Berlinālei un saņēmušas starptautiskus apbalvojumus nozīmīgos festivālos – piemēram, filmai Madelief piešķirtas žūrijas balvas Berlinālē un Čikāgas filmu festivālā (ASV).

Līdz šim Latvija ar Nīderlandi sadarbojusies tikai trīspusējos kopražojuma filmu projektos. Šo filmu veido trīs producēšanas kompānijas – studija White Picture no Latvijas un divas Nīderlandes filmu studijas, Fatt Production un Kaap Holland Film. Holandiešu kompānija Kaap Holland Film līdzproducējusi, piemēram, Kristofera Nolana spēlfilmu "Dankērka" (Dunkirk, 2017), kas saņēmusi vairāk nekā 60 apbalvojumu, starp tiem trīs oskarus un  vienu Britu Kinoakadēmijas / BAFTA balvu). Savukārt kompānijas Fatt Productions un producenta Hansa de Vērsa pieredzē ir filmas "Antonijas līnija" (Antonia’s Line, 1995, Oskara balva par labāko ārzemju filmu), Bluebird (2004, Kristāla lācis Berlinālē), seriāls Tokyo Trial (2017, nominēts Emmy balvai), "Džekija" (Jackie, 2012, Platīna balva par 400+ tūkstošiem skatītāju).

Latvijas puses producente – Alise Ģelze un studija „White Picture", kas šobrīd gatavojas uzņemt Jura Kursieša trešo spēlfilmu "Barbari", bet sadarbībā ar Igaunijas kompāniju Homeless Bob Production Latvijā pabeigts filmēšanas periods igauņu režisora Rainera Sarneta jaunajai spēlfilmai "Neredzamā cīņa" (The Invisible Fight), kuras pirmizrāde sagaidāma 2023. gadā.

Filmas ainas tiek uzņemtas abās valstīs – filmēšana sākās ar astoņu dienu periodu Nīderlandē, kas nu jau veiksmīgi pabeigts; tagad darbs turpinās Latvijā, kur kopā plānotas 16 filmēšanas dienas. Lielāko daļu kadru paredzēts filmēt Rīgas kinostudijā, kur uzbūvētas apjomīgas dekorācijas interjera ainu uzņemšanai;  dažas dienas ieplānotas arī virtuālajā studijā LED Unit.

Kopā ar nīderlandiešu aktieriem un filmēšanas komandu strādā arī Latvijas kinoprofesionāļi, filmas veidošanā svarīgu lomu ieņem komponists Kārlis Auzāns un filmas māksliniece Laura Dišlere, arī producente Alise Ģelze, kura līdz šim producējusi spēlfilmas "Mammu, es tevi mīlu" (2013, režisors Jānis Nords), "Es esmu šeit" (2016, režisors Renārs Vimba) un "Oļegs" (2019, režisors Juris Kursietis).

Filmas pirmizrāde plānota 2023. gadā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!