Aktualitātes
20.10.2021

Latvija "Oskaram" izvirza Daces Pūces filmu "Bedre"

Komentē
0

Latvija jau četrpadsmito reizi izvirza filmu, kas pretendēs uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā ārzemju filma / Best International Feature Film". Ekspertu komisija apspriedē un balsojumā vienojusies izvirzīt režisores Daces Pūces spēlfilmu "Bedre", ziņo Nacionālais Kino centrs.

Latvijas studiju iesniegtos pieteikumus izvērtēja Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija, kurā šogad strādāja Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja un kinoteorētiķe Zane Balčus, pagājušajā gadā izvirzītās filmas "Dvēseļu putenis" režisors Dzintars Dreibergs, producents Uldis Cekulis, kinokritiķe un žurnāliste Kristīne Simsone, Kultūras ministrijas Valsts sekretāre, Filmu padomes locekle Dace Vilsone un NKC vadītāja, kinokritiķe un teorētiķe Dita Rietuma.

Ekspertu izvērtēšanai tika pieteiktas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas (visas šogad arī nominētas Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" kā gada labākās spēlfilmas) – Daces Pūces "Bedre", Dāvja Sīmaņa "Gads pirms kara" un Lailas Pakalniņas "Spogulī". Kā paziņojumā presei norāda Nacionālais Kino centrs, ekspertu komisija attālinātā diskusijā apsprieda visu filmu potenciālu un iespējamo rezonansi dažādās auditorijās, atzinīgi novērtējot katras filmas atsevišķās un atšķirīgās kvalitātes – gan Lailas Pakalniņas drosmīgi nekonvencionālo un radikālo pasakas interpretāciju filmā "Spogulī", gan režisora Dāvja Sīmaņa autorrokraksta un kinovalodas attīstību vizuāli blīvajā, bagātīgi fakturētajā un stilistiski noslēgtajā filmā "Gads pirms kara".

Filmas "Bedrē" centrā ir desmitgadīgais Markuss, kuram jāpielāgojas jaunajai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā viņš atrod patvērumu pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē.

Filmas pamatā ir rakstnieces Janas Egles stāsti, tostarp "Bedrē", kas pirmoreiz publicēts portālā "Satori".

Apsverot visus argumentus, ekspertu komisija galu galā vienojās kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai par labāko ārzemju filmu izvirzīt režisores Daces Pūces spēlfilmu "Bedre". Kā pamatojumā norāda komisija, tas ir skaidri izstāstīts, reālistisks un cilvēcisks stāsts ar precīzu mazpilsētas dzīves raksturojumu un pamatīgiem aktierdarbiem. Tāpat uzsvērts, ka filma ir pārliecinoša režisores debija, kas jau piedzīvojusi panākumus ārvalstīs, tātad ir starptautiski konvertējama un saprotama arī ārpus lokālās auditorijas – "Bedres" pasaules pirmizrāde notika pirms gada Vācijā, Lībekas festivālā, kur filma uzreiz saņēma festivāla "Grand Prix", sekoja labākās filmas balva Krievijas festivālā "Baltijas debijas"; aizvadītā gada laikā filma "Bedre" atlasīta vēl vairākiem prestižiem starptautiskiem kinofestivāliem. Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" atlasē filma saņēmusi astoņas nominācijas balvām, tai skaitā par labāko spēlfilmas režiju, scenāriju, operatora un komponista darbu, balvām nominēti arī trīs filmas aktieri. 

"Oskara" balvu kandidātu pieteikšanas un nominēšanas procesi arī šogad ārkārtas situācijas dēļ ir novirzīti laikā – apbalvošanas ceremonija, kas parasti notiek februāra beigās, šobrīd plānota 2022. gada 27. martā. Valstīm savi nacionālie pieteikumi jāiesniedz līdz 1. novembrim, 15 filmu pretendentu saraksts tiks paziņots 21. decembrī, bet piecas balvai nominētās filmas tiks nosauktas 8. februārī. 

Savus pieteikumus ASV Kinoakadēmijas balvai jau paziņojušas arī kaimiņvalstis, un Latvijai īpaši nozīmīga ir Lietuvas izvēle – "Oskara" balvas sacensībai tiek pieteikta Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojuma dokumentālā filma "Lēciens" ("Jump"), kas jau izrādīta arī Latvijā; filmas līdzproducents ir Uldis Cekulis, studija "VFS Films".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!