Aktualitātes
15.05.2018

Latvija joprojām pēdējā vietā LGBT tiesību jomā Eiropas Savienībā

Komentē
0

Šodien starptautiskā LGBT organizācija "ILGA-Europe" Briselē un LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" Rīgā prezentēja jaunāko pētījumu par LGBT cilvēktiesību stāvokli Eiropā "Rainbow Europe 2018".

Katru gadu "ILGA-Europe" sarindo 49 Eiropas valstis pēc to LGBT līdztiesības likumiem un politikām. "Šā gada ziņojums atspoguļo drūmo realitāti – Eiropas progress saistībā ar LGBT līdztiesības likumdošanu un politiku palēninās. Eiropas "Varavīksnes karte" (Rainbow Map) un indekss atklāj, ka ļoti mazs skaits dalībvalstu ir pavirzījušās augstāk LGBTI tiesību atzīšanas jomā. Daudzas valstis, ieskaitot tās, kuras tiek uzskatītas par priekšzīmīgām LGBT jautājumos, ir nonākušas stagnācijā. Šādas nepastāvīgas attīstības trūkums būtu jāuztver kā trauksmes signāls nākotnes politiku veidotājiem un LGBT tiesību aizstāvjiem," brīdina "Mozaīka".

Eiropas "Varavīksnes kartē" Malta ar rezultātu 91% turpina ieņemt augstāko pozīciju starp dalībvalstīm, kamēr citas, kuras parasti tiek uzskatītas par progresīvākajām, nav sasniegušas ranga augstāko daļu. Pat Nīderlande šogad ir izkritusi no pirmā desmitnieka.

Savukārt Latvija ar 16% Eiropas "Varavīksnes kartē" jau otro gadu pēc kārtas ieņem 40 vietu, kā arī pēdējo vietu Eiropas Savienības valstu starpā. Kopumā 49 valstu sarakstā sliktāks stāvoklis kā Latvijā ir tikai Maķedonijā, Baltkrievijā, Moldovā, Sanmarīno, Krievijā, Monako, Turcijā, Armēnijā un Azerbaidžānā. Mūs apsteidz arī Igaunija ar 39% un Lietuva ar 21%.

"ILGA-Europe" izpilddirektore Evelīna Paradī par Latvijas vietu Varavīksnes kartē: "Angļu valodā ir sakāmvārds "ja ziņu nav, tad tās ir labas ziņas", taču tas noteikti nav attiecināms uz ar LGBTI vienlīdzību saistīto likumdošanu un situāciju Latvijā. Kad pagājušogad "ILGA-Europe" publiskoja Eiropas "Varavīksnes karti", Latvija kopumā ierindojās 40. vietā, tādējādi izpelnoties "Rainbow Europe" viszemākā vērtējuma apšaubāmo godu ES dalībvalstu vidū. 2018. gada maijā situācija joprojām nav mainījusies. "ILGA-Europe" bija neizpratnē, redzot Latvijas politiķus nesen noraidām petīciju par Kopdzīves likuma ieviešanu, kas atzītu visus nelaulātos pārus, tai skaitā arī viendzimuma pārus. Lēmumu pieņēmējiem Latvijā ir jāsāk atbildīgi rīkoties – viņi ir ievēlēti, lai kalpotu visiem, ne tikai tiem, kas ir heteroseksuāli."

Savukārt "ILGA-Europe" valdes līdzpriekšēdētājs Braiens Šīans saka: "2018. gadā izvairīšanās no pienākumiem cīņā par LGBT vienlīdzību nav risinājums nevienam politiskajam līderim vai valdības amatpersonai. Tieši otrādi – šis ir laiks, lai viņi parādītu savas līdera spējas, stingri atbalstot tādu politiku, kas nodrošina vienlīdzību kā realitāti cilvēkiem, kuriem viņi kalpo. Vienīgais veids, kā politiku veidotājiem nosargāt pēdējo divdesmit gadu laikā sasniegto LGBT vienlīdzībā, ir tos papildinot un ieguldot visus nepieciešamos resursus, lai nodrošinātu pozitīvas pārmaiņas LGBT cilvēkiem. ILGA-Europe Rainbow Europe pakete sniedz ļoti specifiskas rekomendācijas politiku veidotājiem (jebkurā līmenī valstu rangā), lai viņi varētu sākt veidot tiesību aktus un panākt reālu ietekmi. Papildus ieteikumus sniedz arī mūsu biedru organizācijas visā Eiropas reģionā. Mēs visi esam ļoti smagi strādājuši, lai kopīgi gūtu šos panākumus. Ir pienācis laiks, lai tie kļūtu par realitāti LGBT kopienām visos reģionos."

Vairāk par "Rainbow Europe 2018"

"Rainbow Europe" ir organizācijas "ILGA-Europe" novērtējuma rīks, kurš sastāv no divām daļām – "Rainbow Map" ("Varavīksnes kartes") un indeksa, un ikgadējā pārskata.

"Varavīksnes karte" tiek veidota jau kopš 2009. gada, lai ilustrētu LGBT kopienas tiesisko un politisko situāciju Eiropā. Tā ierindo 49 Eiropas valstis skalā no 0 līdz 100% pēc to attiecīgajām juridiskajām un politiskajām praksēm, kuras ietekmē LGBT kopienu.

Šis ir trešais gads pēc kārtas, kad mazās salas nācija Malta ierindojas pirmajā vietā, apsteidzot visus pārējos (šogad Maltas reitings ir 91%). Beļģijā stājās spēkā atjaunotais dzimuma juridiskās atzīšanas akts, kas arī nodrošināja valstij ieņemt otro vietu ar 79%, mazliet apsteidzot Norvēģiju (78%).

Trīs valstis ar zemākajiem vērtējumiem rangā – Azerbaidžāna, Armēnija un Turcija, iegūstot atbilstoši 5%, 7% un 9%. Šie rezultāti nav mainījušies kopš iepriekšējās "Varavīksnes kartes" (izdota 2017. gada maijā), kurā tika izceltas plaisas politiskajā vadībā, kā arī progresa trūkums likumu un politiku veidošanā LGBT līdztiesībai.

Lai izveidotu "Rainbow Europe" valstu sarakstu, "ILGA-Europe" ir analizējusi 49 valstu likumus un politikas, izmantojot 58 kritērijus un apakškritērijus. Šos kritērijus var iedalīt sešās tematiskās grupās: vienlīdzība un pretdiskriminācija; ģimene; naida noziegumi un naida runa; dzimuma juridiskā atzīšana un ķermeņa neaizskaramība; pilsoniskās sabiedrības telpa; un patvēruma atbalsts.

Ņemot vērā to, ka "Rainbow Europe 2018" izvirzītie kritēriji un to procentuālā nozīme nav mainījusies kopš pagājušā gada versijas, ir iespējams skaidri redzēt katras valsts progresu (vai tā trūkumu) LGBT vienlīdzības likumu jautājumos.

Apskatīt karti un kritēriju var "Rainbow Europe" interneta vietnē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!